Hati uveitise

Fogadjátok szeretettel Ágoston Eszter és Hati lovának történetét!

Hati egy 10 éves herélt, Noriker x MSL fajtájú Working Equitation munkaló (WE). Eszter klasszikus alapokon képzi és lovagolja őt.


Hati szemgyulladásának kezelésére és a havi vakság megelőzésére - a lóspecialista állatorvos által javasolt kezelés kiegészítésére - a FitoCavallo HEPA, IMMUN és és UVET gyógynövény-keverékeket kapta és kapja. A gyógyulásban és a tünetmentesség fenntartásában évek óta nagy segítséget jelentenek a gyógynövényeink.


"Amikor megismerkedtünk Hatival, krónikus emésztőszervi panaszokkal küszködött, amiket azonnal kezelni kezdtünk. A belőlük való gyógyulás hosszú folyamattá vált.


Az immunrendszer jelentős százaléka a gyomor-bél traktusban lokalizálható, Hati már múló vastagbélgyulladása azért időnként okozott némi fennakadást a rendszer működésében. Ezekben az időkben támogattam a FitoCavallo immunerősítő IMMUN készítményével.


A gyógyulását kisebb emelkedő és még kisebb visszazuhanó időszakokkal jellemezném. Az egyik ilyen lezuhanó szakaszban, 3 évvel ezelőtt, egy reggel úgy találtam Hatit a karámban, hogy az egyik szemén mindhárom szemhéja feldagadt. Mivel külsérelmi nyomot és idegen testet nem találtam, elláttam non-szteroid szemcseppel és hívtam az állatorvosát, aki szaruhártyasérülés hiányában, a fájdalmas, behúzódott szem és a megemelkedett szemnyomás miatt belső szemgyulladást állapított meg.


Szerencsére nagyon korán elkaptuk a folyamatot, gyulladáscsökkentőt, szemcseppet és szemkenőcsöt alkalmaztunk, a terápia folyamán nagy gondot kellett fordítanunk annak a megelőzésére, hogy a pupillát mozgató izmok letapadjanak. Ezt egy - egyébként nyilván zseniális - elég erős méreggel kevert szemcseppel érik el az állatorvoslásban, amitől tartottam, leginkább az immunrendszer működése, a mája miatt.


A terápia 4. napjától kezdve Hati kapta a szemek gyógyulását elősegítő UVET-HOT gyógynövény-keveréket, amit az addig csak időszakosan alkalmazott IMMUN keverék kiegészítéseként adtam. A gyógyszeres és gyógynövényes kezelésnek hála közel három hét kezelést követően teljesen megszűnt minden tünete.

Azóta a megelőzésre koncentráltan lakóhelyet váltottunk és UVET-COLD gyógynövénykeveréket kap, amiket nagyjából 3 havonta egy szünettel adok. Ezekben a szünetekben a HEPA májvédő keveréket kapja Hati.


Dr. Makra Zita szemész állatorvos, valamint az elérhető külföldi tanulmányok is egyetértenek abban, hogy bár a betegség kialakulása mögötti mechanizmus nagyon összetett és egyelőre nem is minden eleme ismert, a tarkabarka lovak - amilyen Hati is - genetikai kitettsége jelentős, és sok esetben elég az immunrendszer "megbillenése" a betegség belobbanásához.


Az uveitis jellemzően több epizódban, hullámokban tör elő (innen a "havi vakság" elnevezés) és pár alkalom után (mivel a szemlencse a túlnyomásra igen érzékeny, átláthatatlanná válik) általában vaksággal végződik a történet. A cél, hogy ne térjen vissza újabb epizód formájában ez a csúnyaság.


A lakóhelyváltásnak, a Hatinak megfelelőbb tartási körülményeknek, a hozzá illeszkedő képzésnek (Working Equitation Kappel Edittel), illetve a gyógynövénykeverékeknek köszönhetően az elmúlt három évben tartjuk ezt az irányt, a betegség egyszer sem tért vissza. Ezért nagyon hálás vagyok a Fitocavallo-nak.


Teakeverékekkel szoktam időjárásnak megfelelően dúsítani az étrendjét, valamint az ásványianyagok pótlását speciális takarmány-kiegészítővel oldom meg, ami azért szükséges, mert a nagyon egyféle széna mégiscsak monodiéta, illetve mert valamivel adni szeretném a gyógynövényeket - ezekből egyetlen marékkal kap.


Hati nagyon sokat változott az elmúlt években. Abban, hogy a személyisége ki tudott bontakozni, hogy mentálisan kirobbanó formában van és hogy elképesztő iramban tud fejlődni testileg biztos vagyok benne, hogy a lakóhelyváltás és neki megfelelőbb gondoskodásnak (táplálásnak, képzésnek, türelmes hozzáállásnak), ezen belül is a gyógynövényeknek hatalmas szerepe van."


Eszter üzenete a csapatnak:

"Nagyon szeretem az oldalatokat. Az infografikák és videós anyagok hiánypótlóak, maradjatok mindig ilyen lelkesek és lelkesítőek! :)"


Kedves Eszter, köszönjük szépen a beszámolót! :-)

Hosszú, örömökben és egészségben gazdag lovas időtöltést kívánunk Nektek Hatival!

FitoCavallo® csapat


Ha a fentiek alapján érdekelnek az alábbi témák, bátran kattints, olvass, tájékozódj:

Bélflóra és immunrendszer

Havi vakság lovaknál

Gyomorfekély lovakban