top of page

Dopping és gyógynövények a ló- és lovas sportban

Minden komoly sportolónak tisztában kell lennie azzal, hogy a tiszta verseny érdekében a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) megtiltja a versenyeken minden olyan anyag felhasználását a lovaknál, amelyek valamiképpen teljesítménynövelő hatásúak.

Így nem használhatók például nyugtató vagy élénkítő hatású szerek, vagy olyanok, melyek a betegségek tüneteit elnyomják, mint például a gyulladáscsökkentő, hörgőtágító gyógyszerek, bizonyos gyógynövények.


Doppingnak minősülő anyagok listája


A szabályozásért és ellenőrzésért felelős FEI létrehozott egy bárki számára hozzáférhető, letölthető és kereshető adatbázist, melyen minden doppingnak minősülő anyagot felsorol. A lista időnként frissül, mely szintén a FEI honlapján nyomon követhető.


További információk arról, hogy a FEI mely gyógynövények, illetve illóolajok alkalmazását korlátozza, a Gyógynövények lovaknak, kutyáknak és macskáknak című könyvben érhető el.
Eddig több neves hazai versenyző választotta a receptjeimet, és számomra megtiszteltetés, amikor a doppingmentességért felelősséget vállaló sportolók lovuk felkészülésében a FitoCavallo közreműködését választják.


Becsülöm azokat a versenyzőket, akik a tiszta sport szabályait betartva természetes anyagokat is etetnek lovukkal, hogy ezzel is megadják négylábú társuk számára a lehető legtöbb esélyt egy hosszú és sikeres életért.


 

Írta: Marton Zsófia, a FitoCavallo gyógynövény-receptek készítője, az Integratív Állatorvosi Fitoterápia szakértője, Pegazus Lovas Magazin 2018.

Szakmai lektorok:

Dr. Jármy Miklós (lógyógyász specialista, a FEI hivatalos magyarországi állatorvosa);

Dr. Járos Ildikó (lógyógyász specialista, Timpex Bölcsész világbajnokságon indult ló állatorvosa).


 

Olvasnivalók

A FEI lovas szabályzat alapján készült magyar nyelvű útmutató itt tölthető le: http://lovasszovetseg.hu/files/Dopping.pdf

A leghitelesebb forrás maga a FEI honlap: www.feicleansport.org

Gyógynövények lovaknak, kutyáknak, macskáknak (Dopping és gyógynövények c. fejezet): https://www.fito-store.com/gyogynoveny-lovaknak-143/konyv-153/gyogynoveny-lo-kutya-macska-konyv-2023

1 500 megtekintés
bottom of page