Ínségtakarmány lovaknak

Hallottad már, hogy „Háborús takarmányozás?”. Ha még nem, akkor is valószínűleg el tudod képzelni, hogy mit jelenthet: háború idején valami ehetőt adni az állatoknak. Ehető sok minden lehet, legalábbis a lovak ezt időnként nagyon kreatívan értelmezik. Megrágcsálják például a karámrudat, a falat vagy a földet, olykor egymás ürülékét is feleszik. Ilyenkor gyakran ásványi anyagok hiánya áll a háttérben.

Sajnos néha mérgező növényeket legelnek le, vagy a fák lehullott leveleit eszik fel a földről. Ha nagyon éhes egy ló, akkor olyan szénát is elfogyaszt, ami megbetegítő a számára, például penészeset, mérgező növénnyel kevertet vagy olyat, amiben durva, szúrós, kemény szárú, a száját és nyelvét felsértő kórók vannak.


Háborúk idején a mezőgazdaság egy idő után nem termelt elég élelmet és takarmányt, így azt etették a lovakkal, amit találtak. Katonalovakkal nagy mennyiségben fellelhető élelmiszeripari melléktermékeket is feletettek, falun tartott lovakkal azt, amit a természet kínált – és ami megmaradt.


Így olyan ehető, de nem tápláló eleség is a ló elé kerülhetett, ami nem neki való: például nád, sás, fakéreg, gyökerek, falevelek, mérgező mocsári, erdei és vízi növények. Az éhezés mellett a kólika valószínűleg mindennapos dolognak számított.

Egyes gumók, gyökerek, bogyók és kérgek gyógyhatásúak, és etetésük kis mennyiségben nem okoz problémát. Ilyen a fehér fűz kéreg vagy a galagonya bogyó. Az izlandi zuzmó is jótékony hatással bír, azonban ezek csak napi néhány grammban szerepelhetnek a lovak étrendjében, nagyobb adagjuk már nem biztonságos.


Habár a makk sertéstakarmány, egyes források szerint a vadgesztenyét régen lóabrakként etették. Angol nevét is innen eredeztetik: horse chestnut. Mivel sok benne a cseranyag, ami gyomorirritációt okozhat, ezért ma már nem etetik lovakkal, legfeljebb gyógyhatása miatt, kis mennyiségben.


Kapcsolódó írások:

Emésztési zavarokkal társuló orrfolyás, köhögés

Túlsúly lovaknál -oka, kezelése

Inzulinrezisztencia lovaknál

Metabolikus szindróma lovakban

A ló mája és feladatai

Ló-dietetika mindenkinek

Tanulj lótakarmányozást, ló-dietetikát!

Minőségi és mennyiségi éhezés

Ínségtakarmány lovaknak

A vízhiányos állapot jelei

A korpa és a kukorica veszélyei

Almaecet lovaknak

Lenmag lovaknak- hogyan etessük?!

Mit tud az alma?

Savasító-lúgosító takarmányok lovaknak

Éljenek a gyógynövényes lovászok!

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönöm a cikk lektorálását Dr. Kutasi Orsolya lóspecialista belgyógyász állatorvosnak, egyetemi tanárnak, ló-dietetika szakértőnek!


#takarmányozás #etetés #gesztenye #lovak #makk #képzés #háború

163 megtekintés

TANÁCSADÁS,

ÁLLAPOTFELMÉRÉS

Deminger Kornélia

(magyar, német)
Tel: +36-20-360-89-73

(hétköznap 15:00-18:00 között)
E-mail: fitocavallo@gmail.com

TERMÉKFEJLESZTÉS

SZEMLÉLETFORMÁLÁS

Marton Zsófia

(magyar, német, angol)

Tel: nem elérhető

E-mail: loherba@dzsar.hu

GYÁRTÁS,

KERESKEDELEM

Szabolcsi Károly

Tel: +36-20-45-45-077

(hétfőtől csütörtökig 09:00-17:00 között)
E-mail: info@fito-store.com

©2011-2020 BY FITOCAVALLO®.