top of page

Akut és krónikus gyulladás

A gyulladás nem egy önálló betegsége a lónak, hanem egyfajta védekező reakció az immunrendszer részéről, mellyel az a szervezet célja, hogy a szövetkárosodás okait és annak nemkívánt következményeit felszámolja. A gyulladás, időtartamát tekintve lehet akut vagy krónikus.  


Amikor a szervezet önmaga nem képes legyűrni a gyulladást okozó problémát, akkor gyulladáscsökkentő hatású gyógyszerekkel is be kell avatkozni. Számos gyógynövény rendelkezik gyulladáscsökkentő hatással, melyek különböző módon lépnek fel a gyulladás ellen.  


Akut gyulladás


Az akut jelentése: sürgős, válságos, hirtelen fellépő. Szinonimája a heveny.


Az akut gyulladás folyamata a saját vagy testidegen sejtek károsodásával indul. A sérült sejtekből gyulladáskeltő anyagok szabadulnak fel, és ezzel egyidőben fokozódik a terület véráramlása.


A helyi vérerek kitágulnak, átjárhatóvá válnak a gyulladást közvetítő anyagok számára, így az érfalon keresztül különböző anyagok jutnak a szövetközti térbe.  

Eközben a szervezet védekező rendszerét mozgósító anyagok termelődnek, és a fehérvérsejtek sokrétű munkája zajlik (pl. bekebelezik, és genny formájában eltávolítják a baktériumokat, a károsodott sejteket, sejtalkotókat).  


Az akut gyulladás tünetei jól megfigyelhetőek a lovon. Ilyen a bőr- vagy nyálkahártya kivörösödése, a gyulladt terület melegebbé válása, duzzanat és ödéma kialakulása, ami nyomást és ezzel fájdalmat okoz.

A fájdalmat fokozzák a gyulladást közvetítő anyagok (mediátorok) is. Végső soron a fájdalmon túl a szerv működése károsodik, feladatait nem látja el rendesen: ezt hívják funkciókiesésnek.  


Krónikus gyulladás


Krónikus annyit tesz, mint régóta tartó; hosszan elhúzódó. Szinonimája az idült.


Amennyiben az immunválasz képtelen kiiktatni a lovat károsító tényezőt, vagy nem tudja visszaállítani a károsodott szövetek normális állapotát, a gyulladás tartósan fennmarad.  


A krónikus gyulladások hosszabb idő alatt alakulnak ki, és többnyire nincsenek olyan látványos tüneteik, mint egy duzzadt, vörös, forró és fájdalmas akut gyulladásnak. Gyakran hullámzó a betegség: tünetmentes(ebb) és tünetekkel, belobbanó gyulladással kísért időszakok váltják egymást.  


Tipikusan ilyen a melegedő paták esete krónikus patairha-gyulladásnál, vagy a mozgatásra romló, pihenés alatt tünetmentesre javuló ízületi gyulladás.  


Ha a gyulladás tartósan fennáll, tönkreteszi a szöveteket, roncsolja a sejteket, érzékennyé teszi az immunrendszert. Számos más, egymással látszólag össze nem függő betegség kialakulásának kedvez. 


Lovaknál gyakran alakul ki krónikus gyulladás a bőrben, a légutakban, az emésztőcsőben és az ízületekben.


Az ízületi gyulladás hatására a porcfelszín degenerálódik, vagyis helyrehozhatatlanul tönkremegy az ízületi folyadékban felhalmozódó káros anyagcseretermékek miatt.

Visszafordíthatatlan károk keletkeznek benne, mert a porc nem tud újraépülni.


A sánta lónak nem csak azért ad az állatorvos gyulladáscsökkentő gyógyszert, hogy tünetmentessé váljon, és ne legyenek fájdalmai, hanem ezzel védi az ízületi porcokat is.  


Sántaságot, légzőszervi irritációt, könnyezést, vakarózást, esetleg hasmenést, kondícióromlást vehetünk észre a lovon, ha szervezetében gyulladás áll fenn. Az elhízás is voltaképpen egy krónikus gyulladás.


A kórosan megnövekedett zsírszövet nem csupán a fölösleges zsír raktározására szolgál (mint azt korábban gondolták), hanem sejtjei, az adipociták, gyulladást serkentő vegyületeket (adipokineket) állítanak elő.  

Krónikus gyulladás tünetei (más ok is állhat a háttérben):

 • fáradékonyság, levertség, „belassult állapot”

 • teljesítménycsökkenés

 • hullámzó kedélyállapot

 • itt-ott megjelenő, voltaképpen indokolatlan gyulladások

 • egyes szervek funkciókiesése, alul vagy túlműködése

 • májterhelés, májfunkciók csökkenése

 • a bőr és a szőrzet minőségének romlása

 • keringési és hormonális zavarok 


Az allergia hosszú távon krónikus gyulladást okoz, annak minden következményével. Az anyagcserezavarok is okozhatnak tartós gyulladást, főleg, ha a máj és a vese is érintett, mivel ekkor a sejtroncsoló szabadgyökök oxidáló hatása túlsúlyba kerül.

 

A krónikus gyulladás fő kiváltó okai:

 • ismétlődő akut gyulladásos epizódok (gyakori felfázás, sportban túlterhelés, emésztőcsövet irritáló mérgező növény ismételt fogyasztása, zsírszövet gyulladáskeltő anyagai)

 • akut gyulladás gátolt gyógyulása (nincs pihenő idő, legyengült az állat)

 • tartósan jelen lévő fertőzés (pl. vírus, gomba, Lyme)

 • reaktív vegyi anyagok tartós hatása (vegyszerek, ammónia, penész; gyomorsav, gyógyszerek)

 • autoimmun betegségek (pl. havi vakság- uveitis)

 • külső allergénekhez köthető betegségek (pl. asztma, nyári ekcéma, bélgyulladás) 


Több esetben megfigyelhető az újraépülő szövet kötőszövetesedése. Ekkor nem az eredeti szövetből épül vissza a szerv gyulladt és elhalt része (pl. bőr, máj, tüdő), hanem a szervezet kötőszövettel pótolja azt, mely csupán „vázalkotó”, de az eredeti funkciót nem tudja ellátni.


A gyulladáscsökkentő gyógynövények etetése hasznos bármely típusú gyulladásnál, azonban mellette a kiváltó okot is kezelni kell.

 

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!

#gyulladás #immunrendszer #akut #krónikus #közvetítőanyagok #ödéma #kivörösödés #porcfelszín

bottom of page