Gyógynövények a lovak rehabilitációjában

Az alábbiakban leírom, hogy tapasztalataim alapján gyógynövényes szempontból mit tartok fontosnak a lovak rehabilitációjában. Ha ezeket az alapelveket és az állatorvosi javaslatokat betartják, akkor a lovak döntő többsége viszonylag gyorsan és tartósan felépülhet a legtöbb sérülésből.


A belsőleg alkalmazott fitoterápia célja:


A gyógyszereket az akut, gyulladásos fázist követően részben kiválthatjuk a gyógynövényekkel, de ez csak és kizárólag az állatorvos egyetértésével történhet.

Leggyakrabban gyulladáscsökkentő, anyagcserét fokozó és májvédő gyógynövényekkel etetjük a lovakat sérülések esetén és a rehabilitációban.  


A rehabilitáció alatti kezelés részben hasonlít a krónikus betegségekéhez. Fontos a keringés fenntartása a végtagokban, hiszen a vér és a nyirok szállítja el a sérülés helyreállításból keletkező hulladékot, és a vér hoz oxigént és tápanyagot a szövetregenerációhoz. Ez segíthető keringést javító gyógynövények etetésével, illetve kívülről, helyi vérbőséget fokozó kenőcsökkel, tinktúrás bedörzsöléssel, meleg borogatással, fáslival.  


Erre való a kontrollált mozgatás is, ezért nem helyes a teljes boksznyugalom heteken, hónapokon át. A sérült ínszövet enyhe stressznek kitéve jobban gyógyul, mintha leállítják a lovat, vagy ha szaladgál a mezőn. A csontszövet megfelelő átépüléséhez is szükség van valamennyi terhelésre, ami több, mint az egy helyben ácsorgás.  


Nagy hangsúlyt kell fektetni a méregtelenítésre és a szövetregenerációra, hiszen a gyógyulás kezdetben a sérült szövetek lebontásával, majd újraépítésével jár.

Eközben számos olyan anyag kerül a vérkeringésbe, melyet - a gyógyszerek maradékanyagaival együtt- a májnak le kell bontania, így a máj méregtelenítő munkáját is megtámogatjuk a gyógynövényekkel.  


A vérbe jutott méreganyagok eltávolítása a veséken és a beleken keresztül is zajlik, így a vízhajtó, valamint szélhajtó gyógynövények hasznos kiegészítői egy rehabilitációt segítő gyógynövény-receptnek, de nem hangsúlyosak.


A szívtől távol eső (perifériás) vérkeringés fokozásával gyorsítjuk a gyógyulást, a szövetek újraképződését és a bomlástermékek eltávolítását. Mindez az esetek nagy részében hónapig zajlik, így legalább ennyi ideig lehet számolni a gyógynövények etetésével.  


Nyugtalan lovaknak a bokszpihenő (bokszfogság) szenvedés, ezért nekik nyugtató gyógynövényekkel is kiegészítjük az étrendjüket. A betegség miatt leállított vagy mozgásában korlátozott lóval csökkentett abrakot etetnek, különben túl sok energiája lesz.


A keményítőben gazdag abrakmagok szénhidrátjai az inzulin- és vércukorszint ingadozását váltják ki. Ez ön-és közveszélyes kitörésekkel, kontrollálatlan szaladgálással, ugrálással, újbóli lesérüléssel, de akár agresszióval is járhat, ha a ló már eleve túlfűtött és nem tudja levezetni mozgásigényét a betegség miatt.  


Az elhúzódó gyógyszeres kezelés mellékhatásaként kialakulhat gyomorfekély, máj- és veseműködési zavar. Az utókezelés végső szakaszát a gyógynövényes terápiában a méregtelenítés és az esetleges gyógyszer-mellékhatások csökkentése (pl. emésztőrendszeri fekély, májterhelés) és a kiújulás megelőzése teszi ki.  


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) három fogalmat emel ki embereknél, melyek a károsodással járó folyamatok egymás után következő állomásait jelentik. Ha nem történik időben megfelelő beavatkozás, akkor a károsodásból fogyatékosság (=nem alkalmas munkára), a fogyatékosságból rokkantság (=nem képes önállóan élni) lesz.


A rehabilitáció célja, hogy a fogyatékosság, illetve a rokkantság ne jöjjön létre a lóban, vagy legalább minél kisebb mértékben alakuljon ki.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönet a lektorálásáért Dr. Bába András lóspecialista állatorvosnak (www.polequi.hu)!


#sérülés #fájdalom #kényszerpihenő #izom #ín #ízület #sánta #verseny #gyulladás

70 megtekintés