Lexus nyári ekcémája és hormonháztartása

Fogadjátok szeretettel Farkas Lilla és Lexus lovának történetét! Lexus egy 12 éves magyar sportló kanca, akivel Lilla amatőr kategóriában versenyez díjugratásban.

Lexus szezonálisan fellépő nyári ekcémája és sárlásaihoz köthető viselkedési zavarai miatt - az állatorvosi kezelés kiegészítésére - a doppingmentes FitoCavallo SOME-D és DIVA-D gyógynövény-keverékeket kapta. A tünetek enyhítésében, valamint a hormonháztartás egyensúlyának helyreállításában nagy segítséget jelentettek/jelentenek a gyógynövényeink.

“Lexi áprilistól októberig nyári ekcémás: kidörzsöli a sörényét és a farkát, illetve a hasát/szügyét harapdálja a viszketés miatt. Sárlása rendkívül erőteljes volt, ilyenkor viselkedése teljesen megváltozott. Az amúgy élénk figyelmű, szenzitív ló érzéketlenné, munkára, versenyzésre alkalmatlanná vált, ilyenkor csak az ivarzás kötötte le a figyelmét, nem lehetett érdemben dolgozni vele.


A bőrproblémákat hetente 3-4 alkalommal kezelem az érintett időszakban. A SOME-D gyógynövénykeverék mellett enyhébbek a tünetek, de erre a célra készült bőrápolóval helyileg is szükséges enyhíteni a viszketést. Emellett a rovarok elleni védekezés is fontos: spot-on és légytakaró is szükséges a terhelt időszakban.


A bőrproblémákra nagyon érezhető a SOME-D hatása: egyik évben májusban pár hétre ekcéma tápra váltottunk és romlott a ló állapota, fokozódott a viszketés, ezért visszatértünk a Fitocavallora. Azóta is minden tavasszal elkezdem adni neki és a tünetei egyre enyhébbek évről évre. Sárlás miatt nem kapott egyéb kiegészítőt, mivel a piacon inkább nyugtató készítmények vannak, de itt ellenkező volt a probléma. A DIVA-D a sárlásra jótékony hatással volt, a ló kedélye kiegyensúlyozottabb lett. Amikor nem sárlott, akkor nyugodtabb volt mint korábban, amikor pedig sárlott, akkor nem volt használhatatlanul "flegma".


A DIVA-t azóta már elhagytuk, mert az ízét nem szerette a ló, egy idő után nem lehetett semmilyen formában megetetni vele. Ennek ellenére azonban nem tért vissza a régi állapot! Lexi idén nyáron vemhesítve lett, ami szerencsére elsőre sikerült, a ló hormonháztartása rendben van.


Értékelem a FitoCavallo® csapatánál a személyre szabott segítséget a problémák megoldására, és a gyors korrekt rendelési folyamatot. Nyári ekcémás lovak tulajdonosainak rendszeresen ajánlom a terméket.


Kedves Lilla, köszönjük szépen a beszámolót! :-)

Hosszú, örömökben és egészségben gazdag lovas időtöltést kívánunk Nektek Lexivel!

FitoCavallo® csapat


Ha a fentiek alapján érdekelnek az alábbi témák, bátran kattints, olvass, tájékozódj:

Nyári ekcéma lovakban

Sárlás előtti szindróma (PMS)


Versenyfotó: Hajdú Kriszta



65 megtekintés