Lovak civilizációs betegségei

Honnan tudjuk, hogy ha nincs jól takarmányozva a lovunk? Tipikus jelző a kövérség és a soványság. Ennél kevésbé feltűnő, ha lovunk nem jól teljesít fizikailag-szellemileg, vagy nehéz izmot építeni rá. Sokan azt is tudják, hogy a fénytelen, matt szőrzet, a töredező paták, a sprőd farokszőr oka akár tápanyaghiány is lehet.

Számos civilizációs lóbetegség is a helytelen takarmányozásról árulkodik, de ezeknél nem a takarmány az egyedüli kiváltó tényező, hanem jócskán benne van a stressz, a penészgombák toxinjai vagy a mozgás- és napfényhiány is.


A túlsúlyos lovak különösen ki vannak téve egyes civilizációs lóbetegségnek (pl. patairha-gyulladás, az inzulinrezisztencia, metabolikus szindróma).


A soványság hátterében állhat gyomorfekély, melyet vagy kényszerkoplalás vagy a stressz okoz, de egyes gyógyszerek is kiválthatják. Az sem ritka, hogy a ló fogai elhanyagolt állapotba kerülnek, és emiatt nem tud megfelelő mennyiségű táplálékot magához venni az állat.


Sovány lovak esetében gyakoriak a hiánybetegségek is. Ezekre gyakran a repedezett paták, a fénytelen szőrzet, az általános energiahiány vagy egyes viselkedési zavarok hívják fel a figyelmet.

Sok esetben csak a takarmány összetételének, minőségének és/vagy az etetés technikájának módosítása megelőzhetné e betegségek jelentős részét.


Az intenzív munkában lévő sportlovaknál a túledzés, a gyulladáscsökkentő gyógyszerek túlhasználata, a túlzott fehérje- és energiabevitel, a sok órás bokszban állás és a stressz okoz többnyire problémát.


Sokszor a balesetekből adódó sérülések is egy bizonyos fokig visszavezethetőek a takarmányozás elégtelenségére, például, ha nem kapott elég vitamint vagy ásványi anyagot a ló, vagy azok nem szívódtak fel, és ettől a csontok, a porcok és az inak sérülékenyebbé váltak. Az is előfordulhat, hogy túl sokat kapott egy-egy ásványi anyagból, ami gátolta egy másik hasznosulását.

Kapcsolódó cikkek:

Immunerősítés lovaknak

Legyengült szervezet, energiahiány, szőrváltás

Akut és krónikus gyulladás

Fájdalom menedzsment és fájdalomarc lovaknál

Antioxidánsok a lovakban

Anyagcsere-zavarok a lovakban

Betegség előtti állapot lovaknál

Civilizációs betegségekre gyógynövények?

Túlsúlyos a lovad?

Metabolikus szindróma lovakban

Inzulinrezisztencia lovaknál

Cushing-kór lovakban INFOGRAFIKA 1.

Vastagbél acidózis és diszbiózis lovaknál

Oxidatív stressz és káros szabadgyökök a lovakban

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!

Köszönöm a cikk lektorálását Dr. Kutasi Orsolya lóspecialista belgyógyász állatorvosnak, egyetemi tanárnak, ló-dietetika szakértőnek!


#takarmányozás #civilizációs #kövér #zsír #vitamin #sovány #ásványi

346 megtekintés