Bélférgek lovakban

Több, mint 150 parazitafaj tud károsítani lovakban. Ezekből jóval kevesebb, ami elterjedt, és gyakran találkozunk vele hazánkban. Nagyon kevés hatóanyag van ellenük forgalomban, és nem minden féreghajtó hatásos az összes féregfaj ellen. A bagócsokról részletes olvashatsz a cikk végén.

Gyakori férgek lovakban

  • Nagy Strongylidák (ejtsd: sztrongilidák) - Stongylus vulgaris, S. edentatus, S. equinus (Large Strongyle, Blood Worms or Red Worms,)

  • Kis Strongylidák – Cyathostominae fajok (Small Strongyle)

  • Orsóférgek – Parascaris equorum (Round Worms)

  • Galandférgek – Anoplochephala fajok (Tape worms)

  • Tüdőférgek – Dictyoculus arnifeldi (Lungworms)

  • Hegyesfarkú férgek – Oxyuris equi (Pinworms)

  • Törpefonál férgek – Strongyloides westeri (Threadworms)

  • Szemféreg – Thelazia lacrymalis (Eyeworm)

Nagy Strongylidák: a legveszélyesebb kártevők, melyek vért szívnak a vastagbélben – ezzel anémiát, vérhiányt okoznak. Jele a halvány nyálkahártya, halványrózsaszín nyelv, fogyás, erőtlenség. Lárváik a beleket vérrel ellátó artériákban élnek: vérrögképződést, s ezzel kólikát okozhatnak.


Kis Strongylidák: ezek ugyan nem vándorolnak a szövetekben, de elbújnak a bélfalban, és szunnyadó állapotban, „betokozódva” meglapulnak hónapokig, mielőtt aktiválják magukat. Károsítják a bélfalat, ami elősegíti a szivárgó bél szindróma kialakulását, és sajnos olyan tünetei vannak, amikről a legtöbben nem gondolnak férgekre (pl. uveitis, kehesség, ízületi gyulladások, stb.). Ezen felül a szokásos palettát kínálják: kólikát, hasmenést, súlyvesztést, letargiát okoznak.


Orsóférgek

Főleg fiatalabb lovakban, csikókban károsítanak. Nagy tömegben blokkokat tudnak okozni a belekben. Az általuk okozott tünetek: fogyás (főleg a fehérjét lopják el), kitelt has, kólika, durva tapintású szőrzet, belek kitágulása (durva esetben repedése), és mivel a lárvák a tüdőbe vándorolnak, emiatt köhögés, tüdőgyulladás is felléphet.


A megelőzés a trágyával kapcsolatos higiéniai szempontok betartásával kezdődik (mint mindig). Ide tartozik az is, hogy a lovász ne tegye a szénát a földre, a trágya közelébe, pláne ne idegen ló trágyája mellé, vagy arra rá.


Slow feeder vagy szénaháló e célra megfelel, és elit helyeken akár napi többszöri trágyakivétel, minden nap almolás elvárható.


A csikókat (pl. ménesben) érdemes váltott karámokban tartani, legalább éves váltással, plusz boronálni a talajt.


Galandférgek

Ezekkel könnyen fertőződik a ló, ugyanis elég, ha petével szennyezett füvet eszik a legelőn (vagy szénát a karámban). Jó tudni, hogy nem minden ló peteürítő. Ez azt jelenti, hogy vannak lovak, melyek – annak ellenére, hogy férgesek – nem ürítenek petét. Amelyik ürít, az viszont fertőz. Úgy tűnik, a férgek ott helyezkednek el, ahol a vékonybél átmegy a vastagbélbe.

Kólikát okoznak, ami az enyhe kaparástól akár a súlyos fokúig is terjedhet. Évente kétszer javasolják az ellenük való védekezést. Habár mindig kihangsúlyozzuk, hogy bélsárvizsgálat előzze meg a féreghajtást, sajnos a galandférgek detektálása (felderítése) trágyából nem egyszerű, és nem ad egyértelmű eredményt.


Tüdőférgek

Igazából a szamarak az elsődleges gazdái ennek a parazitafajnak, de lovak is fertőződhetnek vel, és krónikus köhögést okoz náluk.


Hegyesfarkú férgek

Ezek a farokdörzsölés egyik fő oka! Pontosabban a petéik. Nem a trágyával ürülnek a peték, hanem a ló végbélnyílása körül helyezik el őket. Ez bőrirritációt okoz, amitől a ló dörzsöli a „farkát”, faroktövét a falhoz, karámhoz, stb.. Széles spektrumú féreghajtókkal lehet védekezni ellenük, no meg a higiénia betartásával: friss, tiszta, trágyától mentes száraz takarmánnyal, vízzel, fűvel.


A féregűző gyógynövények etetése parazitakontrollra alkalmas, érdemes ezt a lehetőséget kihasználni a paraziták féken tartásában.


Bagócsok

Amikor két ló vakarássza egymást a karámban, és az egyik szőrén bagócspete van, akkor a másik azt a nyelvével besöpri, és fertőződik.


Minden lovasnak illik felismerni a lóbagócs legyek petéit a ló szőrén (lásd ábra)! A légy a petéket a ló mellső lábaira, lapockájára rakja le. Ha lovat alaposan szemrevételezzük pucolásnál, akkor azt láthatjuk, hogy pl. a lábtő környékén a vakaróval nehéz, szinte alig lehet ledörzsölni apró, fehéres-sárgás kis pöttyöket. Ezek a bagócspeték.


A petékben kb. 10 nap alatt kifejlődik egy átlátszó, kb. 1mm-es álca, ami a petében védve hónapokig él és virul. Akkor nyílik ki a pete, amikor meleg nedvesség éri azt kívülről: pl. lenyalással, megevéssel keveredik a nyállal. Ekkor kitör belőle a lárva, és megkezdi aknamunkáját.


Ezek nagyon figyelnek a biztonságukra, nehogy ismét kikerüljenek a szabadba (pl. ivás után a visszafolyó vízzel). Miután megeszi a ló a lárvákat, azok a szájnyálkahártyába befúrják magukat, és egy vájt járaton haladnak egészen a torokig. Ezzel a ló szájában fekélyesedést okoznak. A toroknál már biztonságban vannak, itt kifúrják magukat, és lenyeli őket a ló.


A bagócslégy lárvái – mint latin nevük is sugallja - a gyomorban károsítanak elsősorban, s annak falát teszik tönkre. Gyomorirritációt és kólikát okoznak, elszívják a tápanyagot. A tünetek nem nyáron, hanem később: ősszel, télen, esetleg csak tavasszal jelentkeznek.


Felnőtt lovakban 100-200 lárva sem okoz tünetet, míg csikókban ennél jóval kevesebb is: változó étvágy, gyenge növekedés, hosszú, borzas, tompafényű szőr, halvány nyálkahártyák, kólikázgatás. Idővel átfúródhat a gyomor, és elvérzik a ló, de előbb még csontra és bőrre fogy.


A trágyakezelés ezeknél is fontos. Ugyanis kb. 10 hónapon belül kifejlődnek a lárvák, majd leválnak a gyomorfalról, és továbbmennek a belekbe, végül a trágyával kiszabadulnak. Pár nap alatt bebábozódnak, kb. egy hónap múlva előbújnak a felnőtt legyek a bábból, és indulnak petét rakni egy ló lábára. És ismét kezdődik elölről…


Érdekesség, hogy a bagócslégy lárvák okozta betegséget rozsférgességnek is hívják, ennek megfelelően féregtelenítésnek hívják az ellenük való védekezést. Erre a műveletre késő ősszel szokott sor kerülni, de legkésőbb tél végé. Mielőtt még leválnának a gyomorfalról, hogy a trágyával kijussanak a külvilágba.


A féregűző gyógynövények etetése parazitakontrollra alkalmas, érdemes ezt a lehetőséget kihasználni a paraziták féken tartásában.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#parazita #férgesség #féreghajtó #féregűző #rezisztencia #parazitakontroll #bagócs #strongylida #bélféreg #pete #lárva

1343 megtekintés