Hasmenés lovaknál: okai, kezelése gyógynövényekkel

Hasmenésnek hívják, ha a trágya szokásos, normális állaga megváltozik: puhul vagy híg lesz, akár egészen vízszerűvé válik. A híg bélsárnak több oka is lehet: fertőzés, takarmányozási hiba, idegesség vagy a bélfal állapotának kedvezőtlen irányú megváltozása. A gyógynövényes terápia során figyelembe kell venni a betegség okát!


Fertőzéses eredetű hasmenés


Oka, ha bélférgek, baktériumok vagy vírusok támadnak az emésztőcsőben. A vírusfertőzés többnyire hőemelkedéssel vagy lázzal jár, a ló nem eszik, levert. Fontos a hasmenéssel járó vízvesztés miatti kiszáradás elkerülése, és lehetőleg diétázzon a ló, ami kizárólag jó minőségű, nem penészes, inkább rostosabb széna etetését jelenti – ha az állatorvos ezzel egyetért. Széna nélkül gyomorfekély kialakulására is esély van.  


A bélférgek többnyire csillapíthatatlan hasmenést váltanak ki, gyakran a már előzetesen lefogyott, csapzott szőrű lónál. Ellenük intenzív és célzott féreghajtásra van szükség.  


Baktériumos fertőzésnél antibiotikumot alkalmaz az állatorvos, ami a szer spektrumától függően hat, de egyrészt a vírusok ellen hatástalan, másrészt utána ne feledkezzünk meg a bélflórapótlásról!


Vírusok ellen a huminsavas készítményeket ajánlják, egyébként pedig főleg az immunrendszer megfelelő működésén múlik a betegség lefolyása.


Bélfertőtlenítő, nyálkahártya-összehúzó, gyulladáscsökkentő, hasfogó gyógynövényeket is kaphat a ló, de csak az állatorvos egyetértésével.


Immunerősítés csak akkor jön szóba, ha nem lázas a ló, különben ellenjavallt.  

Takarmányozási hiba okozta hasmenés


Mindig gyanús, ha új szénabála megbontásakor lép fel a baj, vagy ha új növényfaj jelenik meg a legelőn, amin már alig van fű. A takarmányváltás önmagában is gondot okozhat, mert a bélflórának idő kell, míg megszokja az új összetételt, de akár mérgező növény is keveredhetett a takarmányba.


Aki teheti, versenyre vigyen magával saját szénát, abrakot, hogy ez sem terhelje feleslegesen a lovat, pontosabban annak érzékeny bélflóráját!  


Gyakran lesz hasmenése a lovaknak, amikor tavasszal hirtelen sok zöld füvet esznek.

Egyrészt a zöld takarmány magas víztartalma miatt, másrészt a benne található könnyen felszívódó szénhidrátok (egyszerű cukrok) miatt.


Célszerű a fokozatosság (1. nap 10 perc legelés, 2. nap 20 perc, stb.), és ezzel elkerülhető az ilyenkor ártalmatlan hasmenés, és a nem ártalmatlan patairha-gyulladás.  


Népiesen „félhasra etetésnek” hívják, amikor száraz takarmányt (szénát) kap a ló a legelőre hajtás előtt.

Az első fűnövedék, amit sarjfűnek is hívnak, sok kalciumot tartalmaz. Ha a ló nagy mennyiségű sarjfűhöz hirtelen jut hozzá, akkor a szervezetében a kalcium-magnézium-egyensúly felborul.


A magnézium, kalciumhoz viszonyított mennyisége hirtelen lecsökken, ami izomrángásokat, -görcsöket okozhat, de inkább az idegesség, viselkedési zavarok tűnnek fel.  


A fű magas cukor- vagyis fruktántartalma a bélflóra diszbiózisa révén súlyos patairha-gyulladást okozhat főleg pónikban, elhízott lovakban. A fruktán egy, a hidegtűrő növényekben felhalmozódó szénhidrát, mely a bélbaktériumok erjesztése során alakul át, miközben tejsav halmozódik fel. A tejsav elsavasítja a vastagbelet.  


A fű életritmusához igazodva a metabolikus zavarokkal küzdő lovakat, és azokat, amelyeknek volt már valaha patairha-gyulladása, nyári ekcémája, túlsúlya, inkább reggel engedjük legelni.


Éjjel – fotoszintézis híján- nem tud energiát előállítani a növény, és saját szénhidrát tartalékait emészti fel. Így kevesebb a fűben a cukrok aránya a nap első felében. Hasonló módon előnyösebb egy borús napon legeltetni az ilyen lovakat, mint fotoszintézisre alkalmas, verőfényes napsütésben!


A krónikus, vízszerű lé végbélnyílásból folyásával járó hasmenést bélnedv-folyatásnak is hívják.


Takarmányhoz köthető kólika és egyéb megbetegedés fő kockázati tényezői:

  • nagy adagú, lédús takarmányok etetése (friss fű, zöldség, gyümölcs)

  • csökkent epetermelésű lónál az olajok

  • metabolikus zavarnál a magas cukortartalmú kiegészítők (jutalomfalat, nyalóka, melasz)

  • túlzásba vitt abrakolás, bezabálás (vastagbél elsavasodása)

  • átmenet nélküli takarmányváltás (bélflóra pusztulása)

  • hasmenést okozó (laxáns, mérgező vagy antinutritív) növény lelegelése

  • penészgombával fertőzött zöld vagy szárított növény legelése

  • penészes, romlott vagy avas takarmány etetése

  • nagy fruktán-tartalmú fű (nagy) adagú legelése 


Idegesség miatt kialakuló hasmenés


A felfokozott izgalmi állapot, nyugtalanság kísérője lehet. Ezt a bélidegrendszer és az agy kölcsönhatásának tulajdonítják, ezért elsősorban nyugtató és görcsoldó gyógynövényekkel teszünk ellene.  


Alkalomszerűen beválhatnak az ún. „hasfogó” gyógynövények, mint a tölgy vagy az apróbojtorján, melyek a FitoCavallo® DARSTAP recept alkotói is. Egy ilyen, bélnyálkahártyát összehúzó növény hasznos lehet, ha bemutatókon, versenyeken a kellemetlen tünetek a látvány értékelését rontanák.


Fertőzésnél segítenek a gyógyulásban, de ha krónikus problémáról van szó, akkor csak a tünetek elfedésére jók és mellékhatásokat okozhatnak. Célszerű a keveréket bolhamagútifűvel vagy más, nedvesség hatására duzzadó növénnyel is kiegészíteni, hogy a felesleges vizet megkössék.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#bélsár #hasmenés #bélnedv #híg #trágya #fosik ideges #takarmánymérgezés #emésztésjavító

1402 megtekintés