Gyomorfekély lovaknál: hajlamosító tényezők és kezelés

A gyomorfekély meglehetősen sok lovat érint - anélkül, hogy gazdájuk tudna róla. Az alábbiakban áttekintjük a főbb hajlamosító tényezőket, melyek kiküszöbölésével elejét vehetjük a fekély kialakulásának. Fontos megérteni, hogy a fekélyek éhezéstől, gyógyszerektől de akár stressztől is kialakulhatnak. Ennek alapján a megelőzés és a gyógynövényes beavatkozás is több ponton történhet: adott lótól függ, hogy mire van szükség.


Gyomorfekélyre hajlamosító kockázati tényezők:

 • jelentős változások a megszokásokat kedvelő ló napi rutinjában

 • korlátozott mozgáslehetőség, egész napos istállózás, unalom, frusztráció

 • a ló gyakori dominanciaharcok résztvevője, érintettje

 • kevés szálas (széna, fű), aminek rosttartalma megkötné a savat

 • sarjfűből készült széna etetése, kevés rosttal

 • abraketetés (kevés nyál termelődik hozzá, savas közeget erősíti)

 • sűrű versenyszezon (stresszhormonok, kortizolhatás, PGE)

 • üres gyomorban 2-3 órás koplalás alatt elindul a fekélyesedés

 • intenzív, stresszel járó tréning (pl. galopp)

 • gyakori utazás, napi rutin módosítása, takarmányváltás, környezetváltozás

 • gyakori/nagy dózisú/hosszan tartó nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID, pl. fenil-butazon)


Gyomorfekély kezelése


A már kialakult fekélyt savkötőkkel, protonpumpa-gátlókkal és ezeket kiegészítve, nyálkahártyavédő, gyulladáscsökkentő gyógynövényekkel javasolt kezelni egy ideig. Nagyon ritka a spontán gyógyulás.


Megfigyelések szerint a legelői tartásmód nem alkalmas önmagában a gyomorfekély kúrálására, mert az abban lévő normális pihenési idők alatt a kimaródások súlyosbodhatnak.


Fontos a tartástechnológia módosítása, különben hamarosan kiújul a probléma.

A szükséges változtatások a gyomorfekély megelőzését is célozzák. Alapvető, hogy bőséges széna álljon a ló rendelkezésére 0-24 órában, lehetőleg evéslassítóban kínálva. A széna vagy fű rágásakor képződő nyál a legjobb savközömbösítő, és maga a rágás egyben stresszoldó, unaloműző is.


A magas omega-3 zsírsav tartalmú lenolaj részben gyulladáscsökkentő, másrészt olajos filmrétege némi védelmet nyújt a gyomorfalon. Az abrak több, kisebb részletben etetése, legalább 6 órás szünettel, időnként gyomorvédő és nyugtató herbákkal kiegészítve, élethosszig tartó odafigyelést jelent a ló egészségének megóvása érdekében.


Gyógynövényekkel a nyálkahártya-védelem nyálkaanyag-tartalmú és gyulladáscsökkentő növényekkel valósítható meg.

Gyomorfekély enyhítésére itatható kamillából és körömvirágból készült tea, mely hámosító és sebgyógyulást elősegítő hatású. Ez önmagában sajnos nem elég a gyógyuláshoz.


Stresszfekély esetén nyugtató gyógynövényeket is adunk a fekélybeteg lónak.


Az éhezés okozta fekélynél az éhezés megszüntetésével párhuzamosan a nyálkahártyavédő növényeken van a hangsúly.


Hideg vízbe áztatott kevés (kb. napi 50 gramm) egész lenmag etetése segíthet. A lenmag hőérzékeny nyálkaanyagai bevonják a gyomorfalat, plusz védőréteg kialakításával védik a savtól. A hőkezelt lenmagban ez a hatás már nem érvényesül. Súlyosabb esetben a speciális gyógynövény-keverék szükséges.


Akut, vérző fekélyeknél régen cseranyag-tartalmú, összehúzó hatású gyógynövényeket használt az állatorvos, eseti jelleggel. Ilyen a tölgyfalevél és -kéreg, vagy az apróbojtorján tömény, kihűlt főzete.


A cseranyagok reakcióba lépnek a nyálkahártyával, és mint a bőrcserzésnél, kicsapják a fehérjéket. Ezzel egy extra védőréteget generálnak a sav ellen, illetve időlegesen elzárják a vér és egyéb anyagok átjutását a gyomor- és bélfalon.


A cseranyagok az antinutritív és mérgező hatásukról ismertek, ha huzamosabb ideig vagy nagy adagban fogyasztja a ló, tehát ezek csak rövid ideig hasznosak.


Faágakból készült rágcsa unaloműzőnek csak akkor adható a lónak, ha nem gyomorfekélyes.

A fák, saját védelmük érdekében ugyanis több-kevesebb cseranyagot felhalmoznak, amely érzékeny gyomrú lovakat irritálhat.


A tünetek fennállásáig korlátlan szénát kaphat a ló. Ha a ló túlsúlyos vagy metabolikus szindrómában szenved, akkor etessük evéslassítóból vagy adjuk a szénát kiáztatás és az áztatóvíz leöntése után!

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönöm a lektorálást Dr. Kutasi Orsolya lóbelgyógyász szakállatorvosnak, egyetemi tanárnak, állatorvosi dietetika szakértőnek!


#kólika #étvágy #íz #gyomorvédő #gyulladáscsökkentő #galopp #abrak #gyomor #fekély

131 megtekintés