Fascia - kötőszövet a lovakban

Erős, hártyaszerű anyag, mely pókhálószerűen beburkolja az izmokat (izompólya), inakat, szalagokat, és körbeveszi, stabilizálja a belső szerveket. Az elmúlt évtizedekben egyre intenzívebben kutatják, mert úgy tűnik, mindent mindennel összeköt, mint egy telefonhálózat.


Feltehetően a kínai orvoslás részét képező meridiánok (energiacsatornák) is a fasciákban futnak. Rengeteg idegvégződést tartalmazó szövetről van szó. Állapota kulcsfontosságú nem csak a mozgásban, de az állat egészségében is.


Egy-egy sérülés, sántaságot vagy mozgásbeszűkülést okozó panasz esetén a fájdalmak a kötőszövetből is eredhetnek, ha a fascia le- vagy összetapad, zsugorodik, csavarodik, illetve megnyúlik.

Ez jelenleg csak hőkamerával mutatható ki. Érdekesség, hogy a fájdalom és helyi érzékenység a fascia kóros elváltozásától akár távolabb is elhelyezkedhet. Ennek oka a kötőszövetek mindent átszövő szerkezetében keresendő.


Lovaknál a sántaság vagy hátfájás okát jellemzően nem a fasciák területén keresik, hanem a mozgásszervi képleteken (inak, szalagok, izmok, ízületek).


Ha kötőszövet-eredetű a fájdalom, akkor a képalkotó eljárások és sántaságpróbák nem fognak eredményt adni.

A lágyrész mobilizáció (angolul: myofascialis release) a manuális terápiák közé tartozik, ránézésre összetéveszthető a masszázzsal. Utóbbi az izmokra hat, míg előbbi a fasciák elváltozásainak feloldására irányul.


Egyik gyakori technikája a Trigger pontok oldása. A fasciában nagyon sok ideg található, ezért ennek a kezelése fájdalmas, sajnos lovakon a gyakorlatban nem vagy alig kivitelezhető. Az izmok fellazítása és ezzel a letapadások, csomók, görcsök oldása viszont nagyon is hasznos technika.


A Trigger pontok kialakulásának mindig nyomós oka van, és a probléma mindaddig fennmarad, vagy visszatér, amíg a kiváltó ok nincs megszüntetve.


A trigger pontok kialakulásának lehetséges okai:

  • túlerőltetés (túledzés, túlerőltetés)

  • ismétlődő, rutinszerű terhelés (rossz mozdulat-beidegződés, nyeregnyomás)

  • sérülés (baleset, törés, műtét)

  • túlnyújtás (reflexes védekező mechanizmust vált ki a szervezetben)

  • hőhatás (huzat, hideg vízzel locsolás)

  • mozgáshiány (pangó vérkeringés miatt oxigén- és tápanyaghiány)

  • metabolikus (anyagcsere) probléma

  • helytelen takarmányozás

  • dehidratáció

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönet a lektorálásáért Dr. Bába András lóspecialista állatorvosnak (www.polequi.hu) és Deminger Kornélia lóterapeutának!


#izom #lazítás #nyújtás #bemelegítés #fascia #izompólya #triggerpont #masszázs

282 megtekintés