top of page

Bélsárpangás, obstipáció

A bélsárpangás szinonimái a dugulás, a trágya besülése, extrém laikus esetben a székrekedés. Ez utóbbit lovaknál nem mondják. Kiindulhat a probléma a trágya állagából (száraz, kemény), vagy a belekből. Gyógynövényekkel erőteljesebb és szelídebb módon is rásegíthetünk az ürítésre, adott helyzettől függően.


Az egészséges belek ritmikusan összehúzódnak és elernyednek, ezzel továbbítva a tartalmat a végbélnyílás felé. Ennek meglétét hallgatózással deríti fel az állatorvos, amikor kólikás lóhoz hívják.


Ha a bélmozgás vagy más néven „bélperisztaltika" nem működik, vagy túlzottan lassú, akkor a béltartalom, illetve a végbélben a bélsár megreked. Ezt hívják bélsárpangásnak.

Ez egyrészt azért jelent problémát, mert a belekben található mikroorganizmusok folyamatosan dolgoznak, ami gázképződéssel (és felfúvódással) jár, másrészt a pangó bélsárból káros anyagok, köztük endotoxinok szabadulnak fel, melyek a belekből felszívódnak a vérbe, majd a keringéssel eljutva a létfontosságú szervekhez, patákhoz, betegségeket okoznak.


A bélsárpangás és a bélgázok felhalmozódása kellemetlen érzést, sőt egy idő után fájdalmat okoz az állatnak. Mint érzékeny idegrendszerű állat, a ló gyakran reagál a fájdalomra gyomor- és bélgörcsökkel.


Az amúgy is telt belek összehúzódása fájdalmas az állatnak, amelyre újabb görcsökkel reagál. Ördögi kör, mely önmagát erősíti. Ha szerencsés a ló, átvészeli a helyzetet egy kisebb kólikás rohammal, amelyet egy kevésbé figyelmes gazda észre sem vesz. Ha azonban komoly roham alakul ki, akkor menthetetlen az állat és irtózatos fájdalmak között elpusztul.


Gyógynövények rendszeres etetésével, kevés lenolaj etetésével megelőzhetők a görcsök, a felfúvódások, a béltartalom besűrűsödése és a bélmozgások lelassulása, leállása.

Görcsoldó, szélhajtó és nyugtató hatású gyógynövényt szokás adni azoknak a lovaknak, melyeknél megfigyeltek már hasonló, kisebb rosszulléteket.


Hashajtók

A takarmány kiegészítésére kevés, enyhe hashajtó hatással rendelkező gyógynövényt (pl. rebarbara) is kaphat a dugulásra hajlamos ló, de csakis görcsoldó növényekkel együtt!


Óvakodjunk az erős hashajtóktól (szenna, kutyabenge, aloe), mert ezek használata az érzékeny lovaknál nem biztonságos, súlyos görcsöket okozhat.

A lenmag rendszeres, heti 2-3 alkalommal történő etetése a belek normális működését serkenti és fenntartja. Még hasznosabb, ha minden nap kap egy keveset a ló (30-50 grammot - annyi főzés nélkül is etethető).


Ha az állatorvos a fitoterápiás hashajtó szer mellett dönt, akkor, érdemes figyelembe venni, hogy az adott gyógynövény milyen módon segíti elő a béltartalom felhígulását.


Egyes magok (lenmag, bolhamag, útifű) nyálkaanyagai megkötik a vizet, ezáltal megnövelik a béltartalom térfogatát. A bélfalban található érzősejtek érzékelik a nyomást és ingert küldenek az agyba, amely utasítást ad a belek összehúzódására. Egy bélcsavarodás esetén ez végzetes bélfalrepedést okozhat, egyébként segíti a béltartalom ürülését.


Ezzel szemben az antranoid tartalmú Aloe vera vagy a szenna például olyan anyagokat tartalmaz, amelyek elősegítik, hogy több víz maradjon a belekben, és így hígabbá teszik a béltartalmat.


Hatásuk hármas: gátolják a vastagbélben a víz és a nátriumionok visszaszívását, ami fokozza a bélperisztaltikát és hígítja a béltartalmat. Hidragóg hatásuk, hogy a bélfal ingerlésére megnő a bélfal mirigyeinek váladéktermelése és vízkiválasztása.


Kémiai felépítsük folytán a vegyületeikből a bélben szabaddá váló cukrok laxáns (hashajtó) hatásúak. Úgy tűnik, a bélfal stimulálásával serkentik a gyulladásos folyamatokban jellemző prosztaglandinok és a hisztamin helyi termelését. Ez szintén fokozza a bélperisztaltikát, ami végső soron a szervezet öngyógyító mechanizmusaiba illeszkedő „tisztuláshoz” kell.


Hashajtókat terápiás dózisban 2-3 (max 5) napnál tovább nem célszerű adni, mert nemcsak kiszáradást okozhatnak, hanem a bél természetes baktérium-összetételét is időlegesen károsíthatják.


A hashajtók hosszabb távú adagolás mellett a bél renyheségét, az ún. lusta bél szindrómát okozzák.

A Fitocavallo NOBSTI egy emésztést javító gyógynövény-keverék rebarbarával kiegészített változata. Nem túl drasztikus a hatása, ezért alkalmas arra, hogy a dugulásra hajlamos lovak étrendjének mindennapi kiegészítője legyen. Két-háromszoros dózissal etetve hatása intenzívebb, és akár másnap tapasztalható a hígabb bélsár.

 

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Kapcsolódó cikkek:

Almaecet lovaknak

Lenmag lovaknak- hogyan etessük?!

Mit tud az alma?

A vízhiányos állapot jelei

Emésztési zavarokra gyógynövények lovaknak

Fogas kérdések lovaknál

Gondoskodj lovad téli vízpótlásáról!

Hidegkólika lovaknál

Ínségtakarmány lovaknak

Kólika lovaknál: tünetek, megelőzés, teendők

Szivárgó bél szindrómák lovaknál: okok, kezelésük

Téli bélsárpangás

Túlsúly lovaknál -oka, kezelése

Lovak civilizációs betegségei

Méregtelenítés a lóban

Mikotoxinok és penész INFOGRAFIKA


#bélsár #dugulás #kólika #pangás #emésztésjavító #kemény #trágya

1 783 megtekintés
bottom of page