A gyulladásos kaszkád fő elemei

A cikkben röviden leírom, hogy a gyulladások kialakulásában milyen immunelemek és kémiai anyagok vesznek részt. Ez egy nagyon összetett és bonyolult téma, amiről vaskos szakkönyvek szólnak! A lovasok számára nagyon leegyszerűsítve foglalom össze az alapvető tudnivalókat. Gyulladáscsökkentő gyógynövényeink működése az alábbiak ismeretében jobban megérthető.


A gyulladási kaszkád fő elemei


Makrofágok


Görögül "nagy evő"-t jelent. Olyan fehérvérsejtek, melyek bekebelezik és eltakarítják a sejttörmeléket, baktériumokat, rákos sejteket. Amőbaszerű mozgással közlekednek, gyakorlatilag a ló valamennyi szövetében megtalálhatók.

Fontos szerepet játszanak az immunrendszer működésében. Két fő csoportjuk egymással ellentétes feladatot lát el: az M1 makrofágok serkentik az védekezést, és beindítják a gyulladásos folyamatokat, míg az M2 makrofágok csökkentik a gyulladást, és segítik a szöveti regenerációt.


Elhízott lovakban a zsírszövet M1 típusú makrofágok felszaporodását okozza.


Prosztaglandinok


Hormonszerű hatással rendelkező vegyületek, amelyek az egész szervezetben előfordulnak. Többek között túlérzékenységi (allergiás) reakcióknál, gyulladásoknál válnak aktívvá, és mint hírvivő anyagok szerepet játszanak a fájdalom és a láz kialakulásában.


Gátolják a gyomorfekély kialakulását, lázat keltenek, csökkentik a vér koleszterin és triglicerid szintjét, hígabbá teszik a vért, ezzel csökkentik a vérrögösödésre való hajlamot, és segítik a sejtek oxigén ellátottságát.


Prosztaglandinokat szabadít fel pl. az idegi ingerlés a rekeszizomból, a gyomorból, a bélből, vagy az ACTH a mellékveséből, de egyes reflexpontok ingerlése is fokozza az aktivitásukat (ezért tilos akut gyulladásos állapotban lévő lovat masszírozni).


Gyulladásban a sejtek pusztulása után termelődnek, így hatásukat később fejtik ki. A prosztaglandin (E2 és F1) értágító, és növeli a szív perctérfogatát, ezzel segítve a keringést. A bélben a prosztaglandin fokozza a bélmozgást, összehúzódást.


A prosztaglandinok nagy koncentrációban fordulnak elő a központi idegrendszerben, ahol nagy valószínűséggel a reflexes és a magatartási folyamatok befolyásolásában, szabályozásában vesznek részt.


A nem-szteroid gyulladásgátlók (gyógyszerek, gyógynövények) egyik hatása a prosztaglandin előállításának gátlásán alapszik.

Citokinek


A hírvivő vagy jelzőmolekulák egy fajtája. Az immunválasz során a sejtek közötti párbeszédben játszanak alapvető szerepet, mindegy, hogy kórokozók legyőzéséről vagy egy allergén miatt kialakult túlérzékenységről van-e szó. Még az agy idegsejtjeire is hatással vannak, és kutatók szerint a krónikus gyulladásokkal együtt járó depresszió kialakulásában is szerepük lehet. A ginzeng aktív összetevőinek, a ginzenozidoknak citokin-csökkentő (és kortizolszabályozó) szerepe van.


Interferonok


Az interferonok a citokinek közé tartoznak. Olyan fehérjemolekulák, amelyeket a különböző patogének (vírusok, baktériumok, paraziták) által megtámadott sejtek bocsátanak ki. Feladatuk, hogy riasszák az immunrendszert és aktiválják a környező sejtek védekező működését. A fertőzések bizonyos tünetei, mint a láz (hidegrázás) és izomfájdalom is az interferonok, illetve más citokinek hatására jönnek létre.


Komplement rendszer


A komplement rendszer az immunrendszer egyik legősibb végrehajtó mechanizmusa. A véralvadási rendszerrel rokonságot mutató fehérjehálózat haladéktalan támadást intéz a betolakodó kórokozókkal szemben.


A vérben és a különböző testnedvekben inaktív állapotban jelenlévő, egymást láncreakcióban aktiváló egységek, szabályozó molekulák, kötő receptorok összessége alkotja.


Az aktiválódás három úton indulhat el, ebből az egyiket (alternatív út) nemrégiben magyar kutatók tárták fel. A komplementrendszer a veleszületett immunitás legfontosabb humorális (nem sejtes) eleme, mely az adaptív immunválasz szabályozásában is részt vesz, hidat képezve e két rendszer működése között.


Ciklooxigenáz rendszer


Egy bonyolult, több egységből álló rendszerről van szó, melynek működését számos gyógynövény képes gátolni, ezáltal csökkentve a gyulladásos reakciókat.


A COX-enzimrendszer két részből áll. A COX-1 „őrző-védő” feladatokkal rendelkezik (gyomornyálkahártya-védelem, vesevérellátás, vérzéscsillapítás).


A COX-2 –többek között- a prosztaglandin termelését indítja el, amely elsősorban a gyulladásos folyamatok kialakulásában fontos.


Azok a gyulladáscsökkentő szerek nem okoznak súlyos mellékhatásokat, melyek csak a COX-2-re hatnak (szelektív hatás).

Amelyik a COX-1 -et is gátolja, az megbontja például a gyomornyálkahártya védelmét, ezzel könnyen fekélyt okozva. Ilyen a fenilbutazon.


Nitrogén-monoxid (NO)


A nitrogén-monoxid egy különleges, kétarcú vegyület. Mennyiségétől és környezetétől függ, hogy toxikus vagy éppen gyógyító hatást fejt ki az élő szervezetben. Egy ingerületátvivő anyag, mely alapvető szabályozó eleme számos idegrendszeri, fiziológiás és immunológiai folyamatnak.


Az immunrendszer gyulladásért felelős sejtjei (pl. makrofágok, neutrofilek) a nitrogén-monoxid segítségével képesek megölni a baktériumokat, vírusokat, de még a tumorsejteket is.


A nitrogén-monoxidot az élő szervezet sejtjei állítják elő (ott, helyben), majd gyorsan a szomszédos sejtekhez áramlik, és kifejti számos hatását. Néhány másodperc alatt aztán le is bomlik a vérben.


A nitrogén-monoxid amellett, hogy ingerületátvivő anyagként részt vesz a memóriával kapcsolatos idegi szabályozásban, tágítja a szívkoszorúereket, vérnyomást szabályoz, simaizmokat elernyeszt és csökkenti a vérrögképződést.


Gyulladásos folyamatokban serkenti a ciklooxigenázok működését, ezzel a prosztaglandinok termelését. Szerepet játszik mind az akut, mind a krónikus gyulladásban, hiszen elősegíti az ödémaképződést, növeli az erek átjárhatóságát.


Krónikus ízületi gyulladásban szenvedő betegeknek gyakran adnak olyan gyógynövényt, amely nitrogén-monoxid gátló hatású (pl. kurkuma, ördögcsáklya, macskakarom, vörös áfonya, olívaolaj, stb).

A takarmányozás gyulladáskeltő jelentőségét mutatja, hogy a például a gabonamagvakban jelenlevő arginin aminosav - amiből a szervezet nitrogén-monoxidot állít elő - fellobbanthatja az ízületi vagy egyéb gyulladásokat, ugyanakkor erre az aminosavra természetesen szüksége is van a szervezetnek.


Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#gyulladás #fájdalom #prosztaglandin #ciklooxigenáz #komplement #citokin #hírvivő #makrofág #immunrendszer #ördögcsáklya #kurkuma

130 megtekintés