Farokrépa kidörzsölése lovaknál: okai, kezelése

Ez az ártalmatlan jelenség komoly problémákat rejthet a háttérben. A legtöbb lovas férgességre gyanakszik ilyenkor, hiszen a végbélnyílás körül lerakott peték miatt a ló vakarhatja farát. Azonban gyakran nem férgesség, hanem anyagcserezavarok okozzák a bőr szárazságát és a viszketést.


A bőrön és szőrzeten megjelenő betegségek a belső állapotot tükrözik. A konvencionális, tüneti kezelés mellett oki terápiára is szükség van, melynek alapja a helyes, adott lónak megfelelő takarmány, a stressz lehetőség szerinti visszaszorítása, az anyagcsere megfelelő állapota és allergiás betegségek esetén az allergének eliminálása.  


A különféle bőrelváltozásoknál gyakran megfigyelhető, hogy kezdetben a bőr szárazzá válik. Még nincs genny, nedvedzés, csupán dehidratáció és a lipidréteg lecsökkenése.


Ezt részben a folyadékháztartás, részben az anyagcsere zavara okozza (ami akár genetikai eredetű is lehet), részben pedig külső, patogén tényezők okozhatnak (pl. szél, száraz levegő, zsírréteget megbontó kemikáliák).  


Emésztési zavarok, máj-és vesegyengeség, vitamin-, ásványi­anyag- és nyomelemhiány, alkatilag meghatározott gyengeség is hozzájárulhat  a bőrbetegségekhez.  

A bőrvörösödés, viszketés, hámlás, korpázás, pikkelyesedés, rések, pörkösödés és idővel a szőrhullás lehetnek száraz ekcémánál a vezető tünetek. A rovarnyál allergia miatt kialakuló nyári ekcémának is lehetnek ezek a tünetei.


Lovaknál a farokrépa kidörzsölése a száraz ekcémás betegségekhez tartozik, noha ebben az esetben másik ok (pl. férgesség) is lehet a háttérben.  

Másodlagosan kialakulhatnak vérző sebek a vakarás miatt, majd ezt követően felülfertőződhet a seb gennykeltő baktériumokkal, de a kezdeti stádiumra kimondottan a száraz minőség jellemző.


Ebben az állapotban javasolt az állatorvosi kezelés kiegészítéseként egy speciális gyógynövény-keverék etetése. A recept gyógynövényei több támadásponton hatnak. Fokozzák a folyadékháztartás és a zsíranyagcsere mielőbbi helyreállítását, illetve enyhe salaktalanító/méregtelenítő és anyagcserefokozó hatásának köszönhetően támogatja az öntisztuló folyamatokat. Esetenként egy erősebb májvédő gyógynövény-keverékkel történő kiegészítést is szoktuk javasolni.  


Még hatásosabb a kezelés, ha az állatorvosi kezelés részeként alkalmazott gyulladáscsökkentő gyógyszer (szteroid vagy nem-szteroid, NSAID) hatóidejének leteltét követően az ASPRINT (gyulladásos folyamatok kiegészítő kezelésére való) recepttel együtt etetik az EKCEWIN keveréket.


Amennyiben kórokozók (elsősorban gombák) is megtámadják a bőrt, akkor az IMMUN (immunrendszerre ható) receptúra is etethető az állattal.  


Ehhez azonban fontos annak megállapítása, hogy allergiás eredetű-e a bőrgyulladás, vagy más, pl. fertőzéses elváltozásról van-e szó. Utóbbi esetben indokoltnak tarthatja az állatorvos az immunerősítést, míg allergia esetén nem.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#bőr #szőr #farok #sörény #gomba #szőrhullás #higiénia #bőrkaparék #borzolt #fésű

1282 megtekintés