Csontkinövésre hajlamosító tényezők

Amikor a csonthártya megsérül vagy irritáció éri, gyulladásba kerül. A gyulladás során olyan folyamatok indulnak el, melyek végeredménye a csontszövet megvastagodása, és akár szemmel látható méretű "dudor" lesz belőle. Ez, ha nem zavar lágy szövetet, például inat, akkor ártalmatlan. Sokszor azonban sántaságot okoz. De, mitől alakul ki?


Csontkinövésre hajlamosítanak az alábbiak


Ha gyenge a keringés, akkor a szövetek nem jutnak megfelelő mennyiségű tápanyaghoz és oxigénhez, valamint, a munka során kialakult mikro-gyulladások igen lassan gyógyulnak. Óvatosan kell tehát bánni a fáslizással és az ínvédőkkel. Használatuk ne legyen folyamatos, a levételkor folyó vízzel érdemes hűteni a lábakat, ez gyulladáscsökkentő hatású.

Az idős kor önmagában hajlamosító tényező lehet (meggyengült csontszerkezet), amit igen erősen fokoz az erős vagy állandó fáslizás, az inak és szalagok túlterhelése a munka során. Nekik különösen fontos a rendszeres, kíméletes mozgatás, és lehetőség szerint érdemes levenni a lóról a patkókat, amennyiben speciális munkavégzéshez nincs rá szükség.

Bizonyos mének/vonalak hajlamosabbak a csontkinövésre, ezért fontos a fiatal lovak álladó mozgatása és a helyes pataápolás.

A szűk fordulók, a hirtelen megindulások, megállások, perdülések, magasból talajfogások, mind előrejelzik a csontkinövéseket. Amikor a csontokon megtapadó inak egy-egy ízület túlterhelése folytán túlnyúlnak, akkor csontokon található tapadási pontokon irritáció keletkezik. Erre a csonthártya gyulladással, szövetszaporulattal reagál.

Gyakori, hogy a ló összeüti a lábát (bokázik), belelép az elejébe a hátuljával, lerúgja a saját lábát, kisebb-nagyobb balesetet szenved (rándulás, ütődés, zúzódás és ficam) vagy mély szúrás keletkezik a csonthártyához közel (gennyes gyulladás).

Ugyanakkor a csonthártyát állandóan vagy ideiglenesen irritáló, rosszul illesztett vagy szorosra húzott, túl sokáig fent hagyott fáslik, ínvédők, pataharangok is okozhatnak helyi irritációt a csonthártyán.

A falat rúgó vagy a bokszajtót kaparó, rugdosó lovak lábán a csontkinövés, hiszen az állandó ütődés irritálja belül a csonthártyát.

A patkolókovács is okozhat ilyen problémát, ha helytelenül igazítja a patát, és a hajlító ín túlterhelése miatt a tapadási ponton csonthártya irritáció alakul ki. Vagy, ha a kovács túl nagyot üt a patára, akkor ez megint úgy hat, mint szűk körön a perdülés: csavarja az ízületet, túlnyújtja az inakat, és azok a csonthártya tapadási pontnál gyulladást okoznak.

Fiatal csikók még ki nem fejlődött csontjai, ízületei a kisebb ízületi megterhelésre is gyulladással reagálhatnak (biológiai cél: csontok megerősítése!). A hosszú használhatóság érdekében érdemes betartani az életkori sajátosságoknak megfelelő terhelést. A fiatal korban nem korrigált talajon szűk állásnál az ízület külső, míg tág állásnál a belső rész veszélyeztetettebb.

A kemény (fagyott vagy kiszáradt) talajon végzett munka, a nagy akadályok félkemény talajokon ugratása, illetve kemény, csúszós (sáros, kavicsos) talajokon történő meredek dombmászatás kimondottan hajlamosít a csontkinövésekre az ütődés illetve az ízület csavarása miatt.


Csontkinövések esetén a csontanyagcserét segítő és a lábvégek keringését támogató gyógynövények mellé gyulladáscsökkentő hatásúakat is etethetünk a lóval.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#csont #csontkinövés #kalcium #gyulladás #fásli #lábvégek