top of page

Glicirrizin asztamellenes hatása

Egy 2006-os immun-farmakológiai kutatás szerint az igazi édesgyökér egyik hatóanyaga, a glicirrizin enyhíti a kísérleti úton kiváltott allergiás asztmát egerekben. A Fitocavallo HELPER gyógynövény-keverék egyik fő összetevője az édesgyökér, számos más, légzéskönnyító herbával együtt. Termékünk a nehezített légzéssel küzdő lovaknak számos esetben már segített.

Az alábbiakban az absztrakt fordítását olvashatjátok.


Kísérleti összefoglaló

Az asztma egy krónikus légzőszervi betegség, amelynek előfordulása világszerte növekszik. A meglévő terápia nem megfelelő, és számos káros hatással rendelkezik. Jobb, lehetőleg természetes eredetű gyógyászati ​​molekulára van szükség, amelynek elhanyagolható vagy nincs káros hatása.


Ennek fényében kiértékelték egy egérmodellben a Glycyrrhizint (GRZ) - a Glycyrrhiza glabra (igazi édesgyökér) növény egyik fő hatóanyagát – az asztmatikus jellemzőkre gyakorolt ​​hatékonyság szempontjából.


Az egereket szenzibilizálták és ovalbuminnal (OVA) fertőzték meg, hogy asztmatikus tüneteket váltsanak ki, mint például légúti hiperreaktivitást - allergén indukálta légúti összehúzódást és a metakolinnal (MCh) kiváltott légúti hiperreaktivitást (AHR), valamint tüdőgyulladást.


Az egerek szájon át kaptak GRZ-t (2,5, 5, 10 és 20 mg / kg) az OVA-szenzibilizáció vagy az OVA-provokáció alatt vagy után, hogy megbecsüljék annak védő- vagy tüneteket csökkentő hatását, kimondottan a fenti asztmatikus tünetekre vonatkozóan.


A légúti hiperreaktivitás állapotát egy nem-invazív módszerrel, a specifikus légúti fajlagos vezetőképesség (SGaw) megfigyelésével mérték, illetve a tüdőgyulladást a tüdőszakaszok haematoxilin és eozin-festésével határozták meg.


ELISA-val mérték az asztmával kapcsolatos számos egyéb paramétert, mint például az interleukin (IL) -4, IL-5 interferon-y (IFN-y), OVA-specifikus IgE, az összes IgG2a és a kortizol.


A GRZ (5 mg / kg) jelentősen gátolta az OVA által kiváltott azonnali légúti szűkületet, a metakolinnal kiváltott a légúti hiperreaktivitást (p <0,01), a tüdőgyulladást és az eozinofilek infiltrációját a peribronchialis és perivascularis területeken.


Megakadályozta az IFN-γ szintjének csökkenését (p <0,02), és csökkentette az IL-4 (p <0,05), IL-5 (p <0,05) és az eozinofilek (p <0,0002) mennyiségét a BAL folyadékban. Ezenkívül csökkentette az OVA-specifikus IgE szintet (p <0,01) és megakadályozta a teljes IgG2a (p <0,01) csökkenését a szérumban.


Azt is kimutatták, hogy nincs hatása a szérum kortizol szintjére. Az eredmények azt mutatják, hogy a GRZ enyhíti az egerek asztmatikus tüneteit, és hasznos lehet a jövőben egy jobb terápiás molekula kifejlesztésében.


Forrás: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1567576906001512


 

A Fitocavallo HELPER gyógynövény-keverék egyik fő összetevője az édesgyökér. Termékünk a nehezített légzéssel küzdő lovaknak számos esetben segített, szteroidrezisztencia kialakulása esetén is. Az édesgyökér valójában indirekt szteroidhatást fejt ki a szteroid-anyagcserét befolyásolása révén: a benne található glicirrizinsav és a glicirretinsav gátolják a mellékvesekéreg szteroidhormonjainak inaktivációját a májban.

 

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#lóasztma #kehesség #allergia #légutak #édesgyökér #szteroid #kutatás

320 megtekintés
bottom of page