Kancák terméketlensége

A sterilitás vagy más néven meddőség a lótenyésztők egyik rémálma. Az ok kiderítése és kezelése elsősorban állatorvosi feladat. A kanca meddősége elsősorban fertőző és nem fertőző okokra vezethető vissza. Ennek függvényében alkalmazhatunk fitoterápiát is a probléma kezelésében.


A fertőző okok nagy része baktériumos vagy gombás fertőzésre vezethető vissza (pl. méhhurut, gennyes méh- vagy nyakcsatorna gyulladás), melyek kialakulásához a nem megfelelő fedeztetési technológia és a higiénia hiánya vezet. Ilyenkor az immunerősítő és esetleg még a májvédő gyógynövény-keverékek etetése hasznos.


Nem fertőző ok lehet a hormonális egyensúly zavara, anatómiai rendellenességek, belső sérülések, valamint a tartástechnológiából és takarmányozásból eredő hibák (pl. penészes takarmány, vitamin- és ásványi anyaghiány, kevés fehérje).


Előfordulhat, hogy nem derül ki a meddőség pontos oka, vagy a költséges antibiotikumos és hormonkezelés ellenére sincs átütő siker, mert az anatómiai rendellenességeken (pl. a méh- és medencetájék kedvezőtlen adottságai, rossz állapota), korábbi betegségekből visszamaradt elváltozásokon nehéz vagy nem lehet változtatni.


A vemhesülés alapfeltétele a kedvező általános egészségi állapot, amely a helyes takarmányozás mellett a hormonok egyensúlyát befolyásoló gyógynövényekkel javítható.

A növényvilágban előforduló, hormonszerű hatást kifejtő vegyületek egy része a fitoösztrogének közé tartozik. Ugyanakkor vannak olyan növények, amelyek progeszteronszerű hatás kiváltására képesek. E két női nemi hormon arányának befolyásolása egy lehetséges eszköz a meddőség, sterilitás csökkentésében.


Progeszteron-szerű hatást kifejtő gyógynövény a barátcserje mag, mely emiatt egy progeszteronszintet emelő gyógynövény-keverékek fő összetevője.


Esetenként éppen az ösztrogénhiány jelenthet problémát, ilyenkor a fitoösztrogénekben gazdag gyógynövény-keverék 1-2 hónapos etetése javasolt.


Mindkét típusú vegyületet, pontosabban az ezeket tartalmazó növényeket ajánlja a népi gyógyászat a medence és a méh izmainak megerősítésére, a hormonháztartás kiegyensúlyozására.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#kanca #sárlás #termékenység #vemhesség #terméketlenség

51 megtekintés

TANÁCSADÁS,

ÁLLAPOTFELMÉRÉS

Deminger Kornélia

(magyar, német)
Tel: +36-20-360-89-73

(hétköznap 15:00-18:00 között)
E-mail: fitocavallo@gmail.com

TERMÉKFEJLESZTÉS

SZEMLÉLETFORMÁLÁS

Marton Zsófia

(magyar, német, angol)

Tel: nem elérhető

E-mail: loherba@dzsar.hu

GYÁRTÁS,

KERESKEDELEM

Szabolcsi Károly

Tel: +36-20-45-45-077

(hétfőtől csütörtökig 09:00-17:00 között)
E-mail: info@fito-store.com

©2011-2020 BY FITOCAVALLO®.