Gyomorfekély és tünetei lovaknál

Egyes felmérések szerint a sport- és versenylovak akár 80-90%-a szenvedhet valamilyen mértékű gyomorfekélyben. Feltételezik, hogy ennek fő okai az istállózott tartás, illetve az intenzív mozgatás.  Gyógynövényekkel a megelőzésben, a szinten tartásban és az állatorvosi kezelés kiegészítéseként is segíthetjük az érintett lovakat.


Fekélyek a lovak nyelvén és szájnyálkahártyáján is előfordulhatnak, gyakran kísérik a gyomorfekélyt, de keletkezhetnek sérülésekből is (pl. szúrós kóró, muhar, zabla, éles fogazat).


Klasszikusan a nyelőcső, a gyomor és a vékonybél első része, valamint a patkóbél van kitéve a gyomorfekély veszélyének.

Sokszor nehéz pontosan meghatározni, hogy mi okozza a fekélyes sebeket, de gyakran betegségek, vírusfertőzések után jelennek meg, amikor gyulladáscsökkentő gyógyszereket kapott a ló.  


Gyakorlati szempontból érdemes megkülönböztetni egymástól az éhezés okozta gyomorfekélyt, ami könnyen megelőzhető ad libitum széna etetésével, és a stressz okozta gyomorfekélyt, melynek megelőzése és tartós kezelése egész sor tartástechnológiai változtatást igényel.  


Üres gyomornál (amikor nincs széna a gyomorban) a sav érintkezhet a védtelen nyelőcsői résszel, fekélyes kimaródást okozva.


Ezért fontos, hogy legyen bármikor lehetősége a lónak szénát enni, és ne ürüljön ki a gyomra, főleg, ha mozgatni kezdik. A sav olyankor ráfröccsen a védtelen részekre, ami fájdalmat okoz az állatnak.

Továbbá egyes gyógyszerek túlhasználata is hozzájárul a gyomornyálkahártya védelmének meggyengüléséhez, és fekélyek kialakulásához.  


Gyomorfekélyre is utalhatnak az alábbi tünetek:

  • étvágytalanság, válogatósság, abrak meghagyása, lassú fogyasztása

  • agresszív habzsolás, abrakolás közben ingerült viselkedés (fájdalomtól)

  • enyhe, spontán múló kólikák (kaparós, izzadós rosszullét, főleg etetés után)

  • állandó evési kényszer

  • teljesítménycsökkenés (elrohan, visszatart)

  • testsúlyvesztés, felhúzott has

  • rossz szőr- és szaruminőség (következményként alakul, idővel)

  • viselkedési zavarok: agresszivitás, idegesség, karórágás, levegőnyelés, gyakori ásítozáserősen rostos anyagok (szalma, gally, fakéreg, kóró, karámrúd), esetleg föld rágcsálása 


A gasztroszkópos vizsgálat az egyetlen biztos mód a gyomorfekély megállapítására. Egy kb. 3 méter hosszú, kamerával felszerelt csövet (szondát) vezetnek a ló orrán át, a nyelőcsövön keresztül a gyomorba.


A gyomortükrözést szedált (bódított) lovon, állva hajtják végre, akár a ló istállójában.

A gyomornak üresnek kell lennie, ezért a ló a vizsgálat előtt kb. 12 órán át koplal, ami sajnos már önmagában is fekélyesedésre hajlamosító tényező, amely azonban nem szokta megzavarni a vizsgálat elbírálását.  


Emiatt a gyakorlatban nem ritka, hogy az állatorvos egyébként ártalmatlan, de költséges gyógyszeres kezelést ír elő (pl. savkötők, protonpumpa gátlók), a gyomrot megterhelő műszeres vizsgálat nélkül. Sajnos ennek az a hátránya, hogy ha a tüneteket más betegség okozza, akkor célzott és megfelelő gyógykezelés hiányában a betegség felerősödhet és súlyossá válhat!

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönöm a lektorálást Dr. Kutasi Orsolya lóbelgyógyász szakállatorvosnak, egyetemi tanárnak, állatorvosi dietetika szakértőnek!


#kólika #étvágy #íz #emésztésjavító #éhes #galopp #abrak #gyomor #fekély

796 megtekintés