Sárkány kanca: sárlás előtti szindróma (PMS)

Egyesek szerint régen is létezett a sárlást megelőző ingerlékenységet okozó kellemetlen tünetegyüttes: azt szokták erre mondani népiesen, hogy „készül a kanca“. Napjainkban azonban többet törődnek ezzel, mert komoly teljesítményromlást okozhat a versenyeken vagy veszélyes tőle az állat. Gyógynövényekkel a hormonháztartást befolyásolhatjuk.


Ez a jelenség szakirodalmi adatok szerint világszerte nagy gondot okoz a lótartóknak. A rendellenes viselkedés oka nem teljes mértékben tisztázott, azon túl, hogy hormonális egyensúlytalanság váltja ki. A kérdés, hogy ez utóbbit mi váltja ki? A probléma (betegség) kialakulásához feltehetően köze van a tartási és takarmányozási szokásoknak is, nem csak a genetikának.  


A túlhajszolt, nagy teljesítményt nyújtó lovak sokszor évekig nem jutnak olyan természetes takarmányokhoz, mint a legelő vagy akár a natúr zab. Ehhez párosul az igénybevétel és a stressz miatt kialakuló gyenge immunrendszer, a felborult hormonháztartás és a májfunkciók csökkenése, aminek nagy valószínűséggel az erős gyógyszerek és az anyagcsere-betegségek is az okai.


A modern tartás és használat kihat a kanca anyagcseréjére és hormon-háztartására is. Ezekben a bonyolult rendszerekben sok összefüggés nincs még sem feltárva, sem tisztázva. 

PMS kanca


A „PMS” szó a menstruáció előtti feszültség jelenségének angol rövidítése (pre-menstruális szindróma). Ezeket a tüneteket mutatják azok a nők, akikre a menstruációt megelőzően fájdalmak, görcsök és ingerlékeny (agresszív?) viselkedés jellemző.  


Egyes lovas honlapokon olvashatunk - nagyon tévesen - PMS kancákról, melyek a sárlás előtt vagy alatt mutatnak agressziót. Nyilván azért kapták a PMS kanca nevet, mert agresszív vagy goromba és antiszociális viselkedésük a nemi ciklus változásához köthető, ahogyan a nőknél is.  


Helytelen azonban a lovak esetében a PMS kifejezést használni, hiszen a menstruáció és a sárlás két külön fogalom.

Nem keverhetők össze, mivel teljesen más élettani háttérrel rendelkeznek, ráadásul a nemi ciklus más-más szakaszában jelentkeznek. Még abban is különbség van ember és ló között, hogy a nemi ciklus mely szakaszában jelentkezik az ingerlékenység.  


Néhány szemfüles lovas a női olvasóközönségre alapozva, a PMS szó reklámértékét mégsem hagyja parlagon heverni. Így, kancák esetében a PMS kanca rövidítés forrásaként a „Painful Mare Soother” kifejezést adják meg, mely a sárlás alatti fájdalmak enyhítésére utal. Nos, ez már valóban közelít a viselkedési probléma okához, mégpedig a görcsökhöz és a fájdalmakhoz.  


A hormonháztartás kiegyensúlyozására ideges természetű, ingerlékeny kancáknak bevált a progeszterontartalmú barátcserje magot tartalmazó FitoCavallo DIVA és doppingmentes DIVA-D gyógynövény-keverék! Kúraszerű etetésével jelentősen mérséklődnek a nehezen kezelhetőség "tünetei".


Agresszív, túlfűtött, hiperaktív kancáknak adhatunk mellé problémás viselkedésű lovaknak készült, nyugtató gyógynövény-keveréket is.


PMS-tünetek

Sokféle tünettel jár a PMS lovaknál:

  • alhasi görcsök

  • csecs feszülése és fájdalma

  • fokozott ingerlékenység

  • bizonyos fokú nehezen kezelhetőség (rádőlés lovasra, falhoz nyomás, bújás vagy ellenkezőleg: agresszív, támadó, hisztis kitörések).


Némely kancák a nyugalmi időszakokban normálisan viselkednek és sárlás alatt válnak sárkánnyá, míg mások (ritkábban) egész évben nehéz természetűek, de sárlás alatt túlzottan bújóssá, kedvessé válnak.  

Az állatorvosi kezelés hormonvizsgálat és ultrahang diagnosztika alapján történhet, és ez alapján hormontartalmú készítmények etetését (pasztában) vagy injekciót javasol a szakember.


Ennek kiegészítésére, vagy enyhe - gyógyszert még nem igénylő - elváltozások esetében bátran használhatjuk a természetes eredetű, fitohormon tartalmú és nyugtató gyógynövényeket.  


Ilyenkor egy jól összeállított gyógynövény-keveréket érdemes használni, mert több támadásponton hatva nagyobb az esély a sikeres fitoterápiás kezelésre!

Fontos, hogy a PMS-sel járó tüneteket különböztessük meg a ló fájdalomjeleitől. Sok lovas sárkánynak minősíti lovát, pedig valójában az állat az ellenszegülő, goromba viselkedésével jelzi fájdalmát.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönöm a cikk lektorálását Dr. Bába András lóspecialista állatorvosnak (www.polequi.hu).


#kanca #sárlás #goromba #pms

819 megtekintés