Legyengült szervezet, energiahiány, szőrváltás

A legyengült állapot oka többnyire betegség, ezért ilyen esetben mindig ki kell vizsgáltatni a lovat állatorvossal. Ha szervi bajt nem talál a háttérben, akkor lehet roboráló, tápláló, erősítő, "energetizáló" növényeket adni a lónak a takarmányhoz keverve. Elsősorban abrakfélét, energiát szolgáltató növényi olajokat kaphat az állat, illetve e célra alkalmas gyógynövényeket.  


Energiahiányos lehet a sportló szezon közepén, vagy a sokat fedező mén.

Az idősebb lovak szintén enerválttá válhatnak, ha szőrváltás zajlik.

Gyakran súlyvesztéssel kombinálódik a nem betegségből kiinduló teljesítménycsökkenés, fáradékonyság, kimerültség.  


Az egyik fő gyógynövény az energiahiány kezelésében a ginzeng. 

A ginzeng gyógyhatásai

  • javítja az emlékező képességet

  • fokozza a szervezet ellenállóképességét

  • javítja a stressztűrő képességet

  • stresszoldó hatású

  • fokozza a szellemi és fizikai teljesítőképességet

  • segít az általános gyengeség leküzdésében

  • kitűnően alkalmazható a legyengült vagy rehabilitáció alatt álló lovak roborálására

  • jótékonyan hat az izmok működésére, azok energia felhasználására

  • késlelteti a fáradságérzetet

  • enyhe nyugtató és fájdalomcsillapító


Keverékben hatásosabb, mint önmagában, arról nem beszélve, hogy elképesztően drága!  


Súlyvesztés és legyengülés - szőrváltáskor

Sok oka lehet annak, ha a ló - esetlegesen jó étvágya ellenére- lefogy. Állatorvossal kell kivizsgáltatni az állatot, hiszen férgesség, fogprobléma, gyomorfekély, bélgyulladás vagy egyéb kezelendő ok is állhat a háttérben.


Gyógynövényekkel a versenyek, gyakori bemutatók és szállítás miatt kialakuló fáradtság és fogyás, valamint a szőrváltáskor fellépő súlyvesztés kezelhető eredményesen.

Most a szőrváltás miatt fellépő fogyásról, kondícióromlásról lesz szó.  

A ló szőre a szezonális hatásoknak megfelelően ciklusokban növekszik. Az új szőr növekedése utáni átmeneti, majd pihenési fázisban a szőrszál fokozatosan elhal, majd kihullik.


Ez a vedlés, melynek célja, hogy a következő szezonban növekvő új szőrszálaknak legyen helye. Mivel a szőrszálak majdnem 90%-ban fehérjéből (keratinból) állnak, ezért a ló szervezetének a fenntartó energián felüli extra erőforrásra van szüksége új bundájának előállításához.


A gyógynövényekkel az emésztés fokozásán és a felszívódás javításán van a hangsúly, de sajnos a rossz tartási és takarmányozási körülményeket, melyek nyoma a szőrzet minőségén és a növekedés ütemében szemmel jól láthatóan megjelennek, legfeljebb részben tudjuk kompenzálni.  


Ha jelentős súlyt is veszít a ló szőrváltáskor – ami idős lovaknál eléggé gyakori – vagy ha a szőrváltás kedvtelenséggel és a munkakedv csökkenésével jár, akkor egyrészt ginzenggel, másrészt a vérképzést segítő gyógynövényekkel fokozhatjuk az alapkeverék hatását (NOSPAS PLUS).  


A vese és a máj funkciócsökkenésének számos jele a szőrzet megjelenéséhez köthető

Így, ha a téli bunda hiányos vagy csapzott, akkor a ló anyagcseréjére kell hatni megfelelő takarmánnyal és gyógynövényekkel. Az elhúzódó vagy félig lezajlott szőrváltás, csakúgy, mint a göndörödő szőr a hormonális eredetű Cushing betegség jele is lehet, ami állatorvosi kivizsgálást igényel.


Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Lektorálta: Dr. Bába András állatorvos, www.polequi.hu. Köszönöm!