A LÓHERBA könyvek története

Az első kiadás...

2005-ben jelent meg, 3000 példányban. A könyvek nagy része néhány év alatt elfogyott, amire senki sem számított.

Azóta eltelt majdnem 15 év, így jogosan merült fel az igény, hogy újra ki legyen adva. Csakhogy az eltelt évek alatt a lógyógyászat is sokat fejlődött, illetve jómagam is számos új tapasztalatra és ismeretanyagra tettem szert.

A régi kiadást tehát át kellett dolgozni!

Az "új" LÓHERBA könyvről néhány hónap alatt kiderült, hogy túlzottan át lett alakítva. Emiatt ez már nem nevezhető javításnak, bővítésnek: helyesebb lenne inkább egy egészen új kötet elkészítéséről beszélni.

borito_leherba.jpg

Az "új" LÓHERBA könyv...

 

2019 nyarára egy nagyjából 800 oldal terjedelmű anyaggá bővült.

Ennek kiadása komoly költségeket is jelentene, de még nagyobb gond, hogy nem biztos, hogy azt a célt szolgálja, amire eredetileg a LÓHERBA könyv hivatott volt: bevezetést adni a ló-fitoterápia rejtelmeibe!

Az egyik legnagyobb dilemma a lóbetegségek leírása. Sajnos Magyarországon nincs jelenleg olyan, magyar nyelvű állatorvosi adatbázis, ahol a lótartók hiteles forrásból tájékozódhatnának az összes lóbetegségről, ami gyógynövényekkel is kezelhető: beleértve olyat is, mint például a Cushing-kór, a metabolikus szindróma, az inzulinrezisztencia, a lóasztma, az OCD vagy a Head-shaking szindróma.

Véleményem szerint a LÓHERBA könyvnek nem feladata a lóbetegségek részletes leírása, de hogyan írhatok a lóbetegségek fitoterápiás kezeléséről, ha magukról a betegségekről sok lovas nem is hallott, vagy nem ismeri részleteiben?! A megoldást a LÓHERBA blogmagazin adja...

fitocavallo_konyvborito_2019.jpg

A LÓHERBA blogmagazin...

a fenti problémák áthidalását hivatott szolgálni: elsősorban a lóbetegségeket és a betegségre hajlamosító tényezőket járja körbe. Így előbb-utóbb felépülhet az az alap, amire a LÓHERBA könyvet olvasók támaszkodhatnak, ha nem ismernek egy-egy lóbetegséget. Természetesen a leghitelesebb forrás mindig az állatorvos!

A lóbetegségekről szóló - fitoterápiás hangvételű írások elsődlegesen a LÓHERBA blogban jelennek meg, illetve nyomtatott formában a Lovas nemzetben (Dr. Bába András lógyógyász rovatában) és a Pegazus lovas magazinban (infografikák) is olvashatók a 2019-es év elejétől.

A LÓHERBA blogmagazin tartalma ingyenes, annak ellenére, hogy rengeteg munkát igényel: részemről, mint szerző részéről is, de ne felejtsük el, hogy a lektorok részéről is, akik ingyen vállalják ezt a munkát! Hálás köszönetem nekik, mert nélkülük sosem jelenhetne meg ennyi, szakmailag hiteles és helytálló információ!

lovas_nemzet_2019_09_pata.jpg
pegazus_magazin_2019.jpg