top of page

Antioxidánsok a lovakban

A káros szabadgyököket az antioxidánsok tartják féken, így befolyásolják az élő szervezet öregedésének (pusztulásának) mértékét és gyorsaságát. A ló saját, belső (endogén) antioxidáns védelme segít megakadályozni a sejtroncsoló hatású gyökök okozta kártételt; de teljesen nem mindig képes rá. Számos gyógynövény rendelkezik antioxidáns hatással.

A ló szervezete saját maga is termel antioxidánsokat, amelyek részben az enzimatikus (szuperoxid-diszmutáz, glutation-peroxidáz, kataláz), részben a nem-enzimatikus antioxidáns rendszer (E-vitamin, C-vitamin, glutation) részei.


A ló saját, belső (endogén) antioxidáns védelme segít megakadályozni a sejtroncsoló hatású szabadgyökök okozta kártételt; de teljesen nem képes rá.


Hosszan tartó vagy megerőltető igénybevétel, külső behatások miatt a szabad gyökök termelődése meghaladhatja az antioxidáns védekezést, azaz túlterheli az antioxidáns védőrendszert. Ennek eredményeként oxidatív stressz alakul ki, ami sejt, majd szövetkárosodáshoz vezet.


Az antioxidánsok felelősek a szabadgyökök (ROS – reaktív oxigén eredetű vegyületek) hatástalanításáért, eltávolításáért, megkötéséért vagy a ROS kialakulásának megakadályozásáért.

Egyes gyógynövényekkel végzett kísérletekben bizonyított antioxidáns hatással rendelkeznek, míg más fajok közvetve segítik az antioxidáns rendszer működését: májvédelemmel, bélflóra egyensúlyának fenntartásával, az anyagcsere támogatásával, a tüdő vagy szív munkájának segítésével.


Az oxidatív károsodást csökkenteni lehet természetes, kívülről bevitt (exogén) antioxidánsokkal. Ezek:

 • vitaminok (E-vitamin, szelén, C-vitamin)

 • gyógynövények (pl. kurkuma, rozmaring, bodza, áfonya, máriatövis)

 • polifenol- és flavonoid tartalmú kiegészítők (homoktövis, búzacsíra, káposzta, teafélék)

 • egyes források szerint az esszenciális zsírsavak (hidegen sajtolt lenolaj, olívaolaj) is, azonban ezek antioxidáns hatása kérdéses


Intenzív izommunka során drámai emelkedést mutat az oxidáció és az oxigén szabad gyökök képződése. Ez az izmokban szöveti károsodáshoz, ezzel gyorsabb kifáradáshoz, rosszabb oxigénhasznosításhoz vezet.

A csúcsteljesítmény érdekében

 • kerülni kell a túledzést

 • biztosítani kell antioxidáns hatású takarmány-adalékanyagokat

 • ügyelni kell az izmok aminosav szükségletére

 • pótolni kell az izzadással elvesztett elektrolitokat

 • tiszta, penészmentes legyen a takarmány

 • hőstressz esetén elegendő vizet, árnyékot, hűtést kell biztosítani és növelni kell az antioxidánsok mennyiségét a takarmányban

 • antibiotikumok, féreghajtás után javasolt a májregeneráció

 • fontos a bélflóra állapotának karbantartása

A humán orvosi irodalomban számos pozitív eredményről számoltak be a zöld, illetve a vörös teák fogyasztásával kapcsolatban. Egészségügyi szempontból a teákban a legfontosabb az antioxidáns polifenol tartalom.


Egyes tanulmányok szerint az egy pohár teában található antioxidánsok mennyisége jelentősen felülmúlja egy alma antioxidáns tartalmát. A Kínából származó oolong tea a zöldtea antioxidáns tartalmát is felülmúlja, az afrikai rooibos tea pedig a legmagasabb antioxidáns-tartalmú tea. A polifenolok nem, vagy csak alig szívódnak fel a bélcsatornából, tehát antioxidáns hatásuk csak a bélcsatornában jelentkezik.

 

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönöm a cikk lektorálását Dr. Mézes Miklós egyetemi tanárnak, takarmánytoxikológia szakértőnek!


#máj #túledzés #antioxidáns #oxidatív #stressz #redox #szabadgyök

158 megtekintés
bottom of page