GYIK: Ki lehet váltani a gyomorbagócsok elleni védekezést gyógynövényekkel?

A bélpraziták elleni kezeléseket jelen tudásunk szerint nem lehet kiváltani gyógynövényekkel, jelenleg nincs bizonyítottan hatékony növényi hatóanyag a lovakban kártevő ismert féregfajok ellen. Ha már megtörtént a tavaszi/őszi féreghajtó kezelés – az állatorvos szakvéleménye és javaslatai alapján - akkor az utána kialakuló parazitafertőzések visszaszorításában, a megtelepedő paraziták kontrolljában segítséget jelenthetnek a növényi hatóanyagok.Vannak jó tapasztalataink a DEVOR "féregűző" keverékünkkel, amit a népgyógyászati megfigyelések és a Hagyományos Kínai Orvoslás alátámaszt, de sajnos nem bizonyító erejűek a kezeléseink eredményei (beszámolókon alapulnak).


A kutatások jelenlegi állapotában nem merjük a lovasoknak nyugodt szívvel, szakmai megalapozottsággal azt ajánlani, hogy váltsák ki gyógynövényekkel az állatorvosi féreghajtást.

Viszont azt jó tudni, hogy miután a ló megkapta a féreghajtót, akár napokon belül újrafertőződhet, főleg, ha a közeg nem "steril":

  • nincs naponta többször összeszedve a trágya a karámban, istállóban

  • nincs fertőtlenítve féreghajtáskor az istálló, a karámrudak, vödrök, itatók, trágyázóeszközök

  • ha van rotáció a tanyán/lovardában és nincs karantén

  • ha sokat utazik a ló vagy a lovasa, edzője más, idegen lovaknál is "jár"


Tehát jelenlegi tapasztalataink és eredményeink alapján a gyógynövények létjogosultsága inkább a „gyógyszeres nagytakarítás” utáni szinten tartásban van/lehet.


Ezért most minden lovasnak azt javasoljuk, hogy az „okos féreghajtás” elvei alapján, vagyis a bélsármintavétel elemzésének, valamint a ló immun- és peteürítő státuszának megbecslése alapján végezzék el a szokásos minimálisan szükséges féreghajtás (alacsony peteürítőknél is legalább évi 1 kis Strongylida ellen + a többi féregfaj ellen), és a szezonban eheti a ló a gyógynövényeket, parazitakontroll céljából.


Parazitarezisztencia esetén is egy opció a DEVOR+IMMUN kombo, vannak itt is jó eredményeink, kutyáknál is (Giardia), lovaknál is, de még erre nem sikerült eddig egy értékelhető, szignifikánsan bizonyító erejű kísérletet beállítani.Esetlegesen ki lehet próbálni a bagócsok elleni védekezést gyógynövénnyel kiváltani (ősszel, tél elején), de akkor a bagócslégy lárvák gyomorban történő kifejlődésének idején (következő év) érdemes egy kontroll gasztroszkóppal ellenőrizni a megtelepedést, a parazitafertőzöttség mértékét. Mindezt természetesen kísérleti jelleggel, az állatorvos egyetértésével, közreműködésével lehet megtenni.


Soha ne felejtsük, hogy a bélférgek - kívülről gyakran nem látható módon- belülről rágják a lovakat, elszívják tápanyagaikat, kilyuggatják szöveteiket!

Sose spóroljunk a féreghajtáson, de végezzük azt okosan, mert a rezisztencia egyre fenyegetőbb! A növényi hatóanyagok nyújtotta alternatíva egy fontos egérút lehet, de egyenlőre még nincs kellően kutatva ez a terület.


A lovak bélparazitáiról és az okos féreghajtás alapelveiről 2020 ősz óta fut egy cikksorozatunk a Lovas nemzet magazinban Dr. Bába András lógyógyász rovatában, ezt érdemes figyelemmel kísérni. Ha lemegy a kb. 8 részes sorozat, akkor utána egy ajándékként letölthető E-book készül az anyagból, amit a FitoCavallo gyógynövény-keverékek vásárlásakor kosárba lehet (majd) tenni.


Korábbi cikkünk a témában:

https://www.fitocavallo.com/post/belfergek-lovakban


Ha további kérdésed van, ide írj: fitocavallo@gmail.com.

Termékvásárlási tanácshoz, lovak állapotfelméréséhez a tanácsadónkat itt éred el: https://www.fitocavallo.com/terapia-lovaknak