Izomsérülések lovaknál

A túlerőltetésből fakadó kisebb húzódások vagy a karámharcok miatti zúzódások gyakoriak, és gyakran néhány nap alatt spontán gyógyulnak. Az izomsérüléseket részben a között izomzathoz hasonlóan kezeljük fitoterápiával. Azonban ilyenkor a rehabilitációs folyamatok serkentése és a gyulladáscsökkentés is jelentős szerepet kap a gyógynövényes kezelésben.


Az izmok szakadása egyes izmoknál rendkívüli fájdalommal járhat, súlyos sántaságot okoz, és kezelésükre az akut-rehabilitációs kezelések elvei érvényesek, míg más izmoknál előfordul, hogy nem okoz a szakadás sántaságot.


A legtöbb izomszakadást megelőzi sok, kisebb trauma sorozata, melyek meggyengítik az izomrostokat. A túledzés tipikusan ilyen, hiszen nem kap elég regenerációs időt a ló, pontosabban a szövetei és a sejtjei. A takarmányozás során különösen figyelni kell a hiányzó aminosavak pótlására.


A glikogén, mint az izmok (és a máj) fő energiaraktározó vegyülete, a szénhidrát-anyagcserét érintő zavarokban érintett. Az izmok glikogéntárolási betegsége túlzott felhalmozódással jár, ami csökkenthető helyes (szénhidrátban szegényebb) takarmányozással.


Ezzel szemben az éhező izmok-nehéz lábak szindróma oka a túledzettség, és a glikogénraktárak megcsappanásával, az izmok gyors kifáradásával jár.

Az ünnepi betegség részben izom-, részben vesebetegség. A pihenőre állított, majd terhelésnek kitett lovak esetében az izomsejtek szétesésével jár, s az eközben felszabaduló anyagok tönkreteszik a vesét.


A legtöbb izombetegség és sérülés megelőzhető, ha optimálisan takarmányozzák és edzik a lovat.

Minden versenyző vagy tréningben lévő lónak szüksége lenne emésztésjavító, vízhajtó, májvédő és anyagcserét segítő gyógynövények fogyasztására, legalább a terápiás adag kétharmadában (kb. napi 30 gramm gyógynövény-keverék összesen).


Az izmok működését és felépülését támogató fitoterápia céljai:


Izomsérülések kezelésében az ízületi gyulladáshoz hasonlóan járunk el. Az izmok bekenésére, később masszírozására gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású borogatás vagy kenőcs javasolt, miközben belsőleg a fentiekhez hasonló, továbbá anyagcserefokozó és vízhajtó gyógynövényeket etethetünk. A Fitocavallo RELAMUS és REHA recept kombinációja magába foglalja az összes fenti célra alkalmas gyógynövényt.


A fitoterápiát jó, ha kiegészítik fizioterápiával, speciális nyújtásokkal, masszázzsal, kinesio tape-pel, akupunktúrával, oszteopátiával.


Az izmok lazításán túl a fasciák letapadásának, „nyújtásának” is nagy szerepe a sérülések megelőzésében.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönet a lektorálásáért Dr. Bába András lóspecialista állatorvosnak (www.polequi.hu)!


#izom #izomzat #izomláz #kötött #merev #bemelegítés #sérülés #szakadás #izomrost

86 megtekintés

TANÁCSADÁS,

ÁLLAPOTFELMÉRÉS LOVAKNAK

Deminger Kornélia

(magyar, német)
Tel: +36-20-360-89-73

(hétköznap 15:00-18:00 között)
E-mail: fitocavallo@gmail.com

TERMÉKFEJLESZTÉS

SZEMLÉLETFORMÁLÁS

Marton Zsófia

(magyar, német, angol)

Tel: nem elérhető

E-mail: loherba@dzsar.hu

GYÁRTÁS,

KERESKEDELEM

Szabolcsi Károly

Tel: +36-20-45-45-077

(hétfőtől csütörtökig 09:00-17:00 között)
E-mail: info@fito-store.com

©2011-2020 BY FITOCAVALLO®.