Bükkönymérgezés lovaknál

A bükkönyök magas fehérjetartalmú takarmánynövények, amelyekkel a ló zölden a legelőn, zölden betakarítva (pl. kaszálva), illetve szárítva a széna fogyasztásakor találkozhat. Magjaik szennyezésként bekerülhetnek az abrakba, vagy a szénába. A bükkönymagok cséplését követően szalma is készülhet a növény szárából.


A lovak szívesen fogyasztják zölden ezeket a pillangós virágú növényeket. Ha már kifejlődtek a keskeny hüvelytermésében lévő kisméretű, fekete magok a legelőn, a legelés során azt is elfogyaszthatja az állat.


A zöld növényben és a magban egyaránt találhatók antinutritív, sőt mérgező vegyületek is, amelyek iránt a lovak különösen érzékenyek lehetnek.

Hőkezelés hatására azonban ezek a vegyületek nagyrészt lebomlanak.


A takarmánybükköny etetése kis mennyiségben szénaként (de mindenképpen mag nélkül) elfogadható. Egyes helyeken zölden kaszálva is etetik a lovakkal. Az átmenet nélkül, nagy adagban, tartósan etetett pillangós növények, így a zöld lucerna, a lucernaszéna, a zabosbükköny vagy borsószalma lova­knál májelfajulást és -gyulladást okozhat (Haraszti-Bokori).


A bükkönyök közül takarmánynak termesztik a közönséges vagy tavaszi bükkönyt, a pannon-bükkönyt és a szöszös bükkönyt. A tavaszi bükköny zabbal együtt vetve a zabos bükköny, vagyis nem a bükköny egy fajtájáról, hanem egy pillangós és egy gabona együttes termesztéséről van szó.


Gyomnövény a csíkos, a szennyes, a borzas és a kaszanyűg bükköny.

A kaszanyűg bükköny nevét onnan kapta, hogy több négyzetmétert beborító, kacsokkal összefonódó, áthatolhatatlan hálót alkot a réteken. Egy belevágtázó lónak balesetveszélyes is lehet, de ennél is nagyobb baj, hogy elnyomja az egyéb fűféléket, így uralja a teret. A lovak ugyan szívesen fogyasztják, de túlzottan mennyiségben ártalmas lehet.


A bükkönyök mérgező részét a hőkezelés nélküli mag, illetve a zölden lelegelt vagy kaszálás után nagy mennyiségben elfogyasztott hajtásrész jelenti.

A káros hatóanyagokat tekintve minden bükkönyfélében megtalálható a vicin és a konvicin, amelyek a bélcsatornában mikrobiális bontáson mennek keresztül, bomlástermékeik pedig felszívódva a vérben hemolízist (vörösvértest szétesést) okozhatnak.


További káros vegyület még a takarmánybükkönyökben a béta-ciano-L-alanin, a vicianin cianogén glikozidok és a cianoalanin, illetve a mérgező hatású kanavanin és a szintén toxikus cianogén-glikozidok a szöszös bükkönyben.


Szisztémás granulomatózus betegség lovakban


A szöszös bükkönyben jelenlévő kanavanin toxikus hatását összefüggésbe hozzák a lovak szisztémás granulomatózus betegségével (SGD). Ennek tünetei:

 • súlyvesztés

 • lábvégödéma

 • vaszora/nemi szerv tájék és hasi ödéma

 • szőrhullás

 • pofatájékon a bőr kérgesedése és megvastagodása

 • seborrhea (fokozott faggyútermelés)

 • bőralatti kinövések, csomók

 • megnagyobbodott nyirokcsomók

 • kötőhártya-gyulladás

 • kondícióromlás

 • fényérzékenység

 • májdegeneráció

 • kólika.

Az esetek kb. felében a toxikózis súlyos elbutulással és elhullással is jár.

Forrás: http://www.horsedvm.com/poisonous/vetch/

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönöm a cikk lektorálását Dr. Bába András lóspecialista állatorvosnak (www.polequi.hu), és Dr. Mézes Miklós egyetemi tanárnak, takarmánytoxikológia szakértőnek!


#hormon #ösztrogén #progeszteron #trénin #emlő #duzzanat #tej

400 megtekintés