Civilizációs betegségekre gyógynövények?

Mivel a lovak civilizációs betegségei szinte mindig összefüggésben vannak a takarmánnyal, ezért a ló egészségének visszaállítását mindig úgy kell(ene) kezdeni, hogy a meglévő tünetek csökkentésével párhuzamosan a ló emésztőrendszerének támogatása is szerepet kapjon. Számos példa mutatja, mennyivel hatékonyabb a lovak kezelése, ha a modern állatorvos tudomány és a gyógynövényeket alkalmazó fitoterápia együtt segíti az állapot javulását.

A takarmányozás alapja az anyagcsere. Az anyagok kicserélődése a ló és a külvilág között több szinten zajlik. Egyrészt tápanyagok cserélődnek az emésztéssel, kiválasztással (fű, zab, széna és víz megy be, lócitrom és lópisi jön ki), és gázok a légzéssel (oxigén, szén-dioxid). Ugyanakkor anyagcserének hívjuk a sejtek, a szövetek és a vér, nyirokfolyadék közötti cserélődést.


A ló emésztőrendszerébe bekerült anyagok a rágással darabolódnak fel, majd az emésztőenzimek segítségével szemmel nem látható méretű részecskékre aprítódnak tovább, vagyis lebontódnak. A bontás szó az építkezésekre emlékeztet, hiszen amikor egy házat lebontanak, akkor darabjaira szétverik. A bontási hulladék egy része hasznosítható, másik része hulladék.


Ehhez hasonló elven működik az emésztés is: a rágással a széna és az abrak apró darabkákra törik szét. A nyál, majd később más emésztőnedvek ezeket, a nekünk aprónak tűnő darabkákat tovább bontják, egészen a legkisebb építőkövekig, ugyanis csak ezek juthatnak át a felszívódásra alkalmas helyeken. Az építőanyag molekulákat még mikroszkóppal sem lehet látni, olyan aprók.


A ló teste, mint egy kémiai gyár, egész nap, megállás nélkül üzemel. A „gyár” célja a külvilágból az energiát és sejtek építőanyagait biztosító tápanyag, oxigén és víz felvétele, ezt követően ezek feldolgozása, belső részek felé történő kiosztása, majd a felesleg kiürítése. A képen láthatod a ló emésztőnedveit, melyek a megevett tápanyagok bontásáért, előkészítéséért felelnek.


Kapcsolódó cikkek:

Immunerősítés lovaknak

Legyengült szervezet, energiahiány, szőrváltás

Akut és krónikus gyulladás

Fájdalom menedzsment és fájdalomarc lovaknál

Antioxidánsok a lovakban

Anyagcsere-zavarok a lovakban

Betegség előtti állapot lovaknál

Civilizációs betegségekre gyógynövények?

Túlsúlyos a lovad?

Metabolikus szindróma lovakban

Inzulinrezisztencia lovaknál

Cushing-kór lovakban INFOGRAFIKA 1.

Vastagbél acidózis és diszbiózis lovaknál

Oxidatív stressz és káros szabadgyökök a lovakban

Túledzettség lovakban

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönöm a cikk lektorálását Dr. Kutasi Orsolya lóspecialista belgyógyász állatorvosnak, egyetemi tanárnak, ló-dietetika szakértőnek!

#takarmányozás #civilizációs #anyagcsere #sejt #vitamin #mikroszkóp #építőanyag

63 megtekintés

TANÁCSADÁS,

ÁLLAPOTFELMÉRÉS

Deminger Kornélia

(magyar, német)
Tel: +36-20-360-89-73

(hétköznap 15:00-18:00 között)
E-mail: fitocavallo@gmail.com

TERMÉKFEJLESZTÉS

SZEMLÉLETFORMÁLÁS

Marton Zsófia

(magyar, német, angol)

Tel: nem elérhető

E-mail: loherba@dzsar.hu

GYÁRTÁS,

KERESKEDELEM

Szabolcsi Károly

Tel: +36-20-45-45-077

(hétfőtől csütörtökig 09:00-17:00 között)
E-mail: info@fito-store.com

©2011-2020 BY FITOCAVALLO®.