Fehérvonal-betegség

A pata szarufala és a patatalp közötti kapcsolódást a fehérvonal jelenti. Maga a szarufal több, egymáshoz stabilan kapcsolódó lemezből épül fel. Ha a szarufal külső és középső rétege egy fertőzés következtében elválik a pata többi részétől, akkor alakul ki a fehérvonal-betegség. Gyógynövényekkel a pata megerősítése a cél!


Súlyosabb esetben akár a pártaszélig is felhúzódhat az anyaghiány. Sántaságot enyhe esetben nem okoz, de mivel meggyengül a pata súlyviselő képessége, így akár a patacsont rotálódása is felléphet, ami viszont már fájdalmas, rokkantságot előidéző betegség.


A betegség kialakulásában számos, vegyi anyagoknak nagyon ellenálló gomba és baktérium játszik szerepet. Mindenhol jelen vannak a lovak környezetében, ahol nincs fény, de van nedvesség, tehát elsősorban a trágyás alomban, sárban. Csak azoknak a lovaknak a patáit képesek megtámadni, melyek ellenálló-képessége meggyengült.


Külsőleges kezeléshez alkalmazzuk az állatorvos vagy kovács által javasolt gombaellenes készítményeket!

Fontos a pata szárazon és tisztán tartása, hogy a gombáknak ne legyen lehetősége újból megtelepedni, elszaporodni.


Ha mozgáskorlátozást ír elő a szakember, akkor nyugtató gyógynövények is etethetők a lóval, de ennél fontosabb, hogy a pata ellenálló-képességét fokozzuk, és a növekedést gyorsítsuk.


Erre az emésztést javító és a tápanyagok felszívódását segítő gyógynövények önmagukban is képesek, de biotinnal kombinálva még látványosabb lesz az eredmény. A kúra minden esetben legalább 8-10 hónapon át tartson!

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönet a lektorálásáért Dr. Bába András lóspecialista állatorvosnak (www.polequi.hu)!

116 megtekintés