top of page

Kancák terméketlensége

A sterilitás vagy más néven meddőség a lótenyésztők egyik rémálma. Az ok kiderítése és kezelése elsősorban állatorvosi feladat. A kanca meddősége elsősorban fertőző és nem fertőző okokra vezethető vissza. Ennek függvényében alkalmazhatunk fitoterápiát is a probléma kezelésében.


A fertőző okok nagy része baktériumos vagy gombás fertőzésre vezethető vissza (pl. méhhurut, gennyes méh- vagy nyakcsatorna gyulladás), melyek kialakulásához a nem megfelelő fedeztetési technológia és a higiénia hiánya vezet. Ilyenkor az immunerősítő és esetleg még a májvédő gyógynövény-keverékek etetése hasznos.


Nem fertőző ok lehet a hormonális egyensúly zavara, anatómiai rendellenességek, belső sérülések, valamint a tartástechnológiából és takarmányozásból eredő hibák (pl. penészes takarmány, vitamin- és ásványi anyaghiány, kevés fehérje).


Előfordulhat, hogy nem derül ki a meddőség pontos oka, vagy a költséges antibiotikumos és hormonkezelés ellenére sincs átütő siker, mert az anatómiai rendellenességeken (pl. a méh- és medencetájék kedvezőtlen adottságai, rossz állapota), korábbi betegségekből visszamaradt elváltozásokon nehéz vagy nem lehet változtatni.


A vemhesülés alapfeltétele a kedvező általános egészségi állapot, amely a helyes takarmányozás mellett a hormonok egyensúlyát befolyásoló gyógynövényekkel javítható.

A növényvilágban előforduló, hormonszerű hatást kifejtő vegyületek egy része a fitoösztrogének közé tartozik. Ugyanakkor vannak olyan növények, amelyek progeszteronszerű hatás kiváltására képesek. E két női nemi hormon arányának befolyásolása egy lehetséges eszköz a meddőség, sterilitás csökkentésében.


Progeszteron-szerű hatást kifejtő gyógynövény a barátcserje mag, mely emiatt egy progeszteronszintet emelő gyógynövény-keverékek fő összetevője.


Esetenként éppen az ösztrogénhiány jelenthet problémát, ilyenkor a fitoösztrogénekben gazdag gyógynövény-keverék 1-2 hónapos etetése javasolt.


Mindkét típusú vegyületet, pontosabban az ezeket tartalmazó növényeket ajánlja a népi gyógyászat a medence és a méh izmainak megerősítésére, a hormonháztartás kiegyensúlyozására.

 

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Kapcsolódó cikkek:

Gyógynövények vemhesség alatt

Sárkány kanca: sárlás előtti szindróma (PMS)

Megfázott vemhes kancának gyógynövények

Vemhes kancának orrfolyásra, köhögésre, asztmára gyógynövények

Vemhes vagy csikós kanca patairha-gyulladása

Dominancia felismerése a lovaknál

Goromba lovak

Problémás viselkedésű lovak kezelése gyógynövényekkel

Fitoösztrogének lovaknál

Mikotoxinok és penész INFOGRAFIKA


#kanca #sárlás #termékenység #vemhesség #terméketlenség

417 megtekintés
bottom of page