Amulett, a szeszélyes trükköző

Fogadjátok szeretettel Tóth Viktória és 8 éves heréltje, Amulett beszámolóját! Ínsérülésre a FitoCavallo TENDOR-t, a REHA-t és a nyugtató VALEST-et (régen BOST) ette, később a fejrázással kísért légúti allergiája miatt az ALLERG és a CORS START termékeket kapta. Az állapotjavulásban és a szintentartásban jelentősen segítik Amulettet a gyógynövényeink."Amulettel már 6 éve puhítjuk egymást. Talán ez a legjobb kifejezés az együtt töltött idő nagy részére... megéltünk szebb, jobb, de sajnos mindkettőnk számára fájdalmas, sérüléssel járó pillanatokat is. Lehetne mondani, hogy két dudás egy csárdában.


Kissé kötélhúzós évekkel kezdődött a közös pályafutásunk. Szerencsére ez az utóbbi két évben már finomodni látszik, sok szép pillanatot éltünk és élünk meg együtt. Mindezek során a Fitocavallo termékei segítségünkre voltak.


Heréltem domináns típus a többiek társaságában, és lovassal a hátán szintén. Az a fajta, aki ha unja magát, újabb és újabb trükköket talál ki, hogy mentesítse magát a munka alól. Így időbe telt mire rájöttem, hogy csakis változatos feladatokkal lehet a figyelmét fenntartani, mindig valami új dolog tanulásával, semmint a kilométerek szaporításával. Így lustasága egyedül annak köszönhető, ha épp nem elég érdekes számára a feladat.


Mindezek mellett hajlamos az elhízásra: egy nap munka nélkül már szinte egy plusz lyuk a hevederen... 😀 kisebb túlzással élve. Komolyra fordítva a szót, nagyon jó takarmányhasznosító és emellett szívesen és sokat eszik, ha van rá lehetősége. Közös karám lévén ilyenkor a többiek elől eszi el a takarmányt.

Egyedül képtelen megmaradni, szeparációs szorongása lesz azonnal. Ami se neki, se lovasának nem tesz jót, hiszen így nemcsak egyedül a karámban rebbenékeny, ideges, hanem a közös lovaglások során is. Ha egyedül van, elborul nála valami: vágtázik föl s alá, saját testi épségét nem kímélve, neki a karámnak... vagy át a karámon.


Ebben a szituációban szerencsére csak igen rövid távon, de a Fitocavallo VALEST keveréke volt segítségünkre. Be kellett látnom, hogy a helyzet máshogy nem megoldható, hiába nyugodott a ló lényegesen, helyszínt kellett váltani, ahol társaival lehet. Így ez a problémánk megoldódott.Ahogy említettem, sajnos volt komolyabb sérülés is az elmúlt években, ez pedig nem volt más, mint egy részleges ínszakadás. Itt kombinált megoldást, avagy segítséget nyújtottak a Fitocavallo termékei. A bokszfogság enyhítésére a BOST keveréket, míg a sérülésre TENDOR-D-t és REHA keveréket kapott.


A bokszfogságot kifejezetten rosszul bírja, mivel nincs viszonyítási alap (szerencsére) így csak feltételezem hogy a BOST majd egy hónap elteltével a BOST PLUS keverék segített. (Megjegyzés: a régi BOST keverék megszűnt, helyette a VALEST vagy STRESS keverékek etethetők).


Így is előfordult, hogy az 5-5, majd 10-10 perces séta-ügetést megspékelte egy-egy ugrással, bakolással. Szerencsére a sérülés helyrejött pár hónap kemény rehabilitáció mellett...


Két éve újabb akadály gördült elénk, mely nagyban megnehezítette a közös lovaglásokat, az élvezeti értékét teljes mértékben elvette. Ez pedig a tavasszal jelentkező szörnyű fejrázás volt. Ekkor a ló koordinálatlanná vált, oly mértékben lefoglalta az inger melyet fejének rázásával fejezett ki. Ezzel párhuzamosan magát is felidegesítette, ami határozott ellenszegüléssé nőtte ki magát.


Állatorvosi kivizsgálás, tüdőből vett minta alapján derült ki, hogy kezdődő, enyhe IAD-vel (gyulladásos légúti betegség) küzdünk. Mivel orrfolyáson és fejrázáson kívül más tünet nem volt, így a súlyosabb esetekre való szteroid kúrát nem kezdtük el.


Inkább szerettem volna ezt természetesebb úton kikezelni, vagy legalább elfogadható szinten tartani. Így egy előzetes állapotfelmérés és esetleírás után a Fitocavallo csapat ajánlása alapján kezdtem el a CORST START keveréket etetni három hónapig.


A fejrázás egyértelműen mérséklődött, a vizes orrfolyás helyébe eleinte töményebb, fehéres-sárgás váladék lépett, de szépen ürült mozgatás hatására. Mindezek mellett omega-3 zsírsavakban gazdag olajkeveréket, valamint C-vitamint is kapott a ló.


Három hónap elteltével már visszaléptünk a CORST keverékre. A fejrázás nem múlt el maradéktalanul, voltak/vannak időszakok amikor tünetmentes és van mikor kisebb bele-belekapás azért van. Viszont fulladás szerencsére nincsen, orrfolyás mértéke és milyensége is inkább attól függ épp mennyit tudom mozgatni.


Nyilvánvaló, hogy ha a mozgatás minimum heti 5 nap, akkor a tünetek minimálisak, vagy épp el is tűnnek. Ha erre nincs lehetőségem, a köztes napokon tapad le némi váladék amit utána ki kell dolgozni.


Átmeneti időszakban IMMUN keverékkel erősítjük az immunrendszert. Majd idén, év elején próbálkoztam, hátha az ALLERG keverék elég lesz, viszont sajnos sikertelenül, így azóta a CORST keveréket kapja a lovam. De ezzel nagyon jól szinten tartható, sőt sikerült ugyanezt a szintet napi egyszeri, féladaggal fenntartani!


Így a kisregényem végén, összegzésként, szeretném megköszönni a Fitocavallo csapatának a sok segítséget, tanácsot, amit kaptam. Maradéktalanul elégedett vagyok és remélem termékeitekkel sokáig fenntartható Amulett egészsége."


Kedves Viktória, köszönjük szépen a beszámolót! :-)

Hosszú, örömökben, békességben és egészségben gazdag lovas időtöltést kívánunk Amulett lovaddal!

FitoCavallo® csapat (Fito csapat :-))


Ha a fentiek alapján érdekelnek az alábbi témák, bátran kattints, olvass, tájékozódj:

Kezdődő légúti allergia, prüszkölés, vizes orrfolyás lovaknál

Nyugtalan, ideges vérmérsékletű lónak gyógynövények

Immunerősítés lovaknak

Inak és szalagok megerőltetése, szakadása, ínhüvely-tágulat