Lovak könnyezése, kötőhártya-gyulladása

A könnyezés nem mindig ártalmatlan. A tavaszi pollenallergia, a széllel szálló por, a lakásban lévő penészgomba spórák, az ammónia maró hatása és akár a huzat is okozhat - jelentős gyulladással nem járó - könnyezést a lovaknál. Gyógynövényekkel külsőleg és belsőleg is segíthetjük az állatot - az állatorvosi kezeléssel összhangban.


Ha tartósan, 2-3 napnál tovább fennáll az enyhe könnyezés, akkor érdemes kivizsgáltatni állatorvossal, mert komolyabb elváltozás is állhat a háttérben!

A csipásodás bakteriális eredetű felülfertőződésre és gennyképződésre utal, mely krónikussá vált gyulladásnál gyakori.  


Amennyiben az állatorvos allergiás eredetű hátteret állapít meg, akkor a többi (bőr, emésztőrendszeri, légúti) allergiához hasonlóan zajlik a fitoterápiás beavatkozás, vagyis a normál anyagcsere helyreállítása és támogatása az elsődleges cél.  


Kötőhártya gyulladás (konjuktivitisz)


Jellemző tüneteiként megfigyelhető, hogy a szem gyulladt, vörös, meleg, fájdalmas, váladékozik (könnyezés vagy csipásodás formájában) és fényérzékeny.


Lehet akut vagy krónikus, fertőző eredetű, nem fertőző eredetű, autoimmun jellegű vagy egyéb, akár nem ismert oktanú. Több oka lehet, melyeket az állatorvos speciális szemészeti vizsgálattal diagnosztizál.  


A szem bárminemű gyulladása azonnali állatorvosi kivizsgálást és többnyire szempcseppek, kenőcsök, esetleg általános gyulladáscsökkentők, antibiotikumok, immunrendszerre ható szerek segítségével történő beavatkozást igényel.  


Kezelés nélkül a betegség krónikussá válhat, látásromlást, súlyos esetben vakságot okozhat. A tartós könnyezés helyén kikopik a szőr, akár csontig kimaródhat a bőr. Ezért a csipás anyag rendszeres eltávolítást igényel. 

 

Régi, felbontott szemkenőcsöt tilos a ló szemére kenni!  

Ha fertőzés áll fenn, akkor az állatorvos javasolhat antibiotikumot. Mellé immunerősítő gyógynövényeket is etethetünk a lóval (kb. egy hónapig).


Az allergiás eredetű vagy autoimmun jellegű szemelváltozások túlfokozott immunválasz jelenlétében zajlanak, ezért ilyen esetekben ellenjavallt az immunerősítés.  


A gyógyszeres kezelést mindig érdemes májvédő gyógynövénnyel kiegészíteni. A szteroid vagy nem-szteroid gyulladáscsökkentők időkorláttal alkalmazhatók (kivéve a közvetlenül a szembe juttatott, helyi hatású szerek).

Ezek folytatásaként gyulladáscsökkentő és anyagcserét javító gyógynövények is hasznosak a fentiek mellé.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#szem #gyulladás #könnyezés #csipa #kötőhártya #szaruhártya #látás #vakság