Idős lovaknak gyógynövények

Az idős lovak immunrendszere és emésztése már nem működik olyan hatékonyan, mint fiatalon, emiatt általános állapotuk sebezhetőbbé válik, könnyebben megbetegszenek, hamarabb súlyt vesztenek. Gyógynövényekkel azonban lassítható az öregedés, enyhíthetők a kellemetlen, időskori problémák.


A fentiekhez sokszor elégtelen májműködés (nem májbetegség, hanem májfunkció csökkenés), gyenge szívműködés, valamint pangó perifériás vérkeringés párosul.


Az öregedés során egyre csökken a vér oxigén-szintje, lelassul a szívműködés, és romlani kezdenek az agyi funkciók. Ez a kognitív funkciók romlásához vezet (éberség, összpontosítás, figyelem koncentrációjának részleges elvesztése), valamint csökken a testmozgásra való hajlandóság.  


Gyakoriak a lábvég-problémák, csakúgy, mint az ízületi porcok kopása, elcsontosodása, az ízületek merevsége, a hátfájás, a kompenzáció miatt kötötté váló izomzat.


Sok idős ló allergiás vagy krónikus köhögéssel küzd, idős korban egyre gyakoribb a Cushing kór, de a metabolikus szindróma sem ritka, különösen az elhízott egyedeknél.  


A túlsúlyos lovak hajlamosabbak anyagcsere-betegségekre, míg a nagyon soványak könnyen legyengülnek például fertőzéseknél, szőrváltáskor.

A ridegtartás (éjjel-nappal kintlét, istálló nélkül, kitéve az időjárás viszontagságainak) nem való minden idős lónak, mivel az extrém hőmérsékleti hatásokat rosszabbul viseli a ló a szív okozta lelassult vérkeringés és a lelassult katabolikus (energiát termelő) anyagcsere miatt.  


A korábban intenzív munkát végző, nyugdíjazott lovak mentálisan nem mindig bírják elviselni a tétlenséget és a törődés hiányát.


A lovak fogászati állapotellenőrzése idős korban már félévente ajánlott.

Könnyebben esznek, ha áztatott pelletet kapnak, energiát adó növényi olajokkal.

A takarmányozásban is odafigyelést igényelnek a vitaminok, ásványi anyagok, a szénhidrát- és fehérjeellátás terén.  


A fenti folyamatok jobb esetben szinte észrevétlenül építik le az idős állat szervezetét, rosszabb esetben klinikai tünetek mellett jelentkeznek elváltozások.


Utóbbi esetben az állatorvosi kezelés szükséges, míg előbbi esetben, elsősorban megelőzésre, másrészt az állapotromlás lassítására igen hatékony eszközt jelentenek a fenti, különféle szervek és szervrendszerek megtámogatására etetett, idős lovakat segítő gyógynövények.  


Hogyan hat egy általános „Öreg-ló-gyógynövénykeverék”?


A gyógynövény-keverék összetevői segítik a szív működését, fokozzák a vérkeringést, különösen a szívtől távol eső területeken, ahová már nehezen pumpálja a szív a vért. A gyenge vérkeringés sok baj okozója. Emiatt nem működnek a szervek teljes hatékonysággal, és az immunrendszer erejét is csökkenti.  


Az ízületek elhasználódásával elkopnak a porcok, és gyakori az idős kori ízületi gyulladás.

Emiatt enyhe gyulladást csökkentő,  és fájdalomcsillapító hatású herbák is szerepelnek a receptben. Kifejezett ízületi gyulladás esetén célzottabb hatású kezelés javasolt. 


Az erőteljesebb vérkeringés könnyebben elszállítja a gyulladást okozó anyagokat, amit - méregtelenítő gyógynövények támogatásával- a méregtelenítő szervek (pl. máj, vese, belek), könnyebben kiiktatnak a szervezetből.  


A gyenge emésztést érdemes támogatni: ebben segítenek az étvágy- és emésztést javító, görcsoldó, szélhajtó, felszívódást elősegítő herbák.  A recept immunerősítő és a légutakat, beleket fertőtlenítő gyógynövényei is fontos alkotói az idős lovak napi takarmányának.  


Fontos kiemelni, hogy a fenti hatások egy általános hatású, idős lovaknak szánt gyógynövény-keverékben csak közepesen erősek. Inkább a megelőzés célját szolgálják. Ha már konkrét betegség alakult ki, akkor az annak megfelelő gyógynövényt nagy adagban tartalmazó keverék választása javasolt! Az idősebb lovakat érintő betegségek leírása és gyógynövényes kezelése az adott szervrendszert érintő betegségcsoportok leírásánál található.  


Szívbeteg időseknek az állatorvosi kontroll mellett a egy speciális, szíverősítő gyógynövényeket is tartalmazó keverék adható.

Ez segít a spontán vagy terhelésre megjelenő, erős izzadással, légszomjjal járó kisebb-közepes mértékű szívritmuszavar, szívelégtelenség esetén.  


További hasznos kiegészítők a pre- és probiotikumok, a kalcium (és vele együtt foszfor, magnézium, D-vitamin), illetve időnként vitaminkúrák. 

 

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Kapcsolódó cikkek:

A korpa és a kukorica veszélyei

Almaecet lovaknak

Emésztési zavarokra gyógynövények lovaknak

Férgesség jelei a lovon, féregűző gyógynövények

Fogas kérdések lovaknál

Téli bélsárpangás

Túlsúly lovaknál -oka, kezelése

Megfázás tünetei és kezelése lovaknál

Száraz kehesség, lóasztma (RAO) jó kondícióval

A ló mája, a gyógyszerek és a stressz

Civilizációs betegségekre gyógynövények?

Cushing-kór lovakban INFOGRAFIKA 1.

Gyulladáscsökkentő szerek lovaknál

Immunerősítés lovaknak

Túlsúlyos a lovad?

Vérszegénység, kevésvérűség, ünnepi betegség

Csontkinövésre hajlamosító tényezők

Csontok szerkezetének átépülése csikó- és felnőtt korban

Fascia - kötőszövet a lovakban

Fej-, tarkó- és hátfájás kezelése lovakban

Gyenge hátizomzat vagy energetikai hiány?

Háti SHU pontok kezelése

HIDEG sántaság kezelése lovakban

Ízületi gyulladás lovakban

Porckopás és ízületi folyadék táplálása

Patatályog lovakban

Repedező, töredező vagy lassan növő paták

Szívelégtelenség lovaknál

Húgykő lovakban INFOGRAFIKA

Havi vakság, árnyékvakság, kékes tükröződés a ló szemén

Miről árulkodik lovad szőre, sörénye?

Sebek, horzsolások gyógyulása lovaknál

Stressztényezők a lovak életében

Lovakra mérgező - pirrolizidin alkaloidok - INFOGRAFIKA

Mikotoxinok és penész INFOGRAFIKA

Tartalomjegyzék: Nyeregillesztés


#idős #öreg #veterán #papa #ízület #fogkopás #pellet #szíverősítő #öregedés