Havi vakság, árnyékvakság, kékes tükröződés a ló szemén

A ló szeme nem lehet gyulladt. Nem normális, ha könnyezik, csipás vagy a ló a napfényben hunyorog. Vegyük észre, ha az árnyékból a fényre lépve megijed (pl. istállóból kivezetve, terepen) és lássuk meg, ha enyhén kékesen tükröződik az állat szeme! Ilyen intő jelek esetén a gyógynövények etetése fokozottan szükséges, noha csak ez, önmagában nem fog megoldást adni.


Kékes tükröződés a szemen


Jellemzően tavasszal, de az év bármely szakában előfordul. A legtöbb lovas számára észrevétlen marad a tünet: ha napfény rásüt a ló szemére, akkor egy enyhe, alig látható, halványkékes tükröződés látható rajta.


Eleinte nem jár könnyezéssel, később vagy elmúlik magától, vagy kialakul könnyezés, csipásodás, gyulladás. Átmeneti árnyékvakságot is okozhat.  


A kékes elszíneződést a szem megváltozott fénytörése okozhatja.

A megemelkedett szemnyomástól jobban kidomborodik a szemgolyó (alig észrevehetően), és másképp veri vissza a fényt. Pontos diagnózist állatorvosi szemnyomás-mérés adhat.


A megemelkedett szemnyomás oka feltehetően a csarnokvízelvezetés gátja miatt alakul ki. Ennek sokféle, nem is pontosan ismert tényező lehet a hátterében (polifaktoriális betegség), de erőteljesen hozzájárul, ha különféle, gyulladásos sejtek, szövetmaradékok tömítik el a kivezető csatornát. Súlyos esetben műtétre is sor kerülhet.  


Megfigyelhető, hogy a szem kékes elszíneződése a penészes takarmányt, főleg a penészes kukoricát fogyasztó lovaknál alakul ki (akár állományszinten).

A penészben található mikotoxinok máj-és vesekárosító hatása a szervezet gyengébb vérkeringésű pontjain (ízületek, szem, bőr egyes részei, pata) mikrogyulladás kialakulásával jár.


A tapasztalat azt mutatja, hogy a penészes takarmány megvonásával, és májregeneráló-méregtelenítő gyógynövények etetésével néhány hét alatt eltűnik a kékes csillogás a szemről.  


Uveitis és lovak havi vaksága (ERU, Equine Recurrent Uveitis)


A szem és a vérellátás közötti gát meggyengülése lehetővé teszi, hogy a fehérvérsejtek és más gyulladásos fehérjék kiszivárogjanak az érrendszerből a szembe, és a szem belsejében gyulladást okozzanak. Gyakran a gyulladás nem a szemből indul ki, de sok esetben helyi fertőzés, korábbi betegség eredménye.  


A lovak kb. 10%-át érintő, náluk ismétlődően fellépő, súlyos betegség, melyet minden esetben az állatorvos lát el. Fájdalommal, kedvtelenséggel, akár lázzal is járhat. Érintheti mindkét szemet, de többnyire az egyikkel kezdődik.  


A középső nyálkahártya (uvea) és a környező szövetek érintettek, ami vörösödést, duzzanatot okoz. A pupilla beszűkül, emiatt az állat nem lát jól. A gyulladások között a pupilla ismét alkalmazkodik a fényhez, és tágul-szűkül. Nyugalmi helyzetben még az erősen károsodott szem is normálisnak tűnik.  


A szem hátulsó részén fellépő gyulladás nem jár fájdalommal, az egyetlen tünet a látásromlás. A kézzel hadonászás nem felel meg „látás-ellenőrzésre”, mert a ló finom pofaszőrei érzékelik a kézmozgás keltette levegőáramlást.  

A betegség az esetek nagy részében visszavezethető egy Leptospira nevű baktériumra, mely a patkány-és egérvizelettel terjed, de nedves talajban, állóvízben szintén megtalálható. Nem agresszív kórokozó, gyakran hónapig nyugalomban van, mielőtt betegséget okozna.  


Az antibiotikumos kezelések is azért csak átmenetileg hatásosak, mert a baktérium elbújik és túlél az üvegtestben. Ritkán Nematoda okoz elváltozást.  


A súlyos, látászavarokat okozó szemproblémák állatorvosi kezelése gyógynövényekkel az anyagcsere szintjén, elsősorban méregtelenítéssel, antioxidáns behatással, májvédelemmel egészíthető ki.


Amíg nem válik homályossá a szemlencse (katarakta, szürkehályog), addig az esetek egy részében hatékony ez a típusú fitoterápiás kezelés.  


A szürkehályog előrehaladott szöveti roncsolódásra utal, és nem gyógyítható, legfeljebb, míg a retina és a látóideg ép, atropin szemcseppel tünetmentessé tehető egy darabig. Az állatorvosi kezelés kiegészítésére és folytatásaként gyulladáscsökkentő és anyagcserét javító gyógynövények is hasznosak.


Ha az állatorvos javasolja, akkor immunerősítő gyógynövények etetése is indokolt lehet.

 

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Kapcsolódó cikkek:

A ló mája és feladatai

A ló mája, a gyógyszerek és a stressz

A máj megbetegedése lovakban

Akut és krónikus gyulladás

Antioxidánsok a lovakban

Biotranszformáció a májban

Gyulladáscsökkentő szerek lovaknál

Immunerősítés lovaknak

Máj, mikrogyulladások, szivárgó bél

Méregtelenítés a lóban

Méregtelenítés gyógynövényekkel

Oxidatív stressz és káros szabadgyökök a lovakban

A ló szeméről, más szemmel

Kékes elszíneződés a ló szemén

Lovak gombás bőrelváltozásainak kezelése

Lovak könnyezése, kötőhártya-gyulladása

Toxikus fényérzékenység

Bokszfogság, kényszerpihenő

Dominancia felismerése a lovaknál

Head shaking és fejrázás lovakban INFOGRAFIKA

Megbetegítő érzelmek a lóban

Stressztényezők a lovak életében

Növényi mérgezések lovaknál - bevezető

Ammónia INFOGRAFIKA

Lovakra mérgező - pirrolizidin alkaloidok - INFOGRAFIKA

Mikotoxinok és penész INFOGRAFIKA


#szem #gyulladás #könnyezés #csipa #kötőhártya #szaruhártya #látás #vakság

3 030 megtekintés