top of page

Bélflóra a lovakban: mi ez, mi a feladata, miért fontos?

Az emberi és állati szervezet valójában egy óriási városként is felfogható, melyben elképzelhetetlenül sok, parányi élőlény él a gazdaszervezettel békés vagy kevésbé békés együttélésben. Számuk kb. tízszerese a gazdasejt összes sejtjének, tehát ők vannak túlsúlyban. Egy részük a belekben él, ők a bélflóra alkotói. Fontosságukat nem lehet eléggé hangsúlyozni.


A ló (vagy ember) szervezetével együtt élő apró lények, a mikrobionták lehetnek vírusok, gombák, baktériumok és protozoonok, picike állati egysejtűek. Élőhelyüket jelenti a testben a szem kötőhártyája, a bőr hámrétege, az orr, a garat, a húgyutak és hüvely, illetve a szájüreg, az alsó légutak, a gyomor, a vékonybél, valamint a vastagbél nyálkahártyája. Nagyjából 90%-uk levegőmentes helyeken él, ezeket hívják anaerob életformáknak (az aerob baktériumok oxigént igényelnek.)


A bélflóra összetétele


Rengeteg faj él együtt a belekben, sokat közülük még nem ismernek a tudósok: bifidobaktériumok, klosztrídiumok, bakteroideszek, enterokokkuszok, sztreptokokkuszok és gombák. (megj.: magyarosan írtam le a nevüket azok kedvéért, akik még nem találkoztak a latin nevekkel). Ezek gyűjtőneve a bélflóra.


Fontos, hogy egyensúly legyen a fajok között, és ne szaporodjanak el a kórokozó (patogén) fajok! Gyógynövényekkel erre rásegíthetünk.

Normál esetben egy dinamikusan változó egyensúly uralkodik (eubiózis), de számos esetben az egyensúly felborulhat, és elszaporodhatnak a kórókozó fajok (diszbiózis).


Az is fontos, hogy a gazdaszervezettel is egyensúlyban legyenek: ne jussanak át a bélfalon a vérkeringésbe, ahol az egyébként ártalmatlan, a belekben hasznos munkát végző baktériumok már megbetegítő hatásúak lennének.


A bélflóra feladatai


Megemészti a ló helyett a vízoldható, a ló számára nem emészthető (strukturális) rostokat. Ezt erjesztő (fermentáló) baktériumok végzik el. A keményítő és cellulóz bontása során illó zsírsavak keletkeznek, melyek könnyedén felszívódnak a véráramba. Rögtön energiát nyer belőlük a ló, vagy tárolja későbbi felhasználásra.

Nélkülözhetetlen (esszenciális) anyagokat állít elő a (pl. biotin, folsav, pantoténsav, riboflavin, piridoxin, kobalamin, K-vitamin). Ha repedezik a ló patája, akkor a takarmánnyal kívülről pótolt biotint a bélflóra egyensúlyának helyreállítása mellett célszerű etetni.


Részt vesz egyes gyógyszerek, hormonok, rákkeltő (karcinogén anyagok), valamint a megbetegítő (patogén) baktériumok által termelt mérgek lebontásában. A benne élő fajok egymással (és részben a gazdaszervezettel is) versengenek a tápanyagokért, így kontroll alatt tartják egymást. A hasznos baktériumok gátolják a betegséget okozó (patogén) lények megtelepedését.


A bél-nyálkahártyában található immunsejtek stimulálásával az immunrendszert éber, de nem túlreagáló állapotban tartja.

Fontos a bélflóra támogatása gyógynövényekkel. Ehhez alaposan ismerni kell, hogy milyen folyamatok játszódnak le ott, mire milyen hatást fejtenek ki az egyes növényi hatóanyagok.


Az általában csak emésztésjavító gyógynövények a bélflórát nem állítják helyre, ahogyan a probiotikumok, azonban hozzájárulnak az egyensúly fennmaradásához. Ez különösen patairha-gyulladásra, inzulinrezisztenciára és szivárgó bél szindrómákra, bélgyulladásra hajlamos lovaknál kiemelkedő szempont, de valójában minden ló esetében fontos.

 

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Kapcsolódó cikkek:


bottom of page