TANÁCSADÁS,

ÁLLAPOTFELMÉRÉS

TERMÉKFEJLESZTÉS

SZEMLÉLETFORMÁLÁS

GYÁRTÁS,

KERESKEDELEM

Deminger Kornélia

(magyar, német)
Tel: +36-20-360-89-73

(hétköznap 14:30-17:00 között)

Visszahív, ha nem érted el.
E-mail: fitocavallo@gmail.com

Marton Zsófia

(magyar, német, angol)

Tel: nem elérhető

E-mail: loherba@dzsar.hu

Szabolcsi Károly

Tel: +36-20-932-16-45

(hétfőtől csütörtökig 09:00-17:00 között)
E-mail: dzsar@dzsar.hu

©2011-2019 BY FITOCAVALLO®.

Figyelmeztetés!

Az oldalon leírtak nem helyettesítik az állatorvosi szakvéleményt.

Mindenkit arra buzdítunk, hogy hívjon állatorvost a lovához, ha bármilyen eltérést tapasztal az állatnál megszokottakban. Az oldal tartalmát mindenki saját felelősségére olvassa, használja vagy próbálja ki. A szerző, Marton Zsófia semmilyen felelősséget nem vállal érte, csupán saját tapasztalatait és véleményét osztja meg az érdeklődőkkel. Ha hibát találsz az oldalon vagy kérdésed van, ide írj: loherba@dzsar.hu!

Allergiás köhögés, kehesség, légúti váladék lovaknál

Az allergiás eredetű köhögést és kehességet (lóasztma, RAO, IAD) gyakran olyan légúti váladék okozza, amely valamilyen oknál fogva nem ürül ki. A köhögés célja ennek a nyálkának a szervezetből kijuttatása lenne, de ha a váladék nem elég híg, akkor az erőltetett köhögés is sikertelen marad. Gyógynövényekkel segíthetünk ezen!


Ez nemcsak kellemetlen érzés a lónak, mely rontja akár a teljesítményét, akár a mindennapjait, de idővel a nyálkalerakódás légcsőszűkületet okoz, aminek következménye lehet a nehezített légzés, jelenlegi nevén ló-asztma.


Ennek enyhe (IAD) és közepesen súlyos vagy súlyos (RAO) formája viszonylag jól kezelhető fitoterápiával, de jobb nem megvárni ezek kialakulását, mert onnantól kezdve a ló állandó, szigorú odafigyelést kíván.


Amennyiben a ló gazdája időben lép, és a kehesség első tüneteinél elkezdi a gyógynövényes etetést, akkor éveken át tünetmentes és használható, lovagolható marad a lova.

Ha szerencsés, akkor nulla vagy minimális gyógyszerek kezelés mellett (hörgőtágító inhalálás, időnkénti rosszabbodásnál szteroid gyulladáscsökkentő) tarthatja és lovagolhatja, hajthatja lovát.  


TÜNETEK allergiás kehességnél

  • mélyről jövő, csattanó, erőltetett a köhögés

  • a légutakban IGEN, VAN nyálka

  • terhelésre erősödhet a köhögés

  • esetenként van nehezített légzés

  • hörgőgörcs felléphet az allergia miatt

  • lehet enyhén vöröses a szemnyálkahártya

  • tipikusan a szeles tavasz okoz állapotromlást, de…rosszabbodást idézhet elő még a párás őszi idő, másoknál az ún. nyári legelőallergia (vagy „poros-pálya allergia”?), megint másoknál a téli bezártság>>>> a közös: domináns a ló, nem jól tűri a korlátozást, a kínai orvoslás szerint FA típus

  • a légutakban található nyálka jobb esetben mozgatásra ürül (fehéres), rosszabb esetben ragacsos, letapadt, besült (sárgás, zöldes)

  • súlyos esetben álló helyben fullad a ló, nehezen kap levegőt, szteroiddal és hörgőtágítóval kell kezelni 


A váladékoldó-köptető gyógynövények etetésének megkezdését követő néhány napon belül a ló elkezdhet egyre erősebben köhögni, és elindulhat fehéres, netán sárgászöld orrfolyás.

Ez jó, elkezdődött a gyógyulást, csak ki kell tartani! Amennyiben ez nem történik meg, akkor jöhet a "B" terv.  


Minden esetben javasolt, hogy az állatorvos előzetesen endoszkópos vizsgálatot végezzen a lovon, melynek segítségével megállapítja, hogy milyen a légúti váladék.  


Erősen letapadt váladék feloldására, hígabbá tételére a bélflórát és a folyadékháztartást kedvezően befolyásoló gyógynövényeket is javasolt etetni, mert ezzel a száraz, letapadt nyálka könnyebben feloldható. Az emésztésre ható gyógynövények javítják az állat folyadék-háztartását, ami pedig kihat a nyálkahártyák állapotára.


Ha súlyos a helyzet, akkor ezek mellé első hónapban gyakran adjunk májregenerálót, főleg, ha előzőleg kapott a ló gyógyszert, féreghajtót.  

Ez a hármas kombináció a FitoCavallo® CORST START elnevezésű csomag, ami tartalmazza ezeket egyben, összekeverve, egy tasakban. Ez a lovásznak is könnyebbség, ugyanis nem három tasakból kell méricskélnie minden áldott nap reggel és este.Tippek


Teljes tünetmentesség eléréséhez, főleg, hogy az tartós maradjon, radikális tartásmód változtatásra lehet szükség, és hosszú távú gyógynövényes kúrára (hónapokig, akár évekig).

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#orrfolyás #nyálkaoldó #köhögés #allergia #megfázás #kehesség #szteroid #nehezített_légzés #asztma

83 megtekintés