Csontok szerkezetének átépülése csikó- és felnőtt korban

A csontfejlődés, másképp csontnövekedés a teljes testméret eléréséig tart. Ezzel szemben a csontok szerkezetének átépülése a ló egész életében zajlik. Fontos megkülönböztetni a két folyamatot!


A csontokban található számos növekedési egység gondoskodik arról, hogy a csont szerkezete újra és újra átépüljön, a csontgerendázat megváltozzon, attól függően, hogy milyen irányú és mekkora erejű terhelés éri. A csontátépülés egy állandóan zajló folyamat, melyet a takarmányozás, a tartásmód és a mozgatás, a tréning befolyásol. Normál esetben, adott pillanatban a teljes csontállomány kb. 5%-a van átépülőben.


Közben a szervezet kalcium és foszfor egyensúlyára is gondja van a szervezetnek, tehát a szükségletnek megfelelően kivon, mobilizál ásványi anyagokat a csontokból.

Ha valami gátolja a keménység kialakításáért felelős ásványi anyagok csontokig eljutását vagy csontokba beépülését, vagy ezek túl nagy mennyiségben kerülnek kivonásra a csontokból, akkor az újonnan képződött csontszövet gyengébb lesz. Így könnyebben reped erős igénybevételnél. Ezért fontos a szervezet elsavasodásának megelőzése, mert az növeli a csontokból kivont kalcium mennyiségét!


Aki nap, mint nap komoly terhelést ad lovának, ezzel intenzív csont-átépülést idéz elő, hiszen a nagy terhelésre a csontok megvastagodással, szerkezet-erősítéssel reagálnak.


Fontos, hogy olyan takarmányt egyen a ló, amiben optimális és kiegyensúlyozott többek között a kalcium, foszfor, magnézium, cink, réz, szelén, mangán és D-vitamin mennyisége és aránya!

Minél nagyobb a csontot érő terhelés, annál erősebb lesz a csont, de a túlterhelés repedést, törést okozhat a csontban. A helyes edzés kellő terhelést ad a csontnak, amivel azt erősíti, azonban túlterheléssel nem teszi tönkre. Emellett fontos időt hagyni a csontátépülésre, azaz egy-egy nagyobb terhelés után 2-3 napig esetenként akár 1 hétig nem várható el a csontoktól maximális teherbíró képesség!


Ugyanakkor ez idő alatt is mozogjon a ló napközben, hiszen, ha nem mozog, az a kemény csontok ellen hat. A lovakat órákon át bokszba zárni, majd intenzív edzésnek kitenni: élettanilag nézve értelmetlen és káros.


A kiváltó okok megszüntetése mellett a csontanyagcserét segítő gyógynövények gyulladáscsökkentő, roboráló hatásuk folytán segítik a gyógyulást.


Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönöm a lektorálást PhD. Dr. Habil Hevesi Ákos lóspecialista állatorvos-nak.


#száj #zabla #tátog #nyelv #fog #bagózik #fájdalom #válogat