Felpörgésre hajlamos, kötött izomzatú lovak kezelése

Genetika, kiképzés, takarmányozás, tartásmód és stressztűrő-képesség kérdése elsősorban, hogy egy sportló vagy versenyló milyen teljesítményt képes nyújtani a versenyen. Számos esetben szükség van gyógynövényekkel a ló idegrendszerének doppingmentes támogatására, miközben ezzel egyidejűleg az izomzat anyagcseréje is meghálálja a gyógynövényes beavatkozást.  


A helyes takarmányozás és edzésterv mellett (pl. túledzés kerülése) érdemes olyan gyógynövényeket is beiktatni a ló étrendjébe, amelyek egy legelőn is előfordulhatnak, és ha tehetné, a ló kiválogatná ezeket.


Természetesen egyes fűszernövényekről a legelői előfordulás nem mondható el, azonban ezek (pl. fahéj) jótékonyan hatnak a cukor-anyagcserére, vagy mások a gyulladások ellen hatnak, netán antioxidáns hatásúak.  


Nagyon fontos a ló elrohanásának, felpörgésének okait megérteni, hiszen enélkül nem lesz eredményes a beavatkozás. Ha esetlegesen a zabla, a lovas keze, a nyereg vagy más szerszám okoz fájdalmat (segíthet a fájdalomarc felismerése), akkor ennek korrigálásával meg fog szűnni a ló veszélyes viselkedése.  


Ha a takarmány nem megfelelő, például túlzottan sok melaszt vagy más, könnyen felszívódó szénhidrátot tartalmaz takarmányt (pl. müzli) eszik az állat, azon másképp kell segíteni. Kínáljunk minél több rostot a lónak (elsősorban szénát)!


Egyes takarmányok puffadást, felfúvódást, ezáltal görcsöket okozhatnak, vagy a bélflóra egyensúlyának felborulását (pl. keményítőterhelés, acidózis), míg akár gyomorfekély is állhat a munka során mutatott engedetlen viselkedés hátterében.  


Gyakran fogproblémák okoznak fájdalmat, ellenszegülést, de akár sántaságot is. Fontos legalább évente megvizsgáltatni a lovat, de ha tünetek léptek fel, akkor előbb is.  


Éppen ezért első körben senkinek nem ajánljuk a nyugtató-izomlazító gyógynövényeket a stresszhelyzetben felpörgő, hiperaktív lónak, hanem inkább legyen meg az állatorvosi kivizsgálás a szervi bajok kizárására.


Ha egyszerűen rosszul tűri a ló a stresszt, ettől befeszül és túlzott mértékben feszeng, akkor a legjobb, legtermészetesebb és igazán hatékony megoldást nagy valószínűséggel a gyógynövények fogják jelenteni.


Olyan sportlovaknak javasoljuk a rendszeres gyógynövényetetést, amelyek stresszes helyzetben felpörögnek, hiperaktívvá válnak, rohannak, nehéz bírni velük.


A fájdalom gyakran ellenszegülés, makacsság, lustaság, elrohanás vagy egyéb viselkedési zavar formájában nyilvánul meg, ezért a legtöbb lovas nem ismeri fel vagy félreértelmezi. Fontos megtanulni a fájdalomjeleket, hogy felismerhessük lovunkon, ha fáj valamije!

Fiatal lovasok esetében – gyengébb fizikumuk miatt is - akár életveszélyessé is válhat egy-egy hiperaktív szituáció. Ráadásul kötött izomzattal túlzott terhelés hárul az inakra, szalagokra, ízületekre, melyek így könnyebben sérülnek. Az együttműködés pedig sehol nincs, pedig épp versenyeken lenne a legnagyobb szükség az összehangolt csapatmunkára ló és lovas között.  


Több magyar sportlovas is alkalmazza doppingmentes receptünket lovainak a felkészülési és a versenyszezonban. A beszámolók alapján ezek a RELANOS-D recept etetésének szemmel látható eredményei:

  • a ló nyugodtabbá válik a mindennapokban, de nem lesz álmos, levert

  • a ló könnyebben lovagolható stressz szituációkban (mégis figyelmes marad)

  • néhány nap után érezhetően lazább a ló izomzata

  • elegendő a normális mennyiségű bemelegítés (nem fapados a ló az edzés első felében)

  • nagyobb az izomteljesítmény, lazább a mozgás, térölelőbbek a lépések

  • megnőtt az ugrási magasság, szebb lett az ugróstílus

  • nem rohan el ugrás utána

  • nehezebb gyakorlatoknál sem feszül be

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#izom #izomzat #izomláz #kötött #merev #idegesség #elrohan #hiperaktív #kezelhetetlen

96 megtekintés