Legyengült szervezet, energiahiány

A legyengült állapot oka többnyire betegség, ezért ilyen esetben mindig ki kel vizsgáltatni a lovat állatorvossal! Ha szervi bajt nem talál a háttérben, akkor lehet roboráló, tápláló, erősítő, energetizáló növényeket adni a lónak a takarmányhoz.


Elsősorban abrakfélét, különféle pelletet, energiát szolgáltató növényi olajokat, vitamin- és ásványi kiegészítőket kaphat az állat, illetve számos gyógynövény közül választhatunk, melyek segítséget nyújtanak akár az étvágy fokozásában, akár az emésztés és a felszívódás javításában.  


Energiahiányos lehet a sportló szezon közepén, vagy a sokat fedező mén. Az idősebb lovak szintén enerválttá válhatnak, ha szőrváltás zajlik. Gyakran súlyvesztéssel kombinálódik a teljesítménycsökkenés, fáradékonyság, kimerültség. Az egyik fő gyógynövény ezek kezelésében az adaptogén növények közé sorolt ginzeng. 


A ginzeng gyógyhatásai:


A ginzeng egy több támadásponton ható, ún. energetizáló keverékben hatásosabb, mint önmagában, arról nem beszélve, hogy elképesztően drága! Mivel beavatkozik a hormonrendszerbe, ezért adagolása időkorláthoz kötött és némi óvatosságot igényel.


Súlyvesztés, fogyás, kondícióromlás a lónál

Sok oka lehet annak, ha a ló - esetlegesen jó étvágya ellenére - lefogy. Állatorvossal kell kivizsgáltatni az állatot, hiszen férgesség, fogprobléma, gyomorfekély, bélgyulladás vagy egyéb kezelendő ok is állhat a háttérben.


Gyógynövényekkel a versenyek, gyakori bemutatók és szállítás miatt kialakuló fáradtság és fogyás, valamint a szőrváltáskor fellépő súlyvesztés kezelhető eredményesen. Gyomor-és/vagy bélfekély, szivárgó bél szindróma, pajzsmirigy-túlműködés, nem fertőző anémia vagy Cushing-kór (PPID) esetén egészen másfajta megközelítésre van szükség.


Az alábbiakban a szőrváltás miatt fellépő fogyásról, kondícióromlásról lesz szó. Ezt sok esetben sikerrel kezeltük a gyógynövényekkel.  

A ló szőre a szezonális hatásoknak megfelelően ciklusokban növekszik. Az új szőr növekedése utáni átmeneti, majd pihenési fázisban a szőrszál fokozatosan elhal, majd kihullik. Ez a vedlés, melynek célja, hogy a következő szezonban növekvő új szőrszálaknak legyen helye.  


Mivel a szőrszálak majdnem 90%-ban fehérjéből (keratinból) állnak, ezért a ló szervezetének a fenntartó energián felüli extra erőforrásra van szüksége új bundájának előállításához.


A gyógynövényekkel az emésztés fokozásán és a felszívódás javításán van a hangsúly, de sajnos a rossz tartási és takarmányozási körülményeket, melyek nyoma a szőrzet minőségén és a növekedés ütemében szemmel jól láthatóan megjelennek, legfeljebb részben tudjuk kompenzálni.  


Ha jelentős súlyt is veszít a ló szőrváltáskor – ami idős lovaknál eléggé gyakori – vagy ha a szőrváltás kedvtelenséggel és a munkakedv csökkenésével jár, akkor egyrészt ginzenggel, másrészt a vérképzést segítő gyógynövényekkel fokozhatjuk az alapkeverék hatását, vagyis etessük 1-2 hónapon át a NOSPAS PLUS receptet a lóval!  


A vese és a máj funkciócsökkenésének számos jele a szőrzet megjelenéséhez köthető. Így, ha a téli bunda hiányos vagy csapzott, akkor a ló anyagcseréjére kell hatni megfelelő takarmánnyal és gyógynövényekkel.


Az elhúzódó vagy félig lezajlott szőrváltás, csakúgy, mint a göndörödő szőr a hormonális eredetű Cushing betegség jele is lehet, ami állatorvosi kivizsgálást igényel.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#energia #erőtlen #fáradékony #levert #lassú #energetizál #feltölt #ginzeng #roborál