Izomépítés - izomsorvadás a lovon

Az izomépítés az egyik legfélreértettebb dolog a lovasok körében. Mindenki jól izmolt lovat szeretne magának, de csak kevesen teszik bele az ehhez szükséges időt és energiát. Az izomépítéshez megfelelő aminosavakra és megfelelő mennyiségű/minőségű munkára van szükség. Gyógynövényekkel segíthetjük az izmok anyagcseréjét, ami elősegíti az izomépítést.


Tömegesen fordulnak elő lovak nyereglenyomattal a hátukon. A félreértés elkerülése végett, nem az izzasztó által okozott szőrfoltokról van szó. Olyan benyomódás látszik (gyakran már egy jófelbontású fotóról is), mintha egy láthatatlan nyereg nyomódna a ló hátára. Ez a rosszul illesztett nyergek egyik tipikus jele.


Az erős nyeregnyomástól a hátizom nyereg alatti része összenyomódik, emiatt nem jut vér, s ezzel oxigén és tápanyag a szövetbe. Idővel káros következménye is kialakul: elhalnak az izomsejtek. A megoldást a nyereg cseréje, a hátizomzat lómasszázzsal történő fellazítása és izomanyagcserét javító gyógynövények kúraszerű etetése jelenti.


Hasonló, de más probléma, amikor a ló izomzata kevés, nincs kimunkálva. A legtöbb lovas arról panaszkodik ilyenkor, hogy „izomsorvadásos” a lova.

Többen kukoricával kezdik etetni a lovat, amitől az állat kigömbölyödik, de izom helyett csak zsír lesz rajta. Az izomépítéshez megfelelő takarmány (helyes aminosav aránnyal), jó emésztés és felszívódás, valamint helyes edzés szükséges. Az emésztésre kedvezően ható gyógynövények elősegítik az izomépülést.


A Cushing-kórral járó hátizomsorvadás hormonális betegség.


A fitoterápiás állapotfelmérés kapcsán érdemes kitérni a kínai orvoslásban használt ún. SHU pontokra. Ezek kétoldalt a ló gerince mellett helyezkednek el. Felépítésükben követik az ideggyökök szelvényezettségét, elhelyezkedésük a kötőszöveti részbe (fascia) tehető.


A kínai orvoslásban diagnosztikai jelentőségük van: az egyes pontok érzékenysége és állapota a vele kapcsolatban lévő belső szerv energetikai állapotára enged következtetni.


Amikor a hátizomzat letapad, vagy egyenetlen nyomás éri egy rossz nyereg miatt, akkor voltaképpen egy „megbetegítő akupresszúrát” kap a ló. Ahogyan a helyesen kivitelezett masszázzsal gyógyítani lehet, ugyanígy a rosszul elvégzett masszázs megbetegítő.


Nem csak a lóhoz kihívott lómasszőr tud súlyos károkat okozni, ha nem elég hozzáértő, hanem a lovas is, egy rosszul illeszkedő nyereggel.

Gyógynövényekkel még ilyen esetekben is javulhat a ló izomzatának állapota, de természetesen ez csak félmegoldást jelent!

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönet a lektorálásáért Dr. Bába András lóspecialista állatorvosnak (www.polequi.hu) és Deminger Kornélia lóterapeutának!


#izom #izomzat #izomláz #kötött #merev #bemelegítés #sérülés #szakadás #izomrost

229 megtekintés