Emésztési zavarokra gyógynövények lovaknak

A ló emésztőrendszere kb. 30 méter hosszú, kb. 200 liter űrtartalmú. Rengeteg lehetőség adódik arra, hogy meghibásodjon valami, vagy kár keletkezzen. Sem a ló által megevett takarmány nem kontrollálható teljes mértékben, sem az emésztés, melyet hormonális, idegi és egyéb tényezők is jelentősen befolyásolnak. Elég egy kis stressz az állat életében, és máris megvan a baj!

A táplálkozási lánc a szájüregben lévő fogak és nyálmirigyek aktív munkájával kezdődik. A megrágott falatot az állat a nyeléssel a nyelőcsőbe, majd a gyomorba juttatja. A gyomorban termelődő sósav egyrészt valamennyire fertőtleníti a táplálékot, másrészt az itt működő enzimek aktivitását fokozza. A gyomor falát a sósavtól nyálka és egyéb anyagok védik.


Ezután a vékonybélbe kerül az előemésztett táplálék, ahova az epe is ürül, mely a zsíremésztést segíti. A lónak nincs epehólyagja, de máj folyamatosan termel epét. Ebből kifolyólag a ló zsíremésztése remek, a legtöbb lónak mégis hasznos epehajtó gyógynövényt tenni az abrakba: szőrük csillogóbb lesz, munkakedvük javul, patájuk erősödik.

emésztőnedvek napi mennyisége a lóban
Az ábra a napi előállított emésztőnedv-mennyiséget jelzi.

A vékonybélben a tápanyagok nagy része felszívódik a vérkeringésbe, majd onnan többek között a májba kerülnek, ahol bonyolult átalakító folyamatok során a máj kiszűri és „hatástalanítja” a szervezetre veszélyes anyagokat.


Ezután következik a vastagbél, ahol főképpen a víz és egyes fontos ionok felszívódása történik. A jobb oldali csípőnél található vakbél különlegesen fontos szerepet játszik a ló emésztésében. Az itt található bélflóra cellulózbontó baktériumai segítségével képes az állat lebontani a nagy rosttartalmú növényeket. Ezek a parányi lények az immunrendszer működésére szabályozó hatást fejtenek ki. Többek között biotoint is előállítanak, ami az erős patákhoz szükséges.


A vastagbél utolsó szakasza a végbél, ahol a bélsár végleges formája kialakul. A külvilágba a bél ritmusos összehúzódása (bélperisztaltika) juttatja a béltartalmat.


A trágyával rengeteg elhalt és még élő bélbaktérium ürül (akár bélférgekkel együtt), ezért nem véletlen, hogy sok lovardai kutya előszeretettel fogyasztja a lótrágyát. Ha egy ló eszi fel a máik ló gombócait, azt koprofágiának hívják, és többnyire bélflórazavar (diszbiózis) vagy ásványi anyag hiány áll a háttérben.

Amelyik ló teljesen egészséges, annak megelőzésképpen, a mindennapi emésztés könnyítésére lehet adni "emésztésjavító" gyógynövényeket, kis adagban, fűszerként (pl. napi 2 x 5-10 gramm). Ugyanezek a herbák nagyobb adagban már akár a kólika megelőzésében is segíthetnek.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönöm a lektorálást PhD. Dr. Kutasi Orsolya belgyógyász állatorvosnak!


#takarmányozás #emésztés #anyagcsere #tápanyag #enzim #ürülékevés #trágya

333 megtekintés