Csontkinövés tünetei

A lovak lábán gyakran keletkeznek duzzanatok, melyek alapját a csonthártya-gyulladásból eredő csontos kinövések adják. A csonthártya valami által történő ingerlése gyulladást okoz, és a csontszövet helyreállításának végeredménye a csontszaporulat, maga a csontkinövés (kemény pókok, tetemek, holttetemek, vápa). Sok esetben gyógynövényekkel is segíthetjük a gyógyulást.


Csontkinövés tünetei

· sántaság

· rövidülő lépéshossz

· merev mozgás (javul vagy rosszabbodik munkára)

· álló helyben, mellső lábak váltott pihentetése

· kissé előre állított mellső lábak

· munka után meleg, nyomásra fájdalmas duzzanat

· szemmel jól látható csontkinövés

A sántaság formája meglehetősen változó: van ló, amelyik a betegség kezdetén, más ló a betegség kifejlett stádiumában mutat kifejezett sántaságot. Egyes lovak a bemelegítést követően lazábban mozognak, mások éppen hogy fordítva: mozgásra romlik a sántaságuk.


Gyakran a fájó lábbal ellentétes láb gyulladt, és azon látható duzzanat, mert az viseli a beteg láb kíméléséből származó többletterhelést. Vannak lovak, akiknél a munka során kialakuló meleg duzzanat, hűtés és pihentetés hatására lelohad. Leggyakrabban az elülső lábak érintettek, de nem mindig.


Amikor nem látható kívülről a duzzanat, mert például az ízület közelében kezdődik el a folyamat, akkor nehéz felismerni a problémát. Sántaság esetén mindig javasolt, hogy szakállatorvos diagnosztizálja a betegséget. Az előrehaladott csontkinövés szemmel jól látható megnagyobbodássá válhat, ami akut esetben meleg/forró, idült esetben hideg.


Fontos tudni, hogy ízületen elhelyezkedő, vagy ízület közelében (mellett) lévő csontkinövésről van-e szó. Utóbbi esetben az ízület mozgása többnyire nem akadályozott. Ha ízületen helyezkedik el a csontkinövés, akkor az hasonlóan a spat-hoz, ízületi gyulladást is okoz, ami már komolyabb kihívás a kezelésben. Ott ugyanis az ízületi felszínek állandó egymáson elmozdulása (nyújtás-hajlítás), hosszú időn át fenntarthatja a gyulladást, ami károsítja magát az ízületet.


Hasznos ilyenkor a gyulladáscsökkentő és csont-anyagcserére ható gyógynövények etetése.


A lábon lévő duzzanatok elnevezése

  • csánkpók: csánk alsó részén, az elülső és belső felület határán

  • kaptatetem: csüd oldalán, pártaízület tájékán

  • gyűrűtetem: pártaízületet egészen körülvevő csontkinövés

  • ha az ízület mozgékonysága is megszűnik: vápa

  • nyúltetem: csánk hátulsó vonalának hátrafelé domborodása

  • őztetem: csánk külső-oldalsó részén.

  • A spat a hátsó láb túlterheléséből kialakuló csánkízületi gyulladás.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#csont #csontkinövés #kalcium #gyulladás #fásli #lábvégek #spat