Hucul kanca: asztma és szemgyulladás

Fogadjátok szeretettel Szikszai Viktória és 21 éves hucul kancájának beszámolóját! Az idős kanca az állatorvosi kezelések kiegészítéseként az allergiás hátterű köhögése miatt a FitoCavallo CORST gyógynövény-keveréket, a szemgyulladására pedig az UVET keverékünket kapja. Az allergia és a szemgyulladás mérséklésében nagy segítséget jelentenek neki a gyógynövényeink."Hucul kancámnál, aki már 3 éve van velem, nyár elején intenzív asztma vette kezdetét, amire ugyan voltak apró ráutaló jelek (elvétve egyszer-kétszeri köhintés), de semmi több légúti tünete/panasza nem volt.


A kezdeti szakaszban a kisebb köhintésekre etettem vele a FitoCavallo CORST keveréket, ami jónak is bizonyult. Három hónapos etetés után azonban, a tünetek múlásával ez abba lett hagyva (amit talán nem kellett volna!). A nyár elejével pedig robbanásszerűen elővette az asztma. Intenzív nyákoldásba kezdtünk, ami hatására ez szépen ürült is, de a légút irritált maradt.


Tartási körülményeiről annyit kell tudni, hogy 2 boxos istálló áll rendelkezésre szabad ki és bejárással, 1,5 hektáros ligetes területre van kijárás, bár nyáron nagy melegben nem szívesen mozdul ki.


Júliusban sajnos volt egy befulladása is, így ez szteroidot kívánt, aminek a hatása mindössze 3 napig tartott. A hűvösebb levegő és a gyógynövények azonban teljes enyhülést hoztak a számára. Szénáztatva csak este van hálóból, és a szénát locsolva kapja.A másik elhúzódó problémája a folyamatos szemgyulladások sora. Egyikből mentünk a másikba. Főleg nyáron jött ki nála, de egész évben időszakosan fellelhető volt a genny a szemében.


Akut esetben az egyik szemhéja teljesen bedurrant, folyt a könnye, és kerülte a fényt. 2-3 nap alatt a szemcseppes kezeléssel ez elmúlt. Utánanézve jobban a dolgoknak, rátaláltam a FitoCavallo UVET gyógynövénykeverékre. Nyolcnapos antibiotikumos szemcsepp kezeléssel együtt megkezdtük az etetését.


Azóta a második csomagot kezdtük meg. A kékes elszíneződés a szaruhártyán mind jobban kezd halványulni. Könnyezést nem tapasztaltam azóta, és nem is volt belobbanás. Ez idáig hatásosnak érzem a keveréket.

Csak remélni merem, hogy jelen állapotát még sok sok évig fenn tudja/tudjuk tartani a gyógynövények erejével és a megfelelő tartási körülmények megteremtésével. Sokkal többet is lehetne írni az esetről és a tanultakról, de lehet, hogy így is hosszúra sikerült."


Kedves Viktória, köszönjük szépen a beszámolót! :-)

Hosszú, örömökben és egészségben gazdag lovas időtöltést kívánunk lovaddal!

FitoCavallo® csapat


Ha a fentiek alapján érdekelnek az alábbi témák, bátran kattints, olvass, tájékozódj:

Kékes elszíneződés a ló szemén

A szemről, más szemmel

Havi vakság, árnyékvakság, kékes tükröződés a ló szemén

Légzőszervi elváltozások fitoterápiás kezelése lovakban