top of page

A korpa és a kukorica veszélyei

A helyes lótakarmányozást -sajnos vagy sem- tanulni kell. Különben a lovas könnyen útvesztőbe kerül. Vegyünk két egyszerű, hétköznapi példát: a korpát és a kukoricát! A korpa egészséges lovaknak az egyik leghaszontalanabb takarmányféleség. Vannak előnyei is, de több a hátránya. A kukorica a másik főbűnös. Se nem melegít, se nem izomépítő. Hát akkor?

A korpa legnagyobb bűne az, hogy brutálisan magas a foszfortartalma. Minden magban sok a foszfor, de a maghéjban különösen sok. A korpa a mag héja, ezek alapján mondják, hogy búzakorpa, rizskorpa, stb..


Miért baj a sok foszfor? Ehhez ismerni kell a kalcium és a foszfor viszonyát. A ló csontjaiban az arányuk kb. 2:1-hez, a kalcium javára. Ha túl sok foszfor kerül a takarmánnyal a ló szervezetébe, akkor hozzá képest kalciumhiány alakulhat ki.

Ez a növekedésben lévő csikóknál, sportlovaknál nem szerencsés eset, hiszen kalcium hiányában csontjaik gyengébbek lesznek, és könnyebben repednek.


Ezért etetnek sokan a korpa mellé takarmánymeszet a kalcium pótlására.

A korpa viszont "gyógyhatású" a válogatós lovaknak: langyos vízzel keverve adja a korpás ivó nevű löttyöt, ami segít a vízpótlásban, étvágyjavításban.

A kukorica a másik kedvenc példa. Szomorú egy komoly tréner szájából azt hallani, hogy azért etet kukoricát a lóval, mert az lekoptatja a ló fogait. Milyen kopás lesz az? Hullámos-tarajos, csipkézett fogszélekkel, de semmiképp sem ló-nyelv-kompatibilis.


A kukoricában sok az olaj, ami energiát szolgáltat. A magas olajtartalom viszont könnyen elzsírosodáshoz (és anyagcserezavarokhoz) vezet. Csak a nehéz fizikai munkát végző lovaknak van rá szükségük.

Sokan kimondottan télen etetik a kukoricát a lóval, annak melegítő hatására hivatkozva. Ez teljesen értelmetlen!

A helyzet az, hogy a kukorica nem melegít, nem fűt - maximum a kályhában. A kukorica okozta zsírszövetre gondolnak? Az valóban szigetel valamennyit, de a téli álmot alvó állatok barna zsírszövet hatékonyságát, a túletetés okozta fehér zsírszövet meg sem közelíti.


Tudtad, hogy a kóros zsírlerakódás zsírsejtjei gyulladáskeltő anyagokat termelnek?


Mi az, ami télen melegíti a lovat? A bélflóra rostbontó tevékenysége! Ahhoz pedig bőséges széna kell, nem pedig kukorica.

A kukorica is, és a korpa is legfőbb melegágya a penészgombáknak. Ezek mérgező anyagokat, ún. mikotoxinokat termelnek, melyek nagyon megbetegítőek a lovakra nézve.


A kukorica keményítőtartalmát a ló nehezen tudja megemészteni, így ha egyszerre sokat kap belőle, az könnyen a vastagbélbe átcsúszik, félig megemésztetlenül. Ennek részben az is az oka, hogy a sertéssel ellentétben, a ló nyálában lévő enzimek gyakorlatilag nem képesek a keményítő bontására.


Pelyhesítéssel feltárva könnyebben emészthető minden abrakféleség, de ezek etetésekor hirtelen rengeteg, könnyen felszívódó szénhidrát kerül be a ló szervezetébe, ami az inzulinszint hirtelen ingadozását okozza. Ez könnyen vezet metabolikus szindrómához.

 

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönöm a cikk lektorálását Dr. Kutasi Orsolya lóspecialista belgyógyász állatorvosnak, egyetemi tanárnak, ló-dietetika szakértőnek!


További információ a takarmány- és gyógynövényekről a Gyógynövények lovaknak, kutyáknak és macskáknak című könyvben érhető el.


#takarmányozás #etetés #keményítő #lovak #kukorica #korpa #olaj

bottom of page