Gyenge hátizomzat vagy energetikai hiány?

Nézzünk egy gyakori tévhitet! Sok lovas úgy gondolja, hogy a gyenge hátizomzat oka a soványság, emiatt több takarmányt etetnek az állattal (főleg zabot). Ez egy általános jelenség, még fotón is látszik: úgy néz ki, mintha a gerinc mentén két oldalt egy vasalót (képletesen) végighúztak volna a lovon. Beesett a háta, a nyereg alig illeszkedik rá, ki kell tömni alátéttel, kiáll a gerince, nincs izom a hátán- ezek a leggyakoribb panaszok.

Ha oldalról nézzük a lovat, és letakarjuk a szemünk elől a hátat, a ló hasára koncentrálva, akkor a legtöbb ilyen ló nem sovány. Tehát nem közvetlenül takarmányozási eredetű a probléma. Ennél fogva a több abrak vagy széna nem fogja megoldani a helyzetet - tehát ez nem jó kezelési stratégia.


Gyakran feltűnő, hogy egy nyereglenyomat van a ló hátán. Ez a lenyomat izomletapadások és egy ún. energetikai hiány eredménye. Az izmok sorvadásáról, letapadásáról bővebben írtunk a nyeregillesztés sorozatban, de az energetika némi magyarázatra szorul. A ló háton, a gerinc mellett kétoldalt fontos energiacsatornák, meridiánok haladnak. Ezek nevezetes pontjai a háti SHU (ejtsd su) pontok.

Sokszor bebizonyosodott, hogy egy jó terapeuta a helyszíni kezelés során kb. 20-30 perc alatt óriási mértékű változást tud előidézni a "beesett hát" problémában, mert valójában a hátizomzat letapadása, nem pedig a hiánya okozza a problémát.


A rossz hír az, hogy ha a tulajdonos nem lép a nyeregillesztést illetően, nem ad kúraszerűen gyógynövényeket a lónak, állatorvossal nem kezelteti a háttérben még esetlegesen megbújó sántaságot, ízületi gyulladást, akkor ez az állapot néhány héten belül visszatér.


Megfelelő terápia alkalmazásával felgyorsítható a vér- és nyirokkeringés, fellazítható a letapadás, és a gerinc, valamint a háti izmok („a fülétől a farka hegyéig”) visszanyerik mozgékonyságukat, egészséges aktivitásukat.


Gyógynövényekkel nem csak kezelni, de megelőzni is képesek vagyunk ezeket a problémákat. Egyrészt vannak izomlazító receptúrák, melyek a máj (az izmok energiaraktára) és a keringés befolyásolásával csökkentik, megszüntetik az izomláz és izomletapadások kialakulását.


Másrészt a gyógynövények energetikai szinten is hatnak. Erről a következő részben lesz szó...


Ha szeretnél egy izomlazító akupresszúrás kezelést a lovadnak, gyógynövényes tanácsadással kombinálva, hívd ki tanácsadónkat!


Kapcsolódó cikkek:

Lómasszázs - minek?

Fascia - kötőszövet a lovakban

Energiavonalak a ló fején

Mik azok a SHU pontok a ló hátán?

A háti SHU pontok vizsgálata a lovon

Háti SHU pontok kezelése

A háti SHU pontok masszírozása

TING pontok a lovon

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#nyeregillesztés #hátizomzat #terapeuta #izomlazító #vérkeringés #letapadás