Lovak gombás bőrelváltozásainak kezelése gyógynövényekkel

Tarlósömörnek is hívják, a kerekded foltokban kialakuló, lovaknál nem túlzottan gyakori bőrelváltozást. A fejen, a nyakon oldalt és a faron szokott kialakulni: a szőr borzassá válik, kissé kiemelkedik, majd kihullik. A kopasz részeken kisebb pörkök keletkeznek, a bőr pikkelyeződik. Gyógynövényekkel fontos az immunrendszer és a bőr-barrier megerősítése.


A gombás bőrelváltozások többsége nem viszket, csak "ártalmatlanul" hullik a ló szőre.  Gyakran a nyereg, kantár, fásli vagy a hám alatt alakul ki, ahol a meleg és nedves (pl. izzadtság miatti) közeg kedvez a gombáknak. Fertőző betegség: egyik lóról átvihető a másikra!


A gyenge immunrendszer és egyes takarmányozási hibák hajlamosítanak gombás fertőzésekre, de a bőr, mint barrier (védőgát) meggyengülése is hajlamosító tényező.

Az istálló magas páratartalma (főleg télen) szintén kedvező életfeltételeket termet a kórokozónak, amit fokoz a bőr lúgossá válása (ezt erősíti az ammónia hatása).  


A bőrgomba (dermatomikózis) belsőleges gyógynövényes kezelésére hasonló irányelvek vonatkoznak gyógynövényes szempontból, mint a csüdsömörre.

A bőrfertőzések hatékony állatorvosi kezelésének alapja a bőrkaparék vizsgálat alapján végzett célzott gyógyszeres kezelés, amivel párhuzamosan megkezdhető a gyógynövények etetése is.  


Gyógynövényekkel az ilyenkor szokásos „vértisztítás” és emésztésjavítás mellett az immunerősítésnek van kiemelt szerepe.


Az állatorvos nem alkalmaz szteroid vagy más gyulladáscsökkentőt bőrgomba esetén, hiszen ezek a gyógyszerek immunszupresszív (immunválaszt elnyomó) hatásúak.  


Bőrgomba esetén fertőtlenítsünk minden szerszámzatot, pucolóeszközt, takarót! Más ló eszközeit sose használjuk! Fertőző betegségről van szó.

Továbbá ügyelni kell arra is, hogy az állat testével ne érintkezzen olyan tárgy (pucolóeszköz, hám, takaró, bármilyen felszerelés), amely korábban a fertőzött részekhez hozzáért, emiatt ugyanis könnyen visszafertőződhet az állat.  


Ha nem a bőrt, hanem nyálkahártyát vagy a szemet érinti a gombás elváltozás, akkor májvédő és immunerősítő gyógynövényekkel lehet megtámogatni az állatorvosi kezelést, amennyiben az állatorvos ezzel egyetért.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#bőr #szem #gomba #sömör #szőrhullás #foltok #pucolószerszám #higiénia #bőrkaparék


870 megtekintés