Casellina, a temperamentumos tenyészkancajelölt

Fogadjátok szeretettel Szakály Lili és 2016-os születésű magyar sportló kancája, Casellina beszámolóját! Ínsérülésre a doppingmentes FitoCavallo TENDOR-D-t és a nyugtató NOST-D-t (korábban BOST) eszi. A rehabilitáció során a szövetregenerációban és a kényszerpihenő nyugodtabban történő viselésében jelentősen segítik Casellinát a gyógynövényeink."Személy szerint híve vagyok a gyógynövényes kezeléseknek. Nem vagyok gyógyszerpárti.

Először 2020 tavaszán rendeltem a Fitocavallotól a TENDOR-D, illetve NOST-D termékeket, a saját tenyésztésű kancám részére. RamAl Casellina nagy reménysége a családnak, szép külleme, illetve jó ugróképessége, származása miatt.


2020 őszére célunk a 4 évesek Tenyészversenyén való részvétel volt, ami sajnos egy boxsérülés következtében nem valósulhatott meg. Casellináról ugyanis tudni érdemes, hogy ideges természetű, temperamentumos, nehezen kezelhető ló. A lovardában a boxok süllyesztve vannak, ráadásul Casellina egy süllyesztett angol boxban kapott helyet.


Nap, mint nap rúgta a falat, felállt a "küszöbre", kidugni a fejét, majd rúgott ismét, ez történt a sérülése napján is: a küszöbről lecsúszott (épp trágyázás folyt, tehát kemény földre is érkezett).


Az állatorvos 2 hét pihenést javasolt, ami szintén nem tett jót neki, ugyanis méginkább egyre nyugtalanabbá vált a "boxfogságban". Valószínűleg ez idő alatt újból rásérült a sérülésére, amit az ultrahang ki is mutatott: 50%-os mély ujjhajlító részleges ínszalag-szakadás.


Ekkor kezdtem el olvasgatni a "Lóherba" című könyvet komolyabban. Először csalánt etettem vele, majd ráleltem a FitoCavallo honlapjára, ahol kapásból rátaláltam Casellina gyógynövény "keverékeire": a Fitocavallo NOST-D (idegrendszerére); illetve az inak sérülésére ható TENDOR-D gyógynövény keverékekre, amiket aztán 2020. májusában meg is rendeltem.Az előírt adagot rendszeresen megkapta, szigorúan betartottam a doktor úr előírásait (többek között boxfogság, kontrollált mozgás). 2020 szeptemberében a 3. ultrahangos vizsgálaton doktorunk csodálkozva felnézett rám: "Mit csináltak ezzel a lóval? Lába meggyógyult!"


Mindezek mellett alkalmaztam a "Elsősegély, sebkezelés, rehabilitáció gyógynövényekkel" című letöltött E-dokumentumból a fekete nadálytő és az árnika tinktúrát, illetve házilag csalánkrémet is készítettem.


Szerencsére a sikeres gyulladáscsökkentés miatt a fekete nadálytő borogatást elhagytuk. Edzések előtt, a mágneses kezelés után árnika tinktúrával kenem be a lábát; edzés után hűtőm, illetve agyagpakolást vagy ízületeket támogató gélt kenek rá.


Lába reményeink szerint "erősebb lesz, mint valaha". Idegrendszere is javul a NOST-D gyógynövény keverékeknek, illetve a magnézium pornak köszönhetően (már nem rúgja a box falát). Casellina jelenleg rengeteg séta és kontrollált ügetésnél (jelenleg 20 percnél) tart."


Kedves Lili, köszönjük szépen a beszámolót! :-)

Hosszú, örömökben, békességben és egészségben gazdag lovas időtöltést kívánunk Casellina lovaddal! Drukkolunk, hogy a család büszkeségére egy remek tenyészkanca váljon belőle.

FitoCavallo® csapat


Ha a fentiek alapján érdekelnek az alábbi témák, bátran kattints, olvass, tájékozódj:

Gyógynövények a lovak rehabilitációjában

Nyugtalan, ideges vérmérsékletű lónak gyógynövények

Inak és szalagok megerőltetése, szakadása, ínhüvely-tágulat

Lóbetegségek rehabilitációja

Sebek elsősegély jellegű ellátása