1.5. Ízületi, gerinc-, hát- és fejfájás lovakban

Az ízületi fájdalmak részben traumák (baleseti sérülés), részben különböző gyulladásos, degeneratív megbetegedések során keletkeznek. Az ízületi porcnak nincsenek fájdalomérző receptorai, ezért a sántaságot okozó ízületi fájdalom forrása többnyire az ízületi tok elváltozása, a környező kötőszövet, illetve a porc alatti szövet fájdalma lehet.

A fájdalom nagyobb területre történő kiterjedését a későbbiekben az a merev, görcsös izomtónus okozza, amivel a ló kompenzál, annak érdekében, hogy a fájdalmas testrészt kímélje és a kellemetlen érzést kiküszöbölje.

Az ízületek merevsége, az inak tapadási helyének és a csonthártyának az irritációja, illetve a szalagok és az inak túlnyúlása egyaránt fájdalmas lehet az állat számára. Az idült, krónikus fájdalmak között leggyakoribbak a hát, a nyak és a hát-ágyéki, keresztcsonti szakasz fájdalmai.

A hátfájásnak többféle oka is lehet, és ehhez igazítjuk a gyógynövényes terápiát. Általában gyulladáscsökkentő gyógynövények szerepelnek a receptúrában, míg a helyi keringést és a vérellátást fokozó herbák csak akkor, ha nem akut gyulladás áll fenn. A hát fájdalma a fiatalon nagy terhelésnek kitett lovaknál is előfordulhat, amelyeknél a csontfejlődés nem zajlott le megfelelő mértékben az intenzív vagy megerőltető munka előtt.

Hátfájás fő okai


  • rosszul illesztett nyereg

  • fogfájás (megfeszülő izomlánc)

  • szájüregi sérülés

  • nyelvcsont repedése-törése

  • csigolyablokád

  • izomhúzódás, sérülés

  • ízületi gyulladás

  • meszesedés, kopás

  • zsigeri fájdalom kisugárzása


A kényelmes, lóra állított, nyereg fontossága nem hangsúlyozható eleget. A ló háta ugyanis fájdalomérző szabad idegvégződésekkel gazdagon ellátott, amelyek nagy számban találhatók a bőrben, a bőr alatti kötőszövetben (fascia), a zsírszövetekben, a szalagokban, izmokban, a gerincvelőt borító érhártyában, és az erek falában is.


Az idős lovak kopásos, gyulladásos, meszesedéssel járó betegségei is okozhatnak hátfájást, ahogy az ettől merőben eltérő kezelést igénylő, versenylovaknál gyakori kötött hátizomzat is.


Fejfájás

A rossz kedvű, „munkaundoros” vagy mogorva lónál ritkán gondolnak arra a lovasok, hogy az állatnak fejfájása lehet. Többnyire kialvatlanság vagy időjárási front okozza, de lehet szervi eredete is, például ideggyulladás, megnövekedett koponyaűri nyomás, vérellátási zavar, a szem érzékenysége, légzacskó-gyulladás vagy csigolyablokád.


A fejfájás érzete az agyat borító agyhártyák területéről érkezik, ahol a nyomásérzékelő receptorok akkor jeleznek, ha a koponyaűri nyomás megnő. Ezt a vérkeringés, illetve a folyadékháztartás zavara, de súlyos esetben (ritkán) agytumor is okozhatja.

Fontos a fájdalom pontos okának felderítése, ahelyett, hogy tüneti kezelésként, rutinszerűen kizárólag fájdalomcsillapítót kapjon a ló. Nyugtató gyógynövények enyhíthetik a fejfájást, míg a borsmentát a migrén általános ellenszerének tekintik.


Senki nem tudja azonban biztosan, vajon sújtja-e migrén a lovakat. A kranioszakrális terápia az agyi-gerincvelői folyadék nyomásának kiegyenlítését célozza a koponya csontjainak finom manipulálásával, igazításával, masszírozásával. Ez és az osteopathia is segíthet, mint kiegészítő terápia, ahogy a frontkólikák hatását csökkentő, nyugtató gyógynövények etetése is.

Írta: Marton Zsófia (FitoCavallo®)

Lektorálta: Dr. Bába András (Polequi)