Gyógynövények vemhesség alatt

A legbiztonságosabb, ha a vemhes kanca nem kap gyógynövényeket, különösen az utolsó időszakban. Sok gyógynövényben található hormonszerű, és a „női” nemi hormonokhoz hasonló működésű vegyület, amelyek az embrió vagy a magzat károsodását, a kanca korai ellését, vetélését is okozhatják.


A legelőn a nem biztonságos növényeket a vemhes kanca elkerüli, a szénából viszont már nem feltétlenül tudja kiválogatni. Hacsak lehet, nagyon nagy óvatossággal közelítsük meg ezt a kérdést!


A vehem kihordásának és az ellés megkönnyítésének elősegítésére használható málnalevelet az ellésig vemhesülés időpontja előtti 3-4 hónapig, kúraszerűen lehet alkalmazni.

A terméketlen kancákkal etetett gyógynövény-keveréket az első fedeztetésig etetjük, aztán az eredmény függvényében folytatható a kezelés.  


Nehéz bármelyik gyógynövényre nyugodt szívvel azt mondani, hogy biztonságos egy vemhes kancának. Ha a legelőn tudatosan kiválogatja magának, megeszi, akkor nagy eséllyel biztonságos. Ha az abrakhoz keverjük, akkor nem a ló dönt az ösztönei alapján, hanem mi, az eszünkkel, és ez nagy felelősség.  


A legtöbb növényt egészen egyszerűen nem is vizsgálták vemhes állatokra kifejtett hatásuk alapján. Amelyikről a szakirodalom azt írja, vemhesség alatt ellenjavallt bizonyos vegyületek miatt, azt mindenképpen érdemes elkerülni.

Egyes gyógynövényeket (pl. kakukkfű) a szakirodalom vemhesnek nem ajánlja, de a gyakorlatban sokszor etettük kis adagban (mert nem tudtuk, hogy vemhes a ló, vagy a gazda nem tudta, hogy vemhességnél ellenjavallt), és nem okozott problémát. Ez nem jelenti azt, hogy mindig, minden lónál biztonságos.  


Hacsak lehet, ne etessünk vemhes kancával gyógynövényt, de ha mégis szükséges (pl. asztma; megfázás miatti köhögés; patairha-gyulladás), akkor mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni.  


Közben gyakran meg kell figyelni a lovat: ha görcsöl, izzad, nézegeti a hasát, akkor azonnal abba kel hagyni az etetést. Az állatorvos tudjon róla, hogy eszik gyógynövényeket a vemhes ló, és a lehető legkisebb dózis mellett döntsünk!


Vemhesség alatt okozott jelentősebb káros hatások:

  • terratogén (magzatkárosító)szülést/ellést megindító;

  • méh görcseit okozó;

  • magzat idegrendszerét károsan befolyásoló;

  • vetélést okozó (pl. felszívódik a magzat) 


Vemhesség alatt alapvetően biztonságosnak tűnő növények: levendula, gyömbér, fokhagyma, fahéj, citromfű, rozmaring, borsmenta, kamilla, teafa, málnalevél, máriatövis.

Amit lehet, inkább illóolajként inhalálva vagy bőrre kenve használjunk, de ne feledjük: még így is átmegy a vérbe a hatóanyag.


Előfordul, hogy az ellés után bent marad a magzatburok, méhgyulladás alakul ki.


Ilyenkor az állatorvosi ellátás mellett minél előbb érdemes elkezdeni etetni egy vemhes vagy csikós kancáknak patairha-gyulladás ellen összeállított méregtelenítő-májvédő gyógynövény-keveréket, mert sokat segít a gyors felépülésben. Amellett, hogy a kanca életének megmentése a cél, fontos az is, hogy minél előbb erőre kapjon és táplálja csikóját.


Érdemes tudni, hogy a kehességre való hajlam, annak genetikai háttere miatt, öröklődik! Ezért a napjainkban bevett szokás, miszerint a kehes kancát "nem hagyják üresen állni, hanem befedeztetik - főleg, ha jók a papírja" - kimondottan hibás megközelítés. A csikó is kehes lesz idővel, a kanca állapotát (légzést, keringést) pedig jelentősen rontja, ha kehesen kell a csikót kihordania.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#kanca #vemhesség #mérgező #vetélés #magzat #ellés

113 megtekintés