Csüdsömör lovaknál: okai, kezelése

Három különböző betegségről van szó, melyeket a hétköznapokban sömör elnevezéssel illetnek. Pontos diagnózist az állatorvos által levett bőrkaparék minta laboratóriumi elemzése adhat, ezért is fontos elsőként az állatorvosi vizsgálat. Gyógynövényekkel fontos az immunrendszer és a bőr támogatása, ami nélkül állandóan visszatér a betegség.


Ha lovadon bőrelváltozást észlelsz, ne találgass, és ne másoktól kérj segítséget, fénykép alapján, közösségi oldalakon!  

lábvég baktériumos bőrgyulladása a csüdhajlatban, a csüdízület elülső részén és főleg a hátsó lábak felső részein jelenhet meg. 


A csüdekcéma (csüdsömör) csak csüdtájékon jelentkezik. Mindkettőre jellemző, hogy a betegség baktériumok, gombák és rühatkák jelenlétében zajlik.   

A harmadik a bőrgombásodás egyik formája, mely a tarlósömör elnevezést kapta, és főleg tarkótájékon, a fej és nyak környékén alakul ki, tehát az előző kettővel ellentétben nem a csüdhajlatban.


A gomba a meleg, nedves közeget kedveli, míg a baktériumoknak a lábvégek tájékán kialakuló hideg és nedves közeg kedvez inkább.  

A sömörnél - az ekcémákhoz hasonlóan- az indítja el a folyamatot, hogy a bőrszövet meggyengül, többnyire a nedvesség hatására, vagy atkák miatt. Egyes források szerint a bőrt gyengítő tényezők még a samponok és más vegyszerek, a trágyalé (ammónia), kisebb hámsérülések (pl. tarlóseb), a lábvégekben kialakuló mikrogyulladások, egyes mérgező növények fényérzékenyítő hatóanyagai.


Levegős helyeken más kórokozók tevékenyek, mint a levegőtől elzárt közegben.

Levegőn gennykeltő baktériumok és gombák okoznak szőrhullást, váladékozó sebet vagy bőrgombásodást, míg a sárral és alomlével szennyezett részeken a rothasztó fajok dolgoznak, melyek a bőr alá kerülve fehérjebontó enzimjeikkel gyakorlatilag „megeszik” a szőrt, bőrt, húst.


Munkájuk eredménye fájdalmat, sántaságot, végül akár az állat kényszervágását is okozhatja – ha elhanyagolják a bőrbetegséget.  


A nedvesség a hámszövet fellazításával, a pórusok átjárhatóságának növelésével gyengíti a bőrt és a környező szöveteket. A hideg lelassítja a lábvégekben amúgy sem élénk vér- és nyirokkeringést, ami nehezíti az immunrendszer munkáját. Ezeken túl pedig számtalan külső-belső tényező teheti fogékonnyá a bőrt sömörre.  


Csüdsömörre hajlamosító okok:

 • hideg, nedves időjárás

 • bőrt kívülről irritáló anyagok (istállótrágya, vizelet, festékanyagok, mész, vegyszerek, alomforgácsból ragasztó, fakezelésre használt anyag)

 • sár (nedvesség és benne szövetkárosító anyagokat termelő baktériumok, gombák, férgek)

 • alultápláltság, túlsúly

 • rossz lábvég-keringés

 • gyenge immunrendszer

 • salakanyagok felhalmozódása, lerakódása

 • hosszú csüd- és bokaszőr (nehéz kiszárítani)


Csüdsömör megelőzése:

 • minden nap ellenőrizni kell a ló lábát

 • nedves, hideg időben lábak napi tisztító mosása, majd szárítása

 • hosszú csüdszőr szárítása (törölköző, papírkendő, hajszárító)

 • száraz, nedvszívó alom

 • sáros karámban pihenő emelvény (földkupac)

 • zsíros-olajos krém fertőtlenítő illóolajokkal, teafaolajjal

 • fáslik, kötések kerülése, bőr szellőztetése

 • geotextil borítás lovas pályára, kifutóba (sár, rothadás) elkerülésére


Csüdsömör kezelése


A lemosott, szárazra törölt lábak leápolása, majd a ló száraz almon vagy padozaton tartása mellett fokozottan kell ügyelni a sár kerülésére, a száradás könnyítésére.


Rutinszerűen használható pl. teafaolajos fertőtlenítés, de ezt minden esetben kövesse valamilyen zsíros-olajos bevonó kenőcs, mely gátat szab a nedvesség, a sár és a bőr közé. Válassz az állatorvosod által javasolt speciális készítményt, ha teheted!


A sebeket, hegesedést nem szabad bántani (alatta vöröses a bőr), míg a fekete pörkök finoman ledörzsölhetők, mert maguktól is könnyen lejönnek.

A cink, a kén, a kamilla, a levendula, az orbáncfű és a körömvirág kenőcs formában a külsőleges kezelésben segítenek: antibakteriális, fertőtlenítő, hámosodást segítő, gyulladáscsökkentő hatásukkal.


Belsőleg, gyógynövényekkel az immunerősítésen és méregtelenítésen van a hangsúly, amit ősszel érdemes elkezdeni a csüdsömörre hajlamos lovakkal, de az év bármely időszakában segítséget jelenthet a már beteg lónak.


Súlyosabb esetekben állatorvos kezelésre van szükség gyulladáscsökkentők és antibiotikumok formájában.


A csüdsömört nem szabad elhanyagolni! A mélyebb bőrrétegek érintettsége sántaságot, végül a ló leselejtezését vonja magával.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#bőr #szőr #sömör #gomba #szőrhullás #higiénia #bőrkaparék #csüd #lábvég